ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πλευρό του ΚΚΕ οι αντιστασιακοί

Στο πλευρό του ΚΚΕ, με όλες τους τις δυνάμεις, θα είναι και αυτή τη φορά στην εκλογική μάχη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οι ανάπηροι, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοι των αντιστασιακών.

Αυτό τόνισαν όλοι, χθες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), όπου συζητήθηκε η δράση των αντιστασιακών στο επόμενο τρίμηνο. «Με τον ακόμα καλύτερο συντονισμό μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Γιώργης Μωραΐτης.

«Να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές και τους τρόπους πάλης για να έχουμε καλύτερο συλλογικό αποτέλεσμα. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ενιαία, να βγούμε απ' τα σπίτια μας και να σπάσουμε τη μοιρολατρία», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΑΟ, Γρηγόρης Φώτου, σημείωσε εισηγητικά πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα με το ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναβάθμισης και διάδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της Ομοσπονδίας, ώστε να δυναμώσει η φωνή των οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων αντάλλαξαν απόψεις και έκαναν προτάσεις για την καλύτερη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ομόφωνα, καταδίκασαν την απόφαση του δικαστηρίου κατά των επτά συνδικαλιστών, στελεχών του ΠΑΜΕ και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Eurokinissi

Προβλήματα δημιούργησε η προχτεσινοβραδινή νεροποντή και οι θυελλώδεις άνεμοι στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αθήνα προκλήθηκαν από κεραυνό στο κέντρο κατανομής της ΔΕΗ στο Ρουφ, προχτές το μεσημέρι.

Ετσι, χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές στην Καλλιθέα, στο Παλαιό Φάληρο, στου Ρέντη, στον Αλιμο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου πτώσεις δέντρων και αποκολλήσεις αντικειμένων από πολυώροφα κτίρια. Τα ξημερώματα της Πέμπτης εγκλωβίστηκε στο ΙΧ αυτοκίνητό τους μια τετραμελή οικογένεια λόγω κατολισθήσεων στο δρόμο από το Αλεποχώρι προς Ψάθα. Συνεργείο της ΕΜΑΚ απεγκλώβισε την οικογένεια.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Τετάρτης. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, έπεσαν δέντρα στην οδό Δελφών, στη συμβολή των οδών Πέτρου Συνδίκα και Ολγας, στη Σίνδο και στην Καλαμαριά. Μάλιστα, στην οδό Δελφών σημειώθηκε διακοπή ρεύματος για μία περίπου ώρα. Επίσης, σημειώθηκαν αρκετά τροχαία ατυχήματα, με υλικές ζημιές.

Χωρίς ρεύμα έμεινε και το νησί της Λέσβου για αρκετές ώρες, ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε περισσότερες από 180 κλήσεις για καθαρισμό περιοχών από δέντρα και για παροχή βοήθειας.

Τιμή στους 350 εκτελεσμένους της Τρίπολης

Με πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του Πανελ. Πολιτιστικού Συλλ. Απογόνων & Φίλων Εθν. Αντίστασης και ΔΣΕ, έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αϊ-Νικόλα της Τρίπολης, για τους 350 αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ που εκτελέστηκαν στο χώρο αυτό, από το Μάρτη μέχρι το Σεπτέμβρη του '44.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας της Δημοτικής Αρχής, των μαζικών φορέων της Τρίπολης και αντιπροσωπεία της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ. Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Κώστας Πλιάγκας, και αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης του Πανελλήνιου Συλλόγου των Απογόνων της Εθν. Αντίστασης & του ΔΣΕ, Θεόδωρος Αυγέρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των 350 αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, για να τονίσει, σχετικά με την κυβερνητική στάση απέναντι στην αντίσταση:

«Η κυβέρνηση αποσιωπά τους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης και όπου δεν μπορεί προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια, αποσιωπώντας, κυρίως, το πρωταγωνιστικό ρόλο του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Δε γράφουν τίποτα στα σχολικά βιβλία για την Εθν. Αντίσταση. Θέλουν να φτιάξουν τη νέα γενιά χωρίς κρίση και βούληση, χωρίς κοσμοαντίληψη, ώστε να μπορεί να ερμηνεύει την κοινωνία που τη συνθλίβει και να αγωνίζεται για να την ανατρέψει. Φτιάχνουν τη νέα γενιά των Ευρωπαίων απασχολήσιμων με ευλύγιστη τη μέση στον εργοδότη και στα μεγάλα αφεντικά».

Καταλήγοντας θα υπογραμμίσει, ο ομιλητής: «Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Να 'μαστε εμείς, η γενιά της ρήξης και της ανατροπής, αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να σμπαραλιάσουμε τους δεσμούς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, καταδικάζοντας εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που χρόνια τώρα μας οδήγησαν στα διάφορα δόγματα "ΤΡΟΥΜΑΝ" της "νέας τάξης" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στην εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνια η ΠΕΑΕΑ Τρίπολης, συγγενείς των εκτελεσμένων και η νομαρχιακή οργάνωση Αρκαδίας του ΚΚΕ.

Μετά την εκδήλωση οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης μαζεύτηκαν στα γραφεία του ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ της Τρίπολης για να κάνουν την ιδρυτική συνέλευση του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην Κλαυθμώνος, 12 του Οκτώβρη, ο γιορτασμός

Την Κυριακή, 12 Οκτώβρη, και ώρα 9.30 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, γιορτάζεται η 59η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας, με εκδήλωση που οργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση. Επίσης, καλούνται όλα τα μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ στην Αττική να πάρουν μέρος με τα λάβαρα της Αντίστασης στην εκδήλωση στην πλατεία, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τον Αγνωστο Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πατησίων - Ριζούπολης πραγματοποιεί, τη Δευτέρα 13/10/03 και ώρα 5.30 μ.μ. στα γραφεία του (Πατησίων 280), σύσκεψη για τις εκλογές, όπου θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στο Λαύριο, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν την Κυριακή 12/10 και ώρα 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για να τιμηθούν τα 800 θύματα που πέθαναν από την πείνα στην Κατοχή και όλοι οι Λαυριώτες μαχητές του ΕΛΑΣ, που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την απελευθέρωση της χώρας και την εθνική ανεξαρτησία.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗ

Δημοσιογράφο - Ετών 65

Κηδεύουμε τη Δευτέρα 13/10/2003 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Νέας Φιλαδελφείας (έναντι Γηπέδου ΑΕΚ).

Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Νέας Φιλαδελφείας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Εύα. Ο υιός: Βασίλης. Η ανιψιά: Ολγα Γαρυφαλλάκη. Οι θείοι: Γεώργιος και Νανά Κολοτούρου. Η αδελφή: Καίτη Τελφεγιάν. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι του.

Συνέδριο ΠΟΣΣΑΘΕΑ

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ (Οργανώσεις ΕΣΑΘΕΑ Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης) αρχίζει, σήμερα Παρασκευή ώρα 5 μ.μ., στην Αθήνα (αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6, 4ος όροφος). Αύριο, Σάββατο 11.10, οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν το πρωί ώρα 9.30 π.μ. και καλούνται να προσέλθουν έγκαιρα και να συμμετάσχουν όλες οι οργανώσεις - μέλη της. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ