Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Προϋπολογισμός αστυνομικού κράτους

Αύξηση των δαπανών για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και μείωση των κοινωνικών δαπανών, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2004 στη Ρωσία

Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) τοποθετείται απέναντι στο νέο σχέδιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού, που πρόσφατα εγκρίθηκε ως βάση για συζήτηση. Οπως σημειώνεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2004 «δεν είναι στην κατεύθυνση καλυτέρευσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα, αλλά στην κατεύθυνση της επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, όπως η πληρωμή του εξωτερικού χρέους, η μεγάλη αύξηση των δαπανών για τον κατασταλτικό - αστυνομικό μηχανισμό και την κρατική διοίκηση, ενώ κινείται στην κατεύθυνση μείωσης της χρηματοδότησης ουσιαστικά όλων των τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και διασφαλίζει ένα είδος "ευημερίας" για το βασικό τμήμα των εργαζομένων σε επίπεδα κοντινά με την εξαθλίωση. Ο προϋπολογισμός προϋποθέτει την παραπέρα μείωση των δαπανών για την ενίσχυση των τομέων της πραγματικής οικονομίας. Ετσι, παρά την όλο και μεγαλύτερη τεχνολογική καθυστέρηση της χώρας και την καταστροφική φθορά των βασικών μέσων, με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να είναι τα ατυχήματα και οι καταστροφές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα έξοδα του προϋπολογισμού (από το 18,8% στο 10%) για την εξασφάλιση της ανάπτυξης της χώρας, για την επιστήμη, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, τις μεταφορές κι επικοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη και οι πρωτοπόροι τομείς της βιομηχανίας όλο και περισσότερο στερούνται την κρατική ενίσχυση και οδηγούνται σε αργό θάνατο».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς οικονομικούς πόρους οι 47 βασικοί κοινωνικοί νόμοι, που αφορούν, μεταξύ των άλλων, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στους συνταξιούχους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στη βοήθεια στα παιδιά, κ.ά. θα παραμείνουν «κενό γράμμα». Επίσης, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός που δεν ενισχύει την αγροτική οικονομία θα οξύνει την ξένη εξάρτηση της Ρωσίας σε τρόφιμα, ενώ προβλέπεται και νέος εξωτερικός δανεισμός της χώρας, καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση 2 χιλιάδων ακόμη δημόσιων επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εκτίμηση πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι υπέρ των συμφερόντων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου κι όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, γι' αυτό, άλλωστε, προβλέπεται η ραγδαία αύξηση των εξόδων για τους αστυνομικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς. «Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ ευθέως καταγγέλλει πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αστυνομικού κράτους, όμως το αστυνομικό καθεστώς δεν μπορεί να επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ