Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ακόμη λιγότερο, κατά 10%, «εθνική»

Στο 30% θα πλησιάσει η συμμετοχή ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει ακόμη ένα πακέτο. Στρατηγικού χαρακτήρα αποχώρηση του δημοσίου από την τραπεζική αγορά

Την πώληση ακόμη ενός 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης εσόδων και στο πλαίσιο των στρατηγικών αναδιαρθρώσεων και της εκχώρησης πολύτιμου εδάφους στους λογής λογής ιδιώτες που καραδοκούν. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω «διασπορά» του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ντόπιας τράπεζας σε ξένους τραπεζίτες και ρεντιέρηδες των χρηματιστηρίων, οι οποίοι κατέχουν ήδη πάνω από το 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Με την προσθήκη μάλιστα του ποσοστού 10% - που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες θα καταλήξει σε ξένα, κυρίως ευρωπαϊκά, θησαυροφυλάκια - το ποσοστό αυτό θα πλησιάζει το κρίσιμο μέγεθος του 30%. Μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται αυτονόητα το μεγάλωμα των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο των συναλλαγών, καθώς δίνει το «σινιάλο» και για νέα φυγή κεφαλαίων από τη χώρα με τη μορφή μερισμάτων, που θα πηγαίνουν στο εξωτερικό, σε μια εποχή που, λόγω ΟΝΕ, οι εξαγωγές κεφαλαίων από τη χώρα έχουν ήδη πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας, στο επτάμηνο Γενάρη-Ιούλη 2003, για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» πληρώθηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό 2,8 δισ. ευρώ (από 2 δισ. το 2002).

Το ελληνικό δημόσιο μαζί με την κρατική ΔΕΚΑ κατέχουν σήμερα το 12,2% της ΕΤΕ. Το προαναγγελθέν ξεπούλημα του 10% (να σημειωθεί μπορεί να είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με τη ζήτηση) σηματοδοτεί την πλήρη, στρατηγικού χαρακτήρα, αποχώρηση του ελληνικού δημοσίου από την τραπεζική αγορά. Από κει και πέρα το ελληνικό δημόσιο (λοιπός δημόσιος τομέας) ελέγχει έμμεσα το 6,6% (κυρίως μέσω κληροδοτημάτων διαφόρων οργανισμών) και τα ντόπια ασφαλιστικά ταμεία το 17,1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η διάθεση του πακέτου θα γίνει σε «θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την επιταχυνόμενη διαδικασία του βιβλίου προσφορών». Η κυβέρνηση διόρισε διαχειριστές του ξεπουλήματος τη «Citigroup Global Markets Limited» και τη «Merill Lynch International». Οι δυο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ανέλαβαν (άγνωστο με τι προμήθεια) τη διάθεση των μετοχών σε διάφορους λεγόμενους επενδυτές στο εξωτερικό ή στην ντόπια αγορά.

Το τίμημα για το 10% της ΕΤΕ δε θεωρείται πιθανό να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και σε καμία περίπτωση τα 550 εκατ. ευρώ. Σε αυτό τουλάχιστον προϊδεάζει η χτεσινή απότομη πτώση της μετοχής στη Σοφοκλέους που έκλεισε με χασούρα 4,72% (στα 18,16 ευρώ). Οι τελικές προσφορές μαζί με το τίμημα ενδέχεται να ανακοινωθούν ίσως και αύριο.

Με μια ανακοίνωση γεμάτη από υπεκφυγές και χωρίς να μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, η συνδικαλιστική ηγεσία του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΤΕ ζητά να «μην αλλάξει ο σημερινός χαρακτήρας και ρόλος της τράπεζας, να υπάρξει ευρεία διασπορά μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές (sic!), χωρίς επιπτώσεις στο μάνατζμεντ». Επίσης, «να διατεθεί ένα σημαντικό ποσοστό στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ». Τον τελευταίο γύρο μεταβίβασης μετοχών σε «επενδυτές» του εξωτερικού ξεκίνησε η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου).

Σε ανάλογη κίνηση - με αυτή της Εθνικής - προχώρησε χτες και η Τράπεζα Πειραιώς (όμιλος Σάλλα) ανακοινώνοντας τη διάθεση του 6,7% (ίδιες μετοχές) σε «θεσμικούς επενδυτές» με στόχο «να διεθνοποιήσει περαιτέρω τη μετοχική της βάση και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ