ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Καλοταϊσμένα κανάλια...

Το τείχος σιγής των καναλιών στα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς είναι πιο αδιαπέραστο από το παχύ στρώμα τσιμέντου που έθαψε τον άτυχο Αλέξι Μπάτσι...

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Καμία έκπληξη για τη θρασυδειλία του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποδώσει σε «ανθρώπινο λάθος» το 100ό εκ προμελέτης έγκλημα στο κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού. Ο Χρ. Πρωτόπαππας γνώριζε ότι τα μεγάλα κανάλια δεν αφιέρωσαν, και δεν πρόκειται, δευτερόλεπτο στα δελτία τους ούτε για το τελευταίο ούτε για κανένα από τα 570 εγκλήματα των τελευταίων τριών χρόνων στους χώρους δουλιάς. Η σιωπή νεκροταφείου των καναλιών θωρακίζει την κυβέρνηση απέναντι στην κατακραυγή της εργατικής τάξης για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Το τείχος σιγής των καναλιών στους αγώνες των εργαζομένων είναι πιο αδιαπέραστο από το παχύ στρώμα τσιμέντου που έθαψε τον άτυχο Αλέξι Μπάτσι...

Φροντίζει πάντα η κυβέρνηση να μπουκώνει με ζουμερά φιλέτα τους μεγαλοκαναλάρχες, φυσικά στη βάση της αμοιβαιότητας. Μόνο η πίτα της κρατικής διαφήμισης, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αρκεί για να καλύπτει τα τεράστια έξοδα των καναλιών. Καλοταϊσμένα εμπορικά κανάλια, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για μια «επιτυχή» προεκλογική καμπάνια. Οι ομιλίες του πρωθυπουργού είναι σε «ζωντανή σύνδεση», ενώ κάθε κυβερνητική «δράση» τυγχάνει προνομιακά σκανδαλώδους προβολής... Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, για να παίρνουν όλοι από την πίτα, αλλά ορισμένοι δεν ικανοποιούνται από το μερίδιό τους...

Η παραπληροφόρηση και η αποχαύνωση της κοινής γνώμης, η υφαρπαγή τελικά της λαϊκής ψήφου, η ενίσχυση του δικομματισμού, συνιστούν βασική αποστολή των καναλιών. Ιδεολογικοί θεματοφύλακες του συστήματος δεν αφήνουν καμία χαραμάδα «εισόδου» σε ανατρεπτικές ιδέες. Το ΚΚΕ είναι «μόνιμα» κομμένο... Αντίθετα, μπορούν να επιβάλουν στην πολιτική σκηνή τα δικά τους «προϊόντα» και «αστέρες» - πρόσφατο παράδειγμα ο Σβαρτσενέγκερ... Είναι, άραγε, τυχαίο ότι ο Κ. Σημίτης ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του βλέποντας έναν έναν τους μεγαλοκαναλάρχες;...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΜΟΡΦΟΣ ΤΗΛΕ -ΚΟΣΜΟΣ

MEGA-ΛΗ ΕΥΝΟΙΑ: «Αναστάτωση μεγάλη προκαλεί στην τηλεοπτική αγορά η απόφαση του ΟΠΑΠ να πριμοδοτήσει με φανταχτερό και πλούσιο τηλεπαιχνίδι το MEGA, το οποίο θα προβάλλεται πριν από το βραδινό δελτίο ειδήσεων και θα εξασφαλίζει βάση υψηλής τηλεθέασης. Ηδη, αντέδρασε ο Alpha, ο οποίος χαρακτήρισε το τηλεπαιχνίδι "επιλεκτική προικοδότηση με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε προεκλογική περίοδο"... Πρόκειται προφανώς για σκανδαλώδη εύνοια προς το μεγάλο κανάλι, που πλέον κυριαρχείται από τον εθνικό εργολάβο κ. Μπόμπολα» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ... «"Αντέννα νούμερο ένα", όχι μόνο στην τηλεθέαση, αλλά και στην απορρόφηση της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services, ο Antenna παίρνει το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που δαπανά το δημόσιο για τη διαφήμισή του στην τηλεόραση αλλά και το μεγαλύτερο μέρος από το αντίστοιχο ποσό του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα ο Antenna παίρνει 7,07 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο εκ των οποίων τα 3,22 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις διαφημίσεις των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Τη δεύτερη θέση στη λίστα καταλαμβάνει το Mega, το οποίο παίρνει 5,08 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 1,93 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΟΠΑΠ... Από την άλλη ωστόσο, το κανάλι της Μεσογείων πήρε και το Τηλε-παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το οποίο όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αποφέρει σημαντικά κέρδη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Alpha, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ. Το μισό σχεδόν από αυτό το ποσό και συγκεκριμένα τα 2,24 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από τον ΟΠΑΠ» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ «ΠΟΙΟΤΗΤΑ»... «H ανανέωση, η ενδυνάμωση του τομέα ειδήσεων του Mega και η στροφή στην ποιότητα φαίνεται ότι είναι τα μυστικά της επιτυχίας του νέου κεντρικού δελτίου. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ΑGΒ, σύμφωνα με την οποία ο σταθμός συγκεντρώνει την προτίμηση της δυναμικής ομάδας των τηλεθεατών» («ΝΕΑ»).

Η ΔΥΝΑΜΗ... «Χθες το πρωί σε ένα βαγόνι του Ηλεκτρικού μπήκε ένας ζητιάνος που, όπως αυτοσυστήθηκε, ήταν το "άρρωστο παλικάρι που κάλεσε στην εκπομπή του ο κύριος Βαρεμένος". Προχθές μπήκε μια κυρία που δήλωσε ότι "είμαστε η πολύτεκνη οικογένεια που δημοσίευσε ο Αντέννα". Διακονιάρηδες, λοιπόν, με τηλεοπτική βούλα, με δίπλωμα αναγνωρισμένο από το τηλεοπτικό κράτος... Αν δε σε δείξει η τηλεόραση δεν υπάρχεις: σαν καλλιτέχνης, σαν πολιτικός, ακόμα και σαν επαίτης» (Μαριάννα Τζιαντζή -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ 43% ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νομοσχέδιο: ΔΑΣΟΣ, ΔΑΣΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔASOS ΓΙΑ 30 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΔΑΣΗ!..

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 24 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

ΑΥΓΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΔΟΥ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΝΙΞΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: Τραπεζικοί: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑΞΙ Α.Ε.- ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 7 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΣΠΑΣΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ALPHA ΚΑΙ MEGA.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - 12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η αναγνωρισιμότητα αρκεί... «Οταν έχει προηγηθεί ο Ρίγκαν, κι όταν ο Μπερλουσκόνι δεσπόζει εδώ και χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και υπερβολικό ότι η εκλογή του Σβαρτσενέγκερ σηματοδοτεί κάτι το καινούριο στα πολιτικά πράγματα. H περίπτωση του Σβαρτσενέγκερ είναι τελείως διαφορετική. Και πολύ σωστά έσπευσαν πολλοί να μιλήσουν για ήττα των πολιτικών και της πολιτικής. Σε μια εποχή που ο πολιτικός λόγος έχει υποχωρήσει δραματικά και η πολιτική διαφορά καθίσταται όλο και πιο δυσδιάκριτη, δε θα πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι, η όποια αναγνωρισιμότητα, φτάνει ν' αποτελεί αποκλειστικό σχεδόν στοιχείο πολιτικής ανάδειξης» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

Προληπτικοί φόβοι; «Μέσα σε όλη την αναστάτωση για την αδυναμία να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, φαίνεται να χάνεται μια σημαντική συνέπεια: το δόγμα Μπους για τα προληπτικά χτυπήματα εναντίον τρομοκρατικών απειλών μπορεί να χάνει την ισχύ του. Πράγματι, το χτύπημα στο δόγμα περί προληπτικού πολέμου είναι ο «μετασεισμός» που είναι ο πλέον ισχυρός, ξεπερνώντας κατά πολύ οιονδήποτε άλλο πολιτικό αντίκτυπο. Στόχος της κυβέρνησης Μπους στην προσπάθεια για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν απλώς η αναδιαμόρφωση του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, αλλά η αλλαγή των αρχών, τις οποίες θα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για την προστασία τους κατά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η ιδέα τώρα τίθεται σε κίνδυνο, αν μη τι άλλο. Υφίσταται επίθεση από το εξωτερικό -κυρίως από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν- αλλά και από επικριτές του Τζορτζ Μπους, στο εσωτερικό της Αμερικής. Και δεν πρέπει να απατάται κανείς: όλες αυτές οι επιθέσεις δεν επρόκειτο να βρουν στόχο αν βρίσκονταν χημικά και βιολογικά όπλα στο Ιράκ» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ