ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Θεμέλιος λίθος» οι ξένες μεγάλες επενδύσεις

Τη Δευτέρα η διυπουργική, που θα οριστικοποιήσει το «σχέδιο δράσης» και τις χαριστικές ρυθμίσεις για το μεγάλο κεφάλαιο

Η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας» είναι ο βασικός κεντρικός στόχος που προβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «νέας πολιτικής πρότασης» για τον τουρισμό. Πραγματικός στόχος είναι η παροχή μιας σειράς νέων και προκλητικών προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σύνοψη του πολυσέλιδου «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης» για τον τουρισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΟΤ, της ΕΤΑ ΑΕ και της ΓΓ Τουρισμού.

Το Σχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τουρισμού. Προηγήθηκε, την Παρασκευή, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου προέκυψε ότι σχεδιάζεται η άρση του καθεστώτος κορεσμού, το οποίο απαγορεύει τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στις περιοχές όπου ισχύει. Ταυτόχρονα, προωθείται η διευκόλυνση των πολυεθνικών του τουριστικού κλάδου να οικοδομούν με τις ελάχιστες διατυπώσεις τα μεγαθήριά τους όπου θέλουν!

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη, ο Α. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε την πληροφορία για την άρση του κορεσμού, λέγοντας ότι σκοπός είναι, «αίροντας τους περιορισμούς που υπάρχουν, να ισχύσουν οι προβλεπόμενες θεσμικές, πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις». Ωστόσο, ο κορεσμός προέκυψε από την ανεπάρκεια αυτών ακριβώς των ρυθμίσεων, που επέτρεψαν την καταστροφή των τουριστικών περιοχών μέσα από την υπερσυγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων!!!

Το «Στρατηγικό Σχέδιο» ορίζει μεταξύ άλλων τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με σκοπό τη «λήψη μέτρων για την ενίσχυση των Διεθνών Αμεσων Επενδύσεων». Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:

  • «Εξέταση ειδικών ενισχύσεων και διαδικασιών - ρυθμίσεων για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (σε συνεργασία με ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών)»
  • «Κατεύθυνση Αμεσων Διεθνών Επενδύσεων προς τη δημιουργία και εκμετάλλευση ολοκληρωμένων τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας»
  • Υλοποίηση «πρότασης της ΕΤΑ για αξιοποίηση 65 εκτάσεων σημαντικού μεγέθους σε στρατηγικής τουριστικά σημασίας περιοχές».

Προβλέπονται επίσης: Ενισχύσεις μέσα από νέες ειδικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου, κάτι που θα καταληχθεί στη διυπουργική. Περαιτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις για χωροταξικά θέματα. «Διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ωράρια λειτουργίας και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προβλέπει αναζωπύρωση ανατιμήσεων από Γενάρη

Για μεγάλες αυξήσεις από το Γενάρη, που θα ακολουθήσουν το έτσι κι αλλιώς ψευδεπίγραφο «πάγωμα» τιμών, κάνει λόγο το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι η σταθεροποίηση της ακρίβειας, αλλά η αποκλιμάκωσή της.

Το κόστος ζωής παραμένει πρώτο στη λίστα των καταγγελιών που δέχτηκε το Ινστιτούτο στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης. Συγκεκριμένα, για την ακρίβεια καταγράφτηκαν από το ΙΝΚΑ 10.487 παράπονα - καταγγελίες που αφορούν τις τιμές και το ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 66% του συνόλου των καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν για μια σειρά από θέματα. Αμέσως μετά την ακρίβεια ακολουθούν τα τρόφιμα, τα κέντρα αδυνατίσματος και η κατηγορία τουρισμός - ψυχαγωγία.

Το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι οι περικοπές των δαπανών του μέσου νοικοκυριού δεν εξαντλούνται στην ψυχαγωγία, τον τουρισμό ή την ένδυση και τον οικιακό εξοπλισμό, αλλά επηρεάζουν και τη διατροφή. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι η αγοραστική συμπεριφορά φαίνεται να στρέφεται σε όλο και φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα και κατώτερης ποιότητας. Εκτιμά, επίσης, ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφέρει χαλάρωση των ούτως ή άλλως περιορισμένων ελέγχων στην αγορά, κάτι το οποίο ενισχύει τη δράση των κάθε λογής κερδοσκόπων. Σημαντικές ανατιμήσεις «βλέπει» το Ινστιτούτο εκτός από τα τρόφιμα και τα είδη νοικοκυριού και σε πολλές υπηρεσίες, όπως ασφάλιστρα, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά., ενώ κάνει λόγο για συγκράτηση τιμών στην κατηγορία ένδυση - υπόδηση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατά 30% ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 30 - 40 λεπτά το λίτρο, ακριβότερο κατά 30% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίο ξεκινάει στις 16 Οκτώβρη. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το μειωμένο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ρύθμιση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό ντίζελ στα 120 ευρώ το χιλιόλιτρο και στο αγροτικό ντίζελ στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, που περιλαμβάνεται στην ίδια τροπολογία, δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα σε 3 εταιρίες για παραβάσεις του νόμου

Πρόστιμα σε τρεις εταιρίες για παραβάσεις που εμπίπτουν στο «νόμο περί ανταγωνισμού» επέβαλε τις προηγούμενες μέρες η επιτροπή ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρία «SONY Hellas ΑΕΕ» κατόπιν καταγγελίας που άσκησε συγκεκριμένος επισκευαστής γιατί η εταιρία αρνούνταν να τον προμηθεύσει με ανταλλακτικά με την αιτιολογία ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την «Carrefour - Μαρινόπουλος» στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 8.804 ευρώ γιατί δε γνωστοποίησε εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας στοιχεία που της ζητήθηκαν από την επιτροπή στο πλαίσιο της εξέτασης της εξαγοράς της αλυσίδας «ΑΡΙΣΤΑ» από την «Ατλάντικ».

Τέλος, πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρία «SNIA SpA» η οποία απέκτησε τον αποκλειστικό έλεγχο της δραστηριότητας του ομίλου «Centerpulse» που δραστηριοποιείται στην εμπορία καρδιακών βαλβίδων. Το πρόστιμο αφορά την έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς πριν την έκδοση της έγκρισης από την επιτροπή ανταγωνισμού.

ΚΚΕ
Ερώτηση για την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ

Το θέμα της προ περίπου μηνός μεγάλης κατολίσθησης σε ορυχείο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη.

Η Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, αναφέρει: «Στις 29/8/2003 σημειώθηκε μεγάλης κλίμακας κατολίσθηση στα νοτιοδυτικά πρανή του ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ στο Ν. Κοζάνης, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΗ, γιατί, αν και γνώριζε τον κίνδυνο, αφού από τα μέσα Ιούλη είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη απόθεση υλικών, με έγγραφο που είχαν στείλει οι υπηρεσίες και ζητούσαν την άμεση διακοπή των εργασιών, δε σταμάτησε την απόθεση υλικών.

Δεδομένης της κατάστασης, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

Ποια άλλα συμφέροντα εξυπηρετούσε αυτή η επιλογή, εκτός από την αύξηση παραγωγής λιγνίτη, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο κοίτασμα γίνεται εξόρυξη με εργολαβική δραστηριότητα;

Πάρθηκαν υπόψη τυχόν διαφορετικές απόψεις για τη συγκεκριμένη απόθεση και αν όχι γιατί;

Τι μέτρα παίρνονται σήμερα, για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο;».

Στα 18,02 ευρώ ανά μετοχή καθορίζεται η τελική τιμή πώλησης των μετοχών της «Παπαστράτος» στη «Phililip Moris». Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Παπαστράτος» η πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΦΟΡΙΕΣ
Περισσότερες συναλλαγές μέσω Ιντερνετ

Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των φορολογουμένων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, από το υπουργείο, όλοι οι φορολογούμενοι (ιδιώτες ή επιχειρήσεις):

  • από την 1η Δεκέμβρη 2003, θα μπορούν να παίρνουν μέσω του Ιντερνετ αντίγραφα της φορολογικής δήλωσής τους, του εκκαθαριστικού σημειώματος, καθώς και αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας
  • από το 2005 θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης δήλωσε αισιόδοξος πως από το 2005 η εκκαθάριση της δήλωσης θα είναι αυτόματη. Σημειώνεται, πως μέχρι τώρα 650.000 φορολογούμενοι χρησιμοποιούν το TAXISnet για τις συναλλαγές τους με την Εφορία, ενώ σε 650 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μηνιαίες εισπράξεις των ΔΟΥ μέσω του Διαδικτύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ