ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα
  • Συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, ώρα 11 π.μ.
  • Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά

Με πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις, απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκινά νέα 48ωρη απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, μετά τη χτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες:

-- Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

-- Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στην Καμάρα, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε και πεντάωρες στάσεις εργασίας στις 16 και στις 23 Οκτώβρη.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» - ΠΑΜΕ (ΑΣΥ - ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας, καταδικάζοντας «αποφασιστικά και την κυρίαρχη πολιτική και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Πρωτοβουλία Υγειονομικών")».

ΕΙΝΑΠ: Απεργίες και αποχή

Δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισε χτες η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ είναι:

- Απεργία σήμερα και αύριο.

- Αποχή στις 13, 14, και 15 Οκτώβρη 2003 από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία και γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία.

- Νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη και Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», την Πέμπτη 16 Οκτώβρη 2003, ώρα 12 το μεσημέρι.

Η ΕΙΝΑΠ, μεταξύ των άλλων, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία και αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο.

Αύριο θα συνεδριάσει και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στα Γιάννενα

Να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση που έχει οριστεί για σήμερα με αφετηρία το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, στις 11.30 π.μ., με απόφαση του Σωματείου των Εργαζομένων, καλεί τους εργαζόμενους το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Υγειονομικών του Νοσοκομείου. Τους καλεί να μετατρέψουν τις κινητοποιήσεις τους σε δύναμη, που θα ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική υγείας και θα συμβάλει στο άνοιγμα του δρόμου για να δοθεί λύση στα προβλήματά τους και για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού για υγεία.

Στην Κέρκυρα

Σε συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, καλούν τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Τα ΔΣ των δύο σωματείων καλούν τα μέλη τους να στηρίξουν τις κυλιόμενες πεντάωρες στάσεις εργασίας (10.00 - 15.00) που έχουν αποφασιστεί να γίνονται κάθε Πέμπτη από τις 9 έως τις 20/10. Τους καλούν να παλέψουν για δημόσιο, δωρεάν, λαϊκό σύστημα Υγείας. Για κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικότητας και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Η επόμενη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μεταφέρουν την επόμενη Τετάρτη τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» στη Νάουσα. Στην προχτεσινή τους γενική συνέλευση αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία και πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με κατάληξη το ΥΜΑΘ. Οι εργαζόμενοι απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε όλο το λαό της Νάουσας να στηρίξει με την ενεργό συμμετοχή του και τη νέα κινητοποίηση.

Σήμερα, εξάλλου, αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων στην «Τρικολάν», του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος, πραγματοποιεί περιοδεία στα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να τους καλέσει να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα των συναδέλφων τους στη Νάουσα.

Οι μεγαλειώδης πανεργατικές κινητοποιήσεις του λαού της Νάουσας όλες τις προηγούμενες μέρες έσπειραν τον πανικό στη διοίκηση του ομίλου «Κλωνατέξ» που αρνούνταν μέχρι και προχτές σε αντιπροσώπους από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το σωματείο της «Τρικολάν» να επισκεφτούν τα εργοστάσια της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης. Η προσπάθεια απομόνωσης των εργατών της «Τρικολάν» έσπασε κάτω από το βάρος της έμπρακτης αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων του κλάδου, αφού κανένα από τα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα δε δούλεψε την Τρίτη.

Υστερα από την απεργιακή συγκέντρωση, η διοίκηση του ομίλου «Κλωνατέξ» τα «μάζεψε» και προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους της «Τρικολάν» ότι είναι «ευπρόσδεκτοι» στο διάλογο με την εργοδοσία. Αμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση των εργαζομένων που δήλωσαν ότι συζητάνε μόνο με τους συναδέλφους τους στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη και όχι με τη διοίκηση, όσο αυτή επιμένει να μην ανακαλεί τις απολύσεις.

Η πόλη ζούσε και χτες στον απόηχο της μεγάλης πανεργατικής κινητοποίησης της Τρίτης, η οποία ανέδειξε την αποφασιστικότητα του λαού της Νάουσας να παλέψει μέχρι τέλους την υπόθεση της «Τρικολάν», προτάσσοντας το αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις και να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Η προχτεσινή πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες να φρενάρουν τον αγώνα των εργαζομένων, προπαγανδίζοντας την παροχή νέων κινήτρων στον Λαναρά ως τη μόνη λύση στο αδιέξοδο όπου έχει οδηγήσει την περιοχή η εγκληματική αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Κινητοποίηση τυφλών τη Δευτέρα

Θα κάνουν συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί

Ανησυχία, φαίνεται να προξένησε στους κυβερνητικούς κύκλους, η απόφαση μελών του Συνδέσμου Τυφλών να δώσουν το «παρών» στα προγραμματισμένα για την ερχόμενη Δευτέρα εγκαίνια του «νέου» κτιρίου του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης, τα εγκαίνια μετατράπηκαν σε «πρωθυπουργική επίσκεψη».

Η Ε. Μηλιαρονικολάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, δήλωσε ότι τη Δευτέρα «θα είμαστε όλοι εκεί, διεκδικώντας να λάβουμε μέρος στην εκδήλωση και να απευθύνουμε χαιρετισμό, στον οποίο θα εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». Σύμφωνα με την Ε. Μηλιαρονικολάκη, «με τη δημιουργία του νέου οργανισμού καταργείται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του ΚΕΑΤ και ο ρόλος του σαν μηχανισμός κοινωνικοποίησης και αποκατάστασης των ανθρώπων με προβλήματα όρασης». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει τα τυφλά παιδιά σε κοινά σχολεία, χωρίς υποδομή και εξειδίκευση, καταδικάζοντάς τα στην αμάθεια». Κατέληξε λέγοντας ότι «κατασπαταλιέται η περιουσία και οι πόροι του ΚΕΑΤ, ενώ κέντρα όπως η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που λειτουργούν, με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, χωρίς να ελέγχονται και να συμβαδίζουν με το ΚΕΑΤ, στοχεύουν στην κατάργηση του δημόσιου φορέα που αναλαμβάνει την εκπαίδευση, αποκατάσταση και κοινωνικοποίηση των τυφλών».

Σύμφωνα με καταγγελίες ανθρώπων που φοιτούν στο ΚΕΑΤ, την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο 1/4, απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υπό διάλυση. Η κινητοποίηση της Σχολής Τυφλών, τη Δευτέρα, στις 10.30 πμ, έξω από το ΚΕΑΤ, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, αποφασίστηκε για να καταγγείλει τις κυβερνητικές φιέστες, που προσπαθούν να αποδείξουν δήθεν «κοινωνικό έργο», ενώ στην πραγματικότητα προωθούν την αποσύνθεση του οργανισμού και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών.

Σήμερα συνεδριάζει και η Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, για να αποφασίσει τη στήριξη της κινητοποίησης, προκειμένου να πάψουν τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να τους αναγνωρίσει δικαιώματα και να μην προσπαθεί να στηρίξει το κοινωνικό της προφίλ σε ανύπαρκτο έργο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ