ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκληματούν εφοπλιστές και ΥΕΝ

Με βλάβες επικίνδυνες για τη ζωή επιβατών και πληρώματος, το «ΜΥΡΙΝΑ» εκτέλεσε δρομολόγιο με άδεια του Λιμεναρχείου. Προηγουμένως ο εφοπλιστής απέλυσε τον καπετάνιο που αρνήθηκε να αποπλεύσει

Ανω - κάτω έγινε προχτές το βράδυ το λιμάνι του Λαυρίου, όταν με εντολή εφοπλιστή, το Λιμεναρχείο απέλυσε τον καπετάνιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΜΥΡΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ» επειδή αρνήθηκε να θαλασσοπνίξει επιβάτες και πλοίο! Το «ΜΥΡΙΝΑ» αντιμετώπιζε πρόβλημα στη μικρή προπέλα της πλώρης (μπόου θραφστ) και του έλειπε το δεξί πρυμναίο βαρούλκο. Ταυτόχρονα στην περιοχή, η θάλασσα «έβραζε». Και όμως το λιμεναρχείο κατόπιν εντολής του πλοιοκτήτη Γούτου και παρά τα προβλήματα του πλοίου, έδωσε στο «ΜΥΡΙΝΑ» άδεια απόπλου, την οποία όμως ο πλοίαρχος παλικαρίσια αρνήθηκε να εκτελέσει. Χτες το πρωί το πλοίο απέπλευσε... κανονικά, αλλά με νέο πλοίαρχο. Ομως, αφού εκτέλεσε το δρομολόγιο Λαύριο - Κύθνος - Λαύριο, στις 6 το απόγευμα και μετά την έκταση που πήρε το θέμα, το πλοίο τελικά κρατήθηκε από το Λιμεναρχείο στο Λαύριο.

Συνολικά η υπόθεση του «ΜΥΡΙΝΑ» έρχεται να κάνει χειροπιαστό το κοινό μυστικό ότι όποιος πάει ενάντια στην εντολή του εφοπλιστή ψάχνει μετά για δουλιά και ταυτόχρονα να προειδοποιήσει ότι οι εφοπλιστές με τις πλάτες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι καθ' όλα έτοιμοι να διαπράξουν ξανά πολύνεκρο έγκλημα ανάλογο με αυτό του «ΣΑΜΙΝΑ». Αλλωστε η απόφαση του καπετάνιου να προστατεύσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής πάρθηκε μετά από τη σαφή προειδοποίηση για ατύχημα που το ίδιο το πλοίο έδωσε!

Ειδικότερα, το «ΜΥΡΙΝΑ» εκτελεί το δρομολόγιο Τζια - Λαύριο - Κύθνο. Προχτές το απόγευμα η τελευταία του αναχώρηση από Λαύριο για Τζια ήταν προγραμματισμένη για τις 5 μ.μ. Ομως το πλοίο, προερχόμενο από Τζια, από τις 4.30 μ.μ. περίπου και μέχρι τις 5.30 μ.μ. βρισκόταν έξω από το λιμάνι του Λαυρίου, αδυνατώντας να καταπλεύσει με ασφάλεια και να δέσει, ακριβώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Αυτή η καθυστέρηση, προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των 118 επιβατών, αλλά και την ανησυχία μελών του πληρώματος με αποτέλεσμα από το πλοίο να γίνουν καταγγελίες τόσο στο Λιμεναρχείο, όσο και στο «Ρ».

Η εφημερίδα μας στις 5. 15 μ.μ. επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ αναφέροντας την καταγγελία για τις ελλείψεις του πλοίου. Από το ΥΕΝ δόθηκε η απάντηση ότι, από το Λιμεναρχείο Λαυρίου δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. Το πλοίο κατάφερε να δέσει στο λιμάνι στις 5.30 μ.μ. και καθώς υπήρχαν καταγγελίες (σ.σ. ο «Ρ» έθεσε με επιμονή το θέμα του ελέγχου του πλοίου), έγινε επιθεώρηση από το κλιμάκιο Λαυρίου της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. Εντοπίστηκε μεν η απουσία του βαρούλκου, όμως δεν έγινε καμία αναφορά στην προπέλα. Η σχετική ενημέρωση που ακολούθησε από το ΥΕΝ ανέφερε ότι το πλοίο δε θα εκτελέσει το δρομολόγιό του, όχι για τις ελλείψεις του που «δε συνδέονται - όπως μας είπαν - με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», αλλά, λόγω «της ημερολογιακής εγγραφής του πλοιάρχου ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστερες από τις αναγραφόμενες στο ισχύον δελτίο καιρού» που έδινε 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι ο «Ρ» έθεσε το θέμα χτες το πρωί στον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, όμως ο Κλαδάρχης αρνήθηκε κάθε επικοινωνία... Ωστόσο το απόγευμα δόθηκε η εντολή για κράτηση του πλοίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ιδρύει Θεραπευτική Κοινότητα

Την ίδρυση θεραπευτικής κοινότητας και Κέντρου Απεξάρτησης από τα ναρκωτικά αποφάσισε χτες ομόφωνα (με μόνη αποχή του Τ. Μπέη, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Χρ. Παπουτσή) το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εξουσιοδοτώντας παράλληλα την Ντ. Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίωνν να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με το εισηγητικό έγγραφο για τη δημιουργία της θεραπευτικής κοινότητας, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με το ΚΕΘΕΑ. Την υποδομή του κέντρου θα χρηματοδοτήσει ο δήμος, ενώ το ΚΕΘΕΑ θα αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα και τη λειτουργία της μονάδας. Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι ανάμεσα στις πηγές χρηματοδότησης θα είναι και η χορηγία από τους Αθηναίους.

Το όλο εγχείρημα θα στοιχίσει 7 εκατ. ευρώ, η μονάδα θα φιλοξενεί 125 άτομα, ενώ την επιστημονική έρευνα θα την αναλάβει το ΚΕΘΕΑ. Ο χώρος που θα στεγαστεί, συνολικά 25 στρεμμάτων (κτιριακή υποδομή 5.000 τμ) θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ωστόσο, σ' αυτό το σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Συμπαράστασης για την Αθήνας», έθεσε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, πώς είναι δυνατόν η ηγεσία του δήμου πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο γι' αυτό το θέμα, να καταχωρεί στις εφημερίδες εκδήλωση ενδιαφέροντος για το οικόπεδο των 25 στρεμμάτων. «Πρόκειται για καθαρά πολιτικό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία μας ως Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, ενώ αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τον Τύπο για τόσο σημαντικά θέματα».

Μάλιστα, για το θέμα των ναρκωτικών σημείωσε ότι «η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι πολέμιος των ναρκωτικών. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που τα αίτιά του είναι κοινωνικά. Είναι η φτώχεια, είναι η ανεργία, είναι η έκπτωση των αξιών. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τη δράση των θεραπευτικών κοινοτήτων, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Συστάσεις» στην ελληνική κυβέρνηση για το άσυλο

«Τις συστάσεις της Υπατης Αρμοστείας (ΥΑ) προς την ελληνική κυβέρνηση υπέρ των προσφύγων», παρουσίασαν εκπρόσωποι του Παραρτήματος στην Ελλάδα της ΥΑ του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν και βουλευτές κομμάτων. Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΥΑ, «ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε κάποιους τομείς, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική πολιτική και πρακτική για το άσυλο με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Οι συστάσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη «βελτίωσης των υποδομών και των συνθηκών υποδοχής, τη συμβολή της Ελλάδας στην εναρμόνιση του δικαίου και της πολιτικής της ΕΕ και την προαγωγή του ελληνικού δικαίου για το άσυλο και τη μετανάστευση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τόνισε ότι οι προτάσεις της ΥΑ είναι θετικές όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των πολιτικών προσφύγων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ επιδιώκει, ουσιαστικά, τον εγκλεισμό «ανεπιθύμητων» λαθρομεταναστών σε χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί όσα προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξασφαλίζεται ένδυση, τροφή και οικονομική στήριξη στους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, ο ΔΣΑ, η Υπατη Αρμοστεία, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

Φωτιά στο Σέιχ Σου

Αγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν χτες το βράδυ ό,τι απόμεινε από το δάσος του Σέιχ Σου.

Στις 6.10 το απόγευμα στην περιοχή του δάσους που βρίσκεται πίσω από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εστίες φωτιάς φάνηκαν από επτά διαφορετικά σημεία. Λόγω του ανέμου η πυρκαγιά άρχισε να μεταδίδεται με ταχύτητα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυπταν την περιοχή. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής που κινητοποιήθηκε με 13 οχήματα εμπόδισε τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και λίγο πριν τις 8 το βράδυ έγινε δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο. Σ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς η Τροχαία έκλεισε την κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αστυνομία ερευνά τις μαρτυρίες οδηγών που έκαναν λόγο για δύο άτομα τα οποία έριχναν αναμμένα στουπιά προς την πλευρά του δάσους.

Εισιτήρια για τους Παραολυμπιακούς

Ξεκίνησε χτες στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πώληση των εισιτηρίων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004». Οι τιμές τους ξεκινούν από 5 ευρώ και φθάνουν τα 50 ευρώ (σ.σ. για την Τελετή Εναρξης). Οι πωλήσεις τους γίνονται μέσω των υποκαταστημάτων της «Alpha Bank» σε όλη την Ελλάδα.

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο όλη η χώρα

Ακινητοποιούνται από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα τα ταξί σε όλη τη χώρα. Η κινητοποίηση των αυτοκινητιστών ταξί και αγοραίων είναι 48ωρη και θα τερματιστεί στις 5 τα ξημερώματα μεθαύριο Παρασκευή. Δηλαδή, τα ταξί σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα σήμερα και αύριο. Θα κυκλοφορήσουν πάλι μεθαύριο Παρασκευή, από τις 5 τα ξημερώματα.

Με την κινητοποίηση αυτή, που κήρυξε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), οι αυτοκινητιστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή για την «αναδιοργάνωση του κλάδου». Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), καταγγέλλουν επιπλέον ότι η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση των υπηρεσιών ταξί στα «ισχυρά συμφέροντα».

Οι αυτοκινητιστές ταξί Αττικής, προγραμματίζουν για αύριο το πρωί συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους (Μάρνη 17) και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Περίεργη είδηση...

Μια περίεργη είδηση προβλήθηκε χτες από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ», κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι Πακιστανός, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, ενέχεται ως μέλος της Οργάνωσης «Αλ Κάιντα», της οποίας ηγείται ο Μπιν Λάντεν.

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών δήλωναν άγνοια για το θέμα, ενώ ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό που πρόβαλε την είδηση, είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα και πως θα... «ψάξει το θέμα» με βάση την είδηση που αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός...!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ