Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προβλέπει αναζωπύρωση ανατιμήσεων από Γενάρη

Για μεγάλες αυξήσεις από το Γενάρη, που θα ακολουθήσουν το έτσι κι αλλιώς ψευδεπίγραφο «πάγωμα» τιμών, κάνει λόγο το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι η σταθεροποίηση της ακρίβειας, αλλά η αποκλιμάκωσή της.

Το κόστος ζωής παραμένει πρώτο στη λίστα των καταγγελιών που δέχτηκε το Ινστιτούτο στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης. Συγκεκριμένα, για την ακρίβεια καταγράφτηκαν από το ΙΝΚΑ 10.487 παράπονα - καταγγελίες που αφορούν τις τιμές και το ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 66% του συνόλου των καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν για μια σειρά από θέματα. Αμέσως μετά την ακρίβεια ακολουθούν τα τρόφιμα, τα κέντρα αδυνατίσματος και η κατηγορία τουρισμός - ψυχαγωγία.

Το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι οι περικοπές των δαπανών του μέσου νοικοκυριού δεν εξαντλούνται στην ψυχαγωγία, τον τουρισμό ή την ένδυση και τον οικιακό εξοπλισμό, αλλά επηρεάζουν και τη διατροφή. Υποστηρίζει, ακόμα, ότι η αγοραστική συμπεριφορά φαίνεται να στρέφεται σε όλο και φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα και κατώτερης ποιότητας. Εκτιμά, επίσης, ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφέρει χαλάρωση των ούτως ή άλλως περιορισμένων ελέγχων στην αγορά, κάτι το οποίο ενισχύει τη δράση των κάθε λογής κερδοσκόπων. Σημαντικές ανατιμήσεις «βλέπει» το Ινστιτούτο εκτός από τα τρόφιμα και τα είδη νοικοκυριού και σε πολλές υπηρεσίες, όπως ασφάλιστρα, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά., ενώ κάνει λόγο για συγκράτηση τιμών στην κατηγορία ένδυση - υπόδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ