ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ASEAN
Συνθήκη με στόχο «κοινή αγορά» ως το 2020...

Από τη σύνοδο του ASEAN στο Μπαλί

Associated Press

Από τη σύνοδο του ASEAN στο Μπαλί
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς (τύπου ΕΕ) στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας έως το 2020 ως αντίβαρο στην εντεινόμενη οικονομική ισχύ γιγάντων, όπως η Κίνα και η Ινδία, επιχείρησαν να βάλουν χτες στο Μπαλί της Ινδονησίας οι ηγέτες των δέκα χωρών - μελών του ASEAN (Σύνδεσμος Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Υπέγραψαν τη «Μπαλί Συμφωνία Β΄», που διακηρύσσει τη «δέσμευσή» τους «στη δημοκρατία» και στη θεμελίωση μιας «αυξημένης συνεργασίας στους τομείς οικονομίας, εμπορίου και ασφάλειας». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία κοινής αγοράς τουλάχιστον 500.000.000 ανθρώπων με (τρέχουσες) ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους 720 δισ. δολαρίων.

Η συγκρότηση κοινής αγοράς στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι επιβεβλημένη για την τόνωση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς, όπως ανέφεραν στη διάρκεια ομιλιών τους αξιωματούχοι χωρών του ASEAN, οι χώρες του ASEAN απολαμβάνουν πλέον μόνο το 10% των ξένων (και δη των αμερικανικών) επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με την Κίνα που δέχεται το 80% των ξένων επενδύσεων στην περιοχή...

Στο περιθώριο της (προγραμματισμένης για σήμερα) ολοκλήρωσης της συνάντησης κορυφής των ηγετών χωρών του ASEAN έχουν αναγγελθεί συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους απ' την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Το ASEAN συγκροτούν οι ακόλουθες χώρες: Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Βιρμανία, Μπρουνέι, Καμπότζη, Λάος, Φιλιππίνες, Βιετνάμ.


ΡΩΣΙΑ
Αρχίζει το ξεπάγιασμα;

Σοβαρές αδυναμίες στην προετοιμασία της χώρας για το χειμώνα διαφαίνονται με τα πρώτα κιόλας κρύα στη Ρωσία. Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» από τις 1.356 πολυκατοικίες της πόλης Πετροπάβλοβσκ-Καμτσάτσκι μόνο στο 10% των κτιρίων λειτούργησε το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης. Στην πόλη ήδη η θερμοκρασία είναι γύρω στους 7 βαθμούς και αναμένεται να διατηρηθεί σ' αυτά τα επίπεδα τις επόμενες 3 μέρες. Από τους 99 παιδικούς σταθμούς και σχολεία της πόλης, η κεντρική θέρμανση λειτούργησε μόνο στα 6, με αποτέλεσμα στα υπόλοιπα η θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 12-14 βαθμούς. Οπως σημειώνεται, σ' αυτές τις συνθήκες ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ασθενειών, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Δύσκολη είναι η κατάσταση και με το κεντρικό σύστημα παροχής ζεστού νερού. Η παροχή ζεστού νερού στην πόλη έχει σταματήσει από τον Ιούνη. Ετσι μόνο στο 20% των κατοικημένων σπιτιών και στο 34% των παιδικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων λειτούργησε η παροχή ζεστού νερού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το κεντρικό σύστημα θέρμανσης συνολικά στη Ρωσία, είναι η έλλειψη δημόσιων πόρων για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων μεταφοράς του νερού. Υπολογίζεται πως σήμερα στη Ρωσία η αντικατάσταση ενός χιλιομέτρου σωλήνων κεντρικής θέρμανσης κοστίζει γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ. Ενώ συνολικά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών απαιτούνται τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να στρέψει τους πολίτες στην «ατομική» λύση της εγκατάστασης σε κάθε σπίτι αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού, κάτι που οπωσδήποτε θα ανεβάσει το κόστος της θέρμανσης για κάθε οικογένεια. Εννοείται πως το κόστος αυτών των μετατροπών θα πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι οι πολίτες. Το πρόβλημα, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη Ρωσία το χειμώνα, είναι ιδιαίτερα «φλέγον»! Βέβαια τουλάχιστον μια κατηγορία πολιτών, ο αριθμός της οποίας συνεχώς αυξάνει στην καπιταλιστική Ρωσία, δεν αντιμετωπίζει καν το πρόβλημα της θέρμανσης των σπιτιών της. Πρόκειται για όσους δεν έχουν πλέον καθόλου στέγη. Οι τελευταίοι υπολογίζονται σε περίπου 4 εκατομμύρια (με βάση την περσινή απογραφή του πληθυσμού), πολλοί από τους οποίους χάνουν τη ζωή τους στους μήνες του ρωσικού χειμώνα.


Προϋπολογισμός αστυνομικού κράτους

Αύξηση των δαπανών για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και μείωση των κοινωνικών δαπανών, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2004 στη Ρωσία

Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) τοποθετείται απέναντι στο νέο σχέδιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού, που πρόσφατα εγκρίθηκε ως βάση για συζήτηση. Οπως σημειώνεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2004 «δεν είναι στην κατεύθυνση καλυτέρευσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα, αλλά στην κατεύθυνση της επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, όπως η πληρωμή του εξωτερικού χρέους, η μεγάλη αύξηση των δαπανών για τον κατασταλτικό - αστυνομικό μηχανισμό και την κρατική διοίκηση, ενώ κινείται στην κατεύθυνση μείωσης της χρηματοδότησης ουσιαστικά όλων των τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και διασφαλίζει ένα είδος "ευημερίας" για το βασικό τμήμα των εργαζομένων σε επίπεδα κοντινά με την εξαθλίωση. Ο προϋπολογισμός προϋποθέτει την παραπέρα μείωση των δαπανών για την ενίσχυση των τομέων της πραγματικής οικονομίας. Ετσι, παρά την όλο και μεγαλύτερη τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας και την καταστροφική φθορά των βασικών μέσων, με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να είναι τα ατυχήματα και οι καταστροφές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα έξοδα του προϋπολογισμού (από το 18,8% στο 10%) για την εξασφάλιση της ανάπτυξης της χώρας, για την επιστήμη, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, τις μεταφορές κι επικοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη και οι πρωτοπόροι τομείς της βιομηχανίας όλο και περισσότερο στερούνται την κρατική ενίσχυση και οδηγούνται σε αργό θάνατο».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς οικονομικούς πόρους οι 47 βασικοί κοινωνικοί νόμοι, που αφορούν, μεταξύ των άλλων, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στους συνταξιούχους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στη βοήθεια στα παιδιά, κ.ά. θα παραμείνουν «κενό γράμμα». Επίσης, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός που δεν ενισχύει την αγροτική οικονομία θα οξύνει την ξένη εξάρτηση της Ρωσίας σε τρόφιμα, ενώ προβλέπεται και νέος εξωτερικός δανεισμός της χώρας, καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση 2 χιλιάδων ακόμη δημόσιων επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εκτίμηση πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι υπέρ των συμφερόντων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου κι όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, γι' αυτό, άλλωστε, προβλέπεται η ραγδαία αύξηση των εξόδων για τους αστυνομικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς. «Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ ευθέως καταγγέλλει πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αστυνομικού κράτους, όμως το αστυνομικό καθεστώς δεν μπορεί να επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ι.Π.


Προσπάθεια εκφοβισμού ή πραγματική απειλή;

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Μπασκίριας προειδοποίησε την τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας για πιθανές προβοκάτσιες σε βάρος στελεχών του κόμματος

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «ΡΟΣΜΠΑΛΤ», ο Ραφαήλ Ντιβάεφ, υπουργός Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Μπασκίριας, απέστειλε στον Βαλεντίν Νικίτιν, βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), επίσημη προειδοποίηση για πιθανές προβοκάτσιες σε βάρος του, καθώς επίσης σε βάρος άλλων στελεχών του κόμματος. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η σοβαρή προειδοποίηση στάλθηκε με το ...ταχυδρομείο.

Οπως σημειώνεται στην επιστολή, το υπουργείο Εσωτερικών της Μπασκίριας «έχει στη διάθεσή του πληροφορίες» για το ότι σε βάρος του βουλευτή Νικίτιν, όπως και άλλων μελών του κόμματος «ορισμένες δυνάμεις, σε συνεργασία με εγκληματικές δομές, ετοιμάζουν προβοκατόρικες ενέργειες, έως και τη χρήση μεθόδων φυσικής βίας». Και συνεχίζει η επιστολή: «Αυτές οι δυνάμεις, χρησιμοποιώντας "βρώμικες" πολιτικές μεθόδους, επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και τη δυσφήμιση της ηγεσίας της Δημοκρατίας της Μπασκίριας». Προστίθεται επίσης: «Το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή αυτών των προβοκατόρικων ενεργειών».

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Β. Νικίτιν σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε στο «ΡΟΣΜΠΑΛΤ» πως τα παραπάνω δεν μπορούν να εκτιμηθούν μονοσήμαντα. «Η αστυνομία ή πράγματι έχει τέτοιους λόγους να ανησυχεί για την ασφάλεια των μελών του ΚΚΡΟ ή πρόκειται για μια καλυμμένη απειλή για τις βουλευτικές Επερωτήσεις μου που οδήγησαν στον διοικητικό έλεγχο στο υπουργείο Εσωτερικών της Μπασκίριας», δήλωσε ο Νικίτιν. Να σημειωθεί πως μετά τις Επερωτήσεις του Νικίτιν το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε διοικητικό έλεγχο στο αντίστοιχο υπουργείο αυτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας, που οδήγησε στην αποκάλυψη σοβαρών παραπτωμάτων της ηγεσίας των τοπικών αστυνομικών αρχών, καθώς και στην «οικειοθελή» αποχώρηση υψηλόβαθμων αξιωματικών της τοπικής αστυνομίας από τα καθήκοντά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ