ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδειξη πυγμής του αυταρχικού κράτους

Η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση των νόμων της χούντας, έστειλε τα ΜΑΤ να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος με τους αστυνομικούς που διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος με τους αστυνομικούς που διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών
«Στρατιωτικό νόμο» επέβαλε χτες τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει διαδηλωτές αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, που διεκδικούν την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Κάνοντας χρήση χουντικού νομοθετικού διατάγματος (αριθμός 794/1971) διέλυσε βίαια τους συγκεντρωμένους μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Για να δείξει σε όλους ότι το ρόπαλο του αυταρχικού κράτους, είναι έτοιμο να πέσει με ευκολία ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί. Μάλιστα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης, ο οποίος (σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη) έδωσε την εντολή για να χτυπήσουν τα ΜΑΤ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές ως στασιαστές, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στις ηγεσίες των Ομοσπονδιών αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η «χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου» και υπογράμμισε πως «κανένας πολίτης δεν μπορεί να αυθαιρετεί». Για αυτό το λόγο επιστρατεύονται χουντικοί νόμοι και χημικά των ΜΑΤ προκειμένου να συμμορφώνονται οι πολίτες στο... κράτος δικαίου. Πρόσθεσε δε το εκπληκτικό, ότι η κυβέρνησή του δεν αυθαιρετεί (!). Επιπλέον, έδωσε εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη «να καταλογιστούν ευθύνες για όσους δε συμμορφώνονται προς τις επιταγές του νόμου»...

Αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών...

Eurokinissi

Αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών...
Πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε αναλάβει το έργο της υλοποίησης της πρωθυπουργικής γραμμής, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση ως στάση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς διαλαλούσε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες από ένοπλα σώματα αγγίζουν τα όρια της στάσης. Δεν έχουν δικαίωμα ενώ φέρουν στολή και όπλα να καταλαμβάνουν με τη βία την καρδιά του κράτους, που είναι το υπουργείο Οικονομικών».

Απόφαση διάλυσης της συγκέντρωσης

«Παιδιά μη ρίχνετε». Ηταν τα λόγια των συγκεντρωμένων προς την αστυνομική δύναμη που στις 1.15 χτες τα ξημερώματα «ξεμύτισε» από τους γύρω δρόμους της πλατείας Συντάγματος. «Είμαστε σε υπηρεσία». Ηταν η απάντηση και ακολούθησε καταιγισμός χημικών. Από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα οι διαδηλωτές που είχαν απομείνει έξω από το ΥΠΕΘΟ παρατήρησαν τις κινήσεις των διμοιριών. Λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών ταξίαρχος Κ. Τσιρώνης, τους ανακοίνωνε διαταγή διάλυσης της συγκέντρωσής τους και τους καλούσε να διαλυθούν εντός δεκαλέπτου. Η απόφαση της ΓΑΔΑ απαγόρευε συγκεντρώσεις στο ΥΠΕΘΟ, στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ισχυρίζεται πως την απόφαση «μετέφεραν και γνωστοποίησαν στους συγκεντρωμένους δυο εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ασπρογέρακας». Η διαταγή βασιζόταν στο Νομοθετικό Διάταγμα 794/71 και στο Βασιλικό Διάταγμα 269/72. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα πως εμπόδιζαν υπαλλήλους του υπουργείου να εισέλθουν στο κτίριο! Στο σημείο βρέθηκαν 12 διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να «επιβάλουν» την τάξη απέναντι σε συναδέλφους τους.

Τα χουντικά διατάγματα απαγορεύουν την πραγματοποίηση «δημοσίας συναθροίσεως εν υπαίθρω ως και τη διέλευσιν κινουμένης τοιαύτης εντός ακτίνος 200 τουλάχιστον μέτρων από της κατοικίας του ανωτάτου άρχοντος ως και από κτιρίων εις τα οποία εδρεύουν η Βουλή, το υπουργικόν συμβούλιον και το συνταγματικόν δικαστήριον». Τα χουντικά διατάγματα εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με την ΕΛΑΣ να εμποδίζει την πρόσβαση διαδηλωτών σε δημόσια κτίρια.

Τα ΜΑΤ κυνήγησαν τους διαδηλωτές μέχρι το Κολωνάκι και την Ομόνοια. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις ξυλοδαρμών, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες ότι στο χώρο υπήρχαν και υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνεπικουρούσαν τα ΜΑΤ.

Μια ώρα μετά στο χώρο βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος. Εκεί βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης. Μαζί με τους συνδικαλιστές προχώρησαν προς το ΥΠΕΘΟ και λίγο πριν φτάσουν σε αυτό «ραντίστηκαν» με χημικά.

Μετά από αυτή την επίθεση, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφάλειας παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος όπου και θα παραμείνουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, τα προεδρεία των Ομοσπονδιών τους θα συζητήσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Συμπαράσταση

Κοντά στους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς βρέθηκε, εκτός από τον Αντ. Σκυλλάκο, ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το ΠΑΜΕ οι Γ. Μαυρίκος, Δ. Αγκαβανάκης, Γ. Πέρρος και άλλοι. Τους επισκέφτηκε επίσης και αντιπροσωπεία των απεργών γεωτεχνικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε πως η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν τίποτα. «Είναι προς τιμήν τους οι αγώνες των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι κυβερνώντες βάζουν όλους τους εργαζόμενους στο ίδιο καζάνι. Είναι αδύνατον να κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στο κέντρο της Αθήνας από μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται δημοκρατική». Για τα επεισόδια, ο βουλευτής επισήμανε πως «είδαμε τη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών ακόμα και απέναντι σε συναδέλφους τους», ενώ για τους διαδηλωτές είπε πως «ήρθαν και αυτοί στη θέση των υπόλοιπων εργαζομένων».

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που επικαλείται χουντικά και αντισυνταγματικά νομοθετικά διατάγματα, προκειμένου να κηρύξει την απαγόρευση συγκεντρώσεων έξω από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Αλλωστε «τα επιβαρυντικά στοιχεία στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι πολλά: Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και η πρόσφατη καταδίκη από τα δικαστήρια κορυφαίων συνδικαλιστών, η ποινικοποίηση των απεργιών και η χρήση του αντισυνταγματικού θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης».

Ακαρπη συνάντηση

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών των λιμενικών, των αστυνομικών και των πυροσβεστών συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Εξάλλου, άκαρπη ήταν και η συνάντηση που πραγματοποίησαν οι συνδικαλιστές με τον υπουργό και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη και Π. Τσερτικίδη. Σε αυτή συμμετείχε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φ. Νασιάκος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση, την επόμενη βδομάδα, συνάντησης των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα ΣΑ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Επιβάλατε στρατιωτικό νόμο στο κέντρο της Αθήνας με χουντικό διάταγμα

«Στάση από ένοπλο σώμα» αποκάλεσε την προχτεσινή κινητοποίηση των αστυνομικών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας

To αποκρουστικό και επικίνδυνα πλέον αυταρχικό της πρόσωπο έδειξε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Αντ. Σκυλλάκου για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έφτασε στο σημείο - για να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό - να αποκαλέσει την προχτεσινή κινητοποίησή τους στο υπουργείο Οικονομικών «στάση από ένοπλο σώμα» (!) και ως εκ τούτου «οι δυνάμεις εκλήθησαν να επιβάλουν την τάξη σε μία κατάσταση στάσεως».

Η προκλητική αυτή θέση αλλά και η ορολογία που χρησιμοποίησε και η οποία θυμίζει άλλες εποχές, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος δικαίως αναρωτήθηκε: «Τι πράγματα είναι αυτά; Δημοκρατία έχουμε»;

«Δε θα ποινικοποιήσετε εσείς τη συνδικαλιστική δράση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος προχτές το βράδυ ήταν παρών στην επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές με δακρυγόνα, κάποια από τα οποία είχε μαζί του για να τα παραδώσει στον υπουργό εκ μέρους των αστυνομικών.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, αναφερόμενος γενικότερα στην αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση υπονομεύει κάθε αγώνα που γίνεται και ανέφερε:

«Οι απεργίες βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές ενώ πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν συνδικαλιστές. Χτες το βράδυ (προχτές) έγινε το πρωτοφανές. Είχαμε την ακραία συμπεριφορά ενός κόμματος που θέλει να εμφανίζεται ως δημοκρατική παράταξη. Στρατιωτικός νόμος στο κέντρο της Αθήνας με χουντικό νομοθέτημα - αυτή είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης - με εντολή να χτυπούν τα ΜΑΤ και να ρίχνουν χημικά.

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και εμείς θα τους στηρίξουμε γιατί τα Σώματα Ασφαλείας τα βλέπουμε ως εργαζόμενους. Θα μας βρείτε μπροστά σας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την υιοθέτηση των αιτημάτων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας αλλά ο Γ. Φλωρίδης αρνήθηκε, με το σκεπτικό ότι η ένταξή τους στα βαρέα επαγγέλματα δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα.

Οταν η κυβέρνηση κλείνει το κέντρο της Αθήνας

Στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της NET της 7ης Οκτωβρίου, ελέχθη ότι «επτάμισι με δέκα και μισή στην Πανεπιστημίου και στη Β. Σοφίας δεν περνούσε ούτε αυτοκίνητο, αλλά ούτε και πεζός. Τετρακόσιοι εργαζόμενοι... έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αγροτικής... (στο μεσημεριανό δελτίο αναφερόταν ότι οι απεργοί ήταν εκατό) και έδειξε εικόνες από ελικόπτερο, η μία ακριβώς οι 100 (ή και λιγότεροι) αυτοί απεργοί στην έρημη Πανεπιστημίου, και η άλλη δύο κλούβες της Αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ κάθετα στην επίσης έρημη Αμαλίας. Φυσικά, δεν είχαν κλείσει μόνο η Πανεπιστημίου και η Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά όλο το κέντρο και, βεβαίως, η αναστάτωση επεκτεινόταν από τους Αμπελόκηπους μέχρι τη Συγγρού, όπως είναι φυσικό όταν κλείνει ο κόμβος της πλατείας Συντάγματος. Το ίδιο είχε συμβεί και στις 25 Σεπτεμβρίου στη συγκέντρωση για το Παλαιστινιακό, όπου είχε απομονωθεί πολλαπλάσια περιοχή της Αθήνας από εκείνη που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές - όσο πολλοί και αν ήταν αυτή τη φορά, και πολλές άλλες φορές για πολύ λιγότερους.

Χρόνια τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις ή να τις στείλει εκτός πόλεως. Ετσι, κατά καιρούς, δημοσιεύονται «άρθρα», «βαρυσήμαντες έρευνες», «συνεντεύξεις», που στηλιτεύουν την «κατάχρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε βάρος των άλλων πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης», αλλά και, ταυτόχρονα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας νομοσχέδια για τη «σωστή οργάνωση των διαδηλώσεων, ώστε να μη βλάπτουν την κοινωνικο-οικονομική ζωή» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά, όπως «Αθήνα: Δύο πορείες κάθε μέρα, μποτιλιάρισμα πάνω 20%, νέφος +7%, τζίρος -30%» («Ελευθεροτυπία» 4.11.97), «Περιορισμός των διαδηλώσεων με πρόσχημα το ...νέφος! Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ.» («Ριζοσπάστης» 5.11.97), «Στη ζυγαριά 2 ελευθερίες - τη χρυσή τομή μεταξύ του δικαιώματος διαδήλωσης και του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας αναζητούν 3 υπουργεία» («Ελευθεροτυπία» 6.11.97), στις 9.3.2001 ο «Ριζοσπάστης» φέρνει στη δημοσιότητα το «Νομοσχέδιο» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ελευθερία συναθροίσεων και συγκεντρώσεων», ουσιαστικά, απαγόρευσης και καταστολής των διαδηλώσεων, και στις 6.4.2001, ο διευθυντής της Τροχαίας Αθηνών ανακοινώνει ότι προωθείται «οδός διαδηλώσεων» σε κάποιο πεζόδρομο, όπου μόνον εκεί θα επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Τροχαίας, «τείνουν να γίνουν κοινωνική μάστιγα» («Ριζοσπάστης» 6.4.01).

Οι εικόνες της NET είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του κατά πόσο χρειαζόταν να κλείσει όλο το κέντρο, ακόμη και για τους πεζούς! Εχει κανείς αμφιβολία ότι χρόνια τώρα η κυβέρνηση μπλοκάρει το κέντρο, ταλαιπωρεί τον κόσμο - και απομονώνει τους διαδηλωτές από τον κόσμο και την πόλη - μόνο και μόνο για να εκνευρίσει τους ανυποψίαστους πολίτες και να περάσει επιτέλους το επί δεκαετία περίπου περιφερόμενο νομοσχέδιό της για την καταστολή των διαδηλώσεων;


Γ. Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜ Πολυτεχνείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ