Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Θεμέλιος λίθος» οι ξένες μεγάλες επενδύσεις

Τη Δευτέρα η διυπουργική, που θα οριστικοποιήσει το «σχέδιο δράσης» και τις χαριστικές ρυθμίσεις για το μεγάλο κεφάλαιο

Η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας» είναι ο βασικός κεντρικός στόχος που προβάλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «νέας πολιτικής πρότασης» για τον τουρισμό. Πραγματικός στόχος είναι η παροχή μιας σειράς νέων και προκλητικών προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σύνοψη του πολυσέλιδου «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης» για τον τουρισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΟΤ, της ΕΤΑ ΑΕ και της ΓΓ Τουρισμού.

Το Σχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τουρισμού. Προηγήθηκε, την Παρασκευή, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου προέκυψε ότι σχεδιάζεται η άρση του καθεστώτος κορεσμού, το οποίο απαγορεύει τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στις περιοχές όπου ισχύει. Ταυτόχρονα, προωθείται η διευκόλυνση των πολυεθνικών του τουριστικού κλάδου να οικοδομούν με τις ελάχιστες διατυπώσεις τα μεγαθήριά τους όπου θέλουν!

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη, ο Α. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε την πληροφορία για την άρση του κορεσμού, λέγοντας ότι σκοπός είναι, «αίροντας τους περιορισμούς που υπάρχουν, να ισχύσουν οι προβλεπόμενες θεσμικές, πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις». Ωστόσο, ο κορεσμός προέκυψε από την ανεπάρκεια αυτών ακριβώς των ρυθμίσεων, που επέτρεψαν την καταστροφή των τουριστικών περιοχών μέσα από την υπερσυγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων!!!

Το «Στρατηγικό Σχέδιο» ορίζει μεταξύ άλλων τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με σκοπό τη «λήψη μέτρων για την ενίσχυση των Διεθνών Αμεσων Επενδύσεων». Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:

  • «Εξέταση ειδικών ενισχύσεων και διαδικασιών - ρυθμίσεων για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (σε συνεργασία με ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών)»
  • «Κατεύθυνση Αμεσων Διεθνών Επενδύσεων προς τη δημιουργία και εκμετάλλευση ολοκληρωμένων τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας»
  • Υλοποίηση «πρότασης της ΕΤΑ για αξιοποίηση 65 εκτάσεων σημαντικού μεγέθους σε στρατηγικής τουριστικά σημασίας περιοχές».

Προβλέπονται επίσης: Ενισχύσεις μέσα από νέες ειδικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου, κάτι που θα καταληχθεί στη διυπουργική. Περαιτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις για χωροταξικά θέματα. «Διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ωράρια λειτουργίας και τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ