ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι αγώνες εκφράζουν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση

Ανακοίνωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας

Η πολιτική της κυβέρνησης δε δημιουργεί μόνον ένα ανεπαρκές Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας σε προσωπικό και υποδομές, αλλά το μετατρέπει σε μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, τονίζει η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας γίνεται με κριτήριο την πλήρη προσαρμογή του στους κανόνες της αγοράς και θα «έχουμε λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες για το λαό, λιγότερα δικαιώματα και υπονόμευση των αναγκών των εργαζομένων στο χώρο», επισημαίνει η Αχτίδα Υγείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: «Οι αγώνες που ξεσπούν σήμερα είναι δικαιολογημένοι. Εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων από την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να απαντάνε στο σήμερα, οικοδομώντας στέρεες συμμαχίες, διευρύνοντας τη μαζικότητα, έχοντας στο στόχαστρο την πολιτική που γεννάει τα σημερινά οξυμένα προβλήματα. Γιατί δεν υπάρχει φιλομονοπωλιακή πολιτική, που να είναι και φιλολαϊκή. Τα αιτήματα και τους στόχους του αγώνα πρέπει να τα βάλουν οι εργαζόμενοι, με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Αυτή είναι ανάμεσα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των εργαζομένων».

Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει: «Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Συνασπισμός δε θέλουν τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από την επιρροή και τους στόχους της πολιτικής των μονοπωλίων και της ΕΕ. Αυτόν τον απεγκλωβισμό τον εννοούν ως διάσπαση του κινήματος. Στους εθνικούς στόχους της σύγκλισης και της ανταγωνιστικότητας, που υποστηρίζουν, είναι ρεαλιστικό ό,τι εξυπηρετεί την ολιγαρχία, ό,τι αφαιρείται από τα λαϊκά στρώματα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που υιοθετούν αυτούς τους στόχους, είναι εμπόδιο του αγώνα, συμμετέχουν για να τον υπονομεύσουν, να τον περιορίσουν στα όρια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, να εξυπηρετήσουν τις εκλογικές ανάγκες τους. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αφού έχουν συμφωνήσει και έχουν πάρει ενεργό μέρος στην αφαίρεση λαϊκών κατακτήσεων. Προσπαθούν, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και με ανέξοδο πλαίσιο "αιτημάτων", να παρουσιάσουν την εικόνα του "καλού και αγωνιζόμενου ΠΑΣΟΚ". Προσπαθούν να περιορίσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων στο κυνήγι κάποιου επιδόματος, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ακολουθούν την τακτική που είχαν στον πόλεμο του Ιράκ. Και με τους Αμερικάνους στον πόλεμο, και με την ΕΕ για το μοίρασμα της λείας, και στις κινητοποιήσεις για να παραπλανούν. Από κοντά και οι συνδικαλιστές της ΝΔ με το μανδύα των "ακομμάτιστων - φιλεργατικών", στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Η κριτική τους αφορά στην επιτάχυνση και την αποτελεσματικότητα των αντιλαϊκών μέτρων. Ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, γιατί στήριξαν την πολιτική της ΟΝΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσμα της οποίας είναι η σημερινή κατάσταση των εργαζομένων. Συκοφάντησε τους αγώνες σαν "επαναστατική γυμναστική", συμμετείχε στον κοινωνικό διάλογο για την αφαίρεση των δικαιωμάτων σου».

«Αυτή η πολιτική, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία και αδιέξοδη για το λαό. Είναι ρεαλιστική για τα κέρδη τους και εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Οσο επικρατεί αυτή η πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα υπάρχουν για τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται η ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος, ταξικά προσανατολισμένου, που να διεκδικεί πλήρη δικαιώματα και κάλυψη όλων των αναγκών των εργαζομένων. Χρειάζεται η εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η απόρριψη του "αριστερού" συμβιβασμού του ΣΥΝ».

Και η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ τονίζει: «Χρειάζεται ενίσχυση του ΚΚΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία, να ενισχυθούν οι λαϊκοί αγώνες, να γίνει πιο αποτελεσματική η λαϊκή πάλη, απέναντι στα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί».


ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑ
Αποφάσεις για νέες απεργίες

Νέες αποφάσεις για κινητοποιήσεις στο χώρο του δημόσιου συστήματος Υγείας πάρθηκαν χτες - με περιορισμένο ωστόσο περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ούτε των λειτουργών ούτε και των χρηστών των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε 48ωρες απεργίες στις 18-19 και 25-26 Οκτωβρίου 2003 και νέο Γενικό Συμβούλιο στις 30.10.2003. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων περιορίζεται σε οικονομικά αιτήματα - πολύ πίσω απ' τις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών - και δεν αναφέρεται σε θέματα εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως εκδηλώνεται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Με το πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και πρότεινε τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και το συντονισμό με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και άλλους μαζικούς φορείς. Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους γιατρούς να διεκδικήσουν και να προβάλουν αυτή τη θέση μέσα απ' τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί του ΙΚΑ

Χτες συνεδρίασε και η Ολομέλεια της διοίκησης των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και αποφάσισε πενθήμερη απεργία για 20-25 Οκτώβρη 2003, που περιορίζεται όμως στα εργασιακά θέματα των γιατρών καθώς δεν προωθήθηκε καμιά νομοθετική ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» πρότεινε τη διεκδίκηση μέσα απ' τις κινητοποιήσεις ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας στα πλαίσια του οποίου θα διασφαλίζεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών με ικανοποιητικές αποδοχές. Επίσης, πρότεινε το συντονισμό με τους άλλους υγειονομικούς φορείς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Η πρόταση της «Πανεπιστημονικής» δεν έγινε δεκτή και η απόφαση της πλειοψηφίας περιορίστηκε μόνο στα εργασιακά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ