ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Το «μαύρο» του εκσυγχρονισμού

Αλήθεια, ποια «πόρτα» θα χτυπήσουν τα στελέχη του εκσυγχρονισμού και δε θα κλείσει κατάμουτρα;

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κράταγε «παγωμένους» τους μισθούς στο δημόσιο και παρέπεμπε τις «υπάκουες» συνδικαλιστικές ηγεσίες σε διάλογο με υποσχέσεις για «γενναίες» αυξήσεις, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, λίγο πριν τις εκλογές... Οταν κρίθηκε ότι ήρθε η στιγμή της «εκπλήρωσης των υπεσχημένων» και άρχισαν οι διεκδικήσεις, η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τα προσχήματα και πέρασε στην ολομέτωπη επίθεση: «Τέρμα ο διάλογος» - «ό,τι δώσαμε δώσαμε» - «είστε συντεχνίες» - «η ικανοποίηση των αιτημάτων σας είναι καταστροφή για την οικονομία»... Δεν έμεινε όμως στην επίδειξη αδιαλλαξίας και συκοφαντίας. Εσυρε στα δικαστήρια και κήρυξε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, έκλεινε ολόκληρο το κέντρο σε κάθε διαδήλωση και συνάμα έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για την «ταλαιπωρία» των οδηγών, έστελνε τα ΜΑΤ...

Κατά την προσφιλή της συνήθεια έστρεψε εναντίον των απεργών «θιγόμενες» κοινωνικές ομάδες: Ιδιωτικοί υπάλληλοι κατά δημοσίων, κτηνοτρόφοι κατά γεωτεχνικών, φοιτητές κατά καθηγητών... Η φασίζουσα μέθοδος του «κοινωνικού αυτοματισμού» έλαμψε πάλι... Μεγάλος σύμμαχος, βέβαια, της κυβέρνησης τα πανίσχυρα ΜΜΕ. Πάντα πρόθυμα να θάψουν τα αιτήματα και στη θέση τους να προβάλουν την «ταλαιπωρία», να αναδείξουν τις «συνέπειες» των κινητοποιήσεων και να αδιαφορήσουν για το δίκιο των απεργών. Ειδικά, η στάση τους απέναντι στις κινητοποιήσεις των ένστολων, απέδειξε ότι τα ΜΜΕ είναι οι πραγματικοί δεσμοφύλακες της εποχής.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν καίρια συμπεράσματα για το ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι αμετακίνητα απέναντί τους. Αποτελεί ολέθρια ψευδαίσθηση ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι η «απάντηση»... Συμπεράσματα είναι αναγκαία και για το ρόλο ορισμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, για το συντονισμό των αγώνων, την ανάγκη του Μετώπου... Αλήθεια, ποια πόρτα θα χτυπήσουν τα στελέχη του εκσυγχρονισμού, όπως τους ζήτησε προχτές ο Κ. Σημίτης, και δε θα κλείσει κατάμουτρα;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΒΟΛΙΚΟ «ΧΑΟΣ» ΚΑΙ «ΑΝΥΠΑΚΟΗ»

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ! «Εικόνες παράλυσης, εικόνες τραγελαφικές, εικόνες άκρως ανησυχητικές προσφέρει η δημόσια ζωή τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες. Επεισόδια, δακρυγόνα και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών, δικαστές που απεργούν, ταξιτζήδες που κλείνουν τους δρόμους, νοσοκομειακοί που διαδηλώνουν με ασθενοφόρα εν πομπή, λίγοι υπάλληλοι της Στατιστικής καταλαμβάνουν την Πανεπιστημίου, τραγελαφικές καταστάσεις μέρα - νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούν το χάος και την οργή των πολιτών. Η πρωτεύουσα παραδομένη σε διαδηλωτές όλων των κατηγοριών και αποχρώσεων, φέρνει την παράκρουση στην κυβέρνηση, που δεν μπορεί να κατανοήσει τις γενικευμένες διεκδικήσεις που προκάλεσαν τα προεκλογικά "δώρα" της και ομιλεί για "στάση ενόπλων" και "ανίερες συμμαχίες"». (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΑΝΥΠΑΚΟΗ: «Οταν όμως φτάνουν εμμέσως να απειλούν και όταν αυτοί που είναι ταγμένοι στην προστασία της τάξης και του δημοσίου συμφέροντος, αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ανυπακοής αρνούμενοι να συμμορφωθούν ακόμα και στις εντολές του εισαγγελέα, τότε ασφαλώς οδηγούμεθα σε πρωτοφανείς και ενδεχομένως επικίνδυνες καταστάσεις». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ)

ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ: «Βεβαίως και είναι δικαίωμα των αστυνομικών να απεργούν. Και δικαίωμά τους είναι επίσης, να μην υποχωρούν στις πιέσεις της ιεραρχίας τους, πολιτικής ή και υπηρεσιακής, να διακόψουν την απεργία τους. Εκείνο όμως που δεν είναι δικαίωμά τους είναι να αγνοούν τη ρητή διαταγή απομάκρυνσης από συγκεκριμένο χώρο, η οποία μάλιστα τους κοινοποιείται παρουσία δύο εισαγγελέων». (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ)

ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ: «Την απαγόρευση διαδηλώσεων των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας με τις στολές τους μελετά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετά τα πρωτοφανή επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομίας. Κύριο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αποφευχθούν ανάλογες ακραίες εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες, αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». (ΒΗΜΑ)

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ: «Αν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι ανώριμοι και ανίκανοι να κάνουν σωστή και λογική χρήση των συνδικαλιστικών ελευθεριών που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παραχώρησαν με υπερηφάνεια, δε σημαίνει πως με γκλομπ και δακρυγόνα μπορούν να συνετισθούν και να επανέλθουν στην τάξη. Η διάσπαση της ενότητας και της πειθαρχίας των οργάνων της τάξης, οι αναφορές περί "ενόπλου στάσεως" και η χρησιμοποίηση του περιστατικού σε κάθε είδους μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, είναι πράξεις δηλητηριώδεις, διχαστικές και άκρως επικίνδυνες για τους πολίτες και τη δημοκρατία». (ΕΞΠΡΕΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακρότητες ενστόλων στο υπουργείο Οικονομίας - ΤΡΕΛ.ΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΕΝΟΠΛΗ ΣΤΑΣΗ» ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ... ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ «ΠΙΣΤΕΥΩ» ΤΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΤΡΟΠΗ ΕΛ.ΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΕΙΚΟΝΑ ΧΑΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΤΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομιλία Σημίτη: Αντιλαϊκές «ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ» της κυβέρνησης.

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει σε βαρέα, ανθυγιεινά και μερική συνταξιοδότηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΩΟ ΧΩΡΟ.

ΑΥΓΗ: ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.148 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΖΩΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Διεθνής λαθρέμπορος»...: «Ο διεθνούς φήμης εθνικός μας λαθρέμπορος, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την απύθμενη υποκρισία του, ασχολήθηκε με τα τηλεοπτικά show, αναζητώντας για μια ακόμη φορά "δικαιώματα" τιμητή. Προφανώς δεν αρκείται στα μεγάλα παιχνίδια που έπαιξε - και παίζει - με τη λαθραία τροφοδοσία "φίλων" στον πόλεμο του Ιράκ (παλιά του τέχνη κόσκινο), έχοντας πάντα ως μόνο κριτήριο τα μονοπύθμενα συμφέροντά του, αλλά εμφανίζεται ως υπέρτατος κριτής και της τηλεοπτικής αγοράς! Αν συνεχίσει την απύθμενη θρασύτητά του, θα κληθεί να απαντήσει στη Δικαιοσύνη για πολλά. Και, αυτή τη φορά, δε θα μπορέσει να αλλάξει την απολογία του ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, όπως έπραξε στο παρελθόν» («ΕΘΝΟΣ»).

...και «εθνικός εργολάβος»: «Εξαιρετική ιδέα βρίσκει η διοίκηση του ΟΠΑΠ την πριμοδότηση του Mega με το πλούσιο καθημερινό τηλεπαιχνίδι "Το σόου των εκατομμυρίων", δίνοντας ταυτόχρονα την οργάνωση της παραγωγής, αλλά και την κατασκευή των κατοικιών, που θα χαρίζει σε εταιρείες του κυρίαρχου του τηλεοπτικού καναλιού και "εθνικού εργολάβου"» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Από το ραδιόφωνο: «Λευκωσία και Γ. Παπαντωνίου ενημερώθηκαν από το ραδιόφωνο ότι Παπανδρέου - Γκιουλ αποφάσισαν στην Αττάλεια τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ. Σε νέα υποχώρηση, εξάλλου, που θα φέρει την Τουρκία ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη συνδιαχείριση του Αιγαίου, φαίνεται να διολισθαίνει η κυβέρνηση στο πακέτο συμφωνίας για τους νέους αεροδιαδρόμους» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Εκκλησία - μπίζνες: «Ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Την ερχόμενη Δευτέρα η διυπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, θα εξετάσει το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας που ανήκει σε μητροπόλεις ή σε μονές και είναι τουριστικά αξιοποιήσιμη ιδιαίτερα μάλιστα για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως είναι τα γήπεδα γκολφ» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ