ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή ισραηλινή εισβολή στη Ράφα

Εφτά νεκροί και 55 τραυματίες, εκ των οποίων η πλειοψηφία γυναικόπαιδα, είναι ο απολογισμός των πρώτων ωρών της ισραηλινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, η οποία είναι άγνωστο πότε θα τερματιστεί

Ο 8χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Ο 8χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινές σφαίρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τη μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων χρόνων εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, λίγο πριν τα ξημερώματα χθες, εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ακολούθησαν πολύωρες και αιματηρότατες συγκρούσεις στους δρόμους του καταυλισμού, ενώ δεν ήταν σαφές πότε και αν τα ισραηλινά στρατεύματα σκοπεύουν να αποχωρήσουν.

Δεκαπέντε τεθωρακισμένα, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, και ειδικές μονάδες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν, λίγο πριν τα ξημερώματα, στον καταυλισμό της Ράφα. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν σφοδρή αντίσταση από Παλαιστινίους ενόπλους, με αποτέλεσμα το σύνολο του, ασφυκτικά πυκνοκατοικημένου, καταυλισμού και τα αποπνικτικά του δρομάκια να μετατραπούν αμέσως σε πεδίο μάχης. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και χάος. Επί ώρες, μαίνονταν οι συγκρούσεις από στενό σε στενό.

Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι, μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί 7 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν παιδιά 8 και 12 ετών, ο ένας έφηβος και οι υπόλοιποι νεαροί μικρότεροι των 25 ετών. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλοι 55 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναικόπαιδα. Γιατροί του νοσοκομείου του καταυλισμού δήλωναν ότι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στην έκτακτη ανάγκη που δημιουργήθηκε, αφού δεν υπάρχει παρά μόνο μία αίθουσα χειρουργείου, δεν υπάρχει αρκετό αίμα, ενώ έχει απαγορευτεί αυστηρά η οποιαδήποτε μετακίνηση από και προς άλλες πόλεις και περιέγραφαν την κατάσταση ως «δραματική».

Ετοιμοι να μπουν οι κατακτητές δολοφόνοι στο στρατόπεδο της Ράφα

Associated Press

Ετοιμοι να μπουν οι κατακτητές δολοφόνοι στο στρατόπεδο της Ράφα
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μακελειό προκλήθηκε, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες ζήτησαν την κάλυψη των ελικοπτέρων για να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα ένα ελικόπτερο να πλήξει με πύραυλο πυκνοκατοικημένη συνοικία του καταυλισμού, όπου πλήθος κόσμου βρισκόταν στους δρόμους και στα σπίτια του. Κατεδαφίστηκαν, τουλάχιστον, 4 σπίτια, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν άλλα και ακροβολίστηκαν στις ταράτσες. Τανκ κατέστρεψε το μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι στόχος της επιχείρησης είναι «η καταστροφή των υπογείων σηράγγων, από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι προμηθεύονται όπλα». Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εκδοχή, οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προμηθευτούν αντιαεροπορικά τύπου «Στίνγκερ» και ρουκέτες «Κατιούσα», γεγονός που θα τους καθιστά ικανούς να ρίχνουν ελικόπτερα και να πλήττουν το Ισραήλ. Φυσικά, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν από κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Οι Ισραηλινοί, αργά το βράδυ, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέστρεψαν 3 τούνελ.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ καταδίκασε την ισραηλινή εισβολή. Αντίθετα, ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, υπεραμύνθηκε της επιχείρησης, δηλώνοντας προκλητικά ότι «ο ισραηλινός στρατός αναγκάζεται να κάνει τη δουλιά της Π. Αρχής». Δεν έγινε γνωστό πότε θα τερματιστεί η επιχείρηση στη Ράφα.

Στην ουρά, στα σημεία ελέγχου

Associated Press

Στην ουρά, στα σημεία ελέγχου
Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη με 1.000 στρατιώτες, ενώ ανακαλούνται όλοι οι έφεδροι και όλοι οι αδειούχοι, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχει αυτή η κινητικότητα. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χθες, η «Μααρίβ», το 55% των Ισραηλινών θεωρεί ότι «η κυβέρνηση Σαρόν δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τη βία», ενώ το 54% έχει αρνητική άποψη για τον ίδιο.

Αβεβαιότητα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Αχμέντ Κορέι παραιτήθηκε, τελικά, και αν η παραίτησή του έχει γίνει δεκτή. Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, «οι διαφωνίες και τα προβλήματα είναι μεγάλα, αλλά γίνεται προσπάθεια να υπερσκελιστούν». Ο Σάεμπ Ερακάτ παραδεχόταν ότι «δυστυχώς η εικόνα μας είναι θλιβερή. Σε μια στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει περισσότερο παρά ποτέ, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική κρίση».

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό, στη Νέα Υόρκη, ότι μετά από συριακή πρόταση εκ μέρους όλων των αραβικών κρατών, στις 14 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στον ΟΗΕ για το διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ. Θα κατατεθεί και καταδικαστικό, για το Ισραήλ, σχέδιο απόφασης.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Στις κάλπες ... γρήγορα!

ΤΟΚΙΟ.- Ελάχιστους αιφνιδίασε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι, με την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές για τις 9 Νοέβρη, ως επί το πλείστον, για να εξαπολύσει - από θέση μεγαλύτερης ισχύος - νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών και εταιριών και λοιπών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομίας.

Βασικός στόχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Γ. Κοϊζούμι για την περαιτέρω προώθηση μεταρρυθμίσεων (υπό το περιεχόμενο και το πνεύμα που από καιρό προωθεί η Ουάσιγκτον...) είναι η απόκτηση μιας καθαρής πλειοψηφίας (αντί των σημερινών 224 εδρών) στις 480 έδρες της Κάτω Βουλής. Ενδεχομένως, με προοπτική να μην είναι, αυτή τη φορά, απαραίτητη ή κρίσιμη η συμμαχία με τα μικρότερα κόμματα (Συντηρητικό Κόμμα και το βουδιστικής βάσης «Νέο Κομέι») για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει να δει την εξουσία εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει πολλές ελπίδες (σύμφωνα και με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της ιαπωνικής κοινής γνώμης) να δει να εκπληρώνεται εύκολα η προσδοκία του για μία καθαρή επικράτηση στο σώμα της Κάτω Βουλής, όπως αυτό θα συντεθεί από τις εκλογές της 9ης Νοέμβρη. Παρ' εκτός, από μία σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών του, που προβλέπεται (από τους πολιτικούς αναλυτές της εφημερίδας «Japan Times») να προέλθει από τους νεαρότερους, έως πρότινος, ψηφοφόρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών...

Αξίζει, για την ιστορία, να σημειωθεί πως η τελευταία απόφαση που έλαβε χτες η Κάτω Βουλή πριν τη διάλυση των εργασιών της από τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι ήταν η ανανέωση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2001, με τον οποίο «νομιμοποιείται» η (επί της ουσίας αντισυνταγματική) αποστολή ιαπωνικών πολεμικών πλοίων και Ιαπώνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν για επιμελητειακή συνδρομή των εκεί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Υποκριτική η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατήγγειλε την υποκριτική στάση της ΕΕ και του ύπατου εκπροσώπου της ΚΕΠΠΑ κ. Σολάνα, που, ενώ δήθεν κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταπιεσμένων, κατάπιαν τη γλώσσα τους μπροστά στα ανήκουστα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, τόνισε τα εξής: «Η απροκάλυπτη ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας και οι προκλητικές δηλώσεις του Σαρόν και των συνεργατών του κλιμακώνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή και κρούουν τον κώδωνα γενικής ανάφλεξης.

Η επέκταση των εγκλημάτων του Ισραήλ έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη, με ταυτόχρονη ένταση της βαρβαρότητας στα Κατεχόμενα, γίνεται με κυνική υποστήριξη της διοίκησης Μπους και συνενοχή της ΕΕ.

Και σήμερα στην αίθουσα αυτή, οι υποκριτές "υπερασπιστές" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταπιεσμένων, κατάπιαν τη γλώσσα τους. Πέρα από κούφιες διακηρύξεις δε βρήκαν κουβέντα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, που δίνει τη μάχη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική αγριότητα. Απορρίπτουν άκριτα προτάσεις για τερματισμό της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού του χασάπη Σαρόν. Αποφεύγουν οποιαδήποτε πίεση προς το Ισραήλ για τερματισμό της κατοχής και των καθημερινών επιθέσεών του, που είναι η μοναδική αιτία των δεινών των δύο λαών.

Χαρακτηρίζουν, μαζί με τον Σαρόν, τρομοκρατία την ηρωική, έστω και απεγνωσμένη, αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Πιστεύουν ότι θα μπορέσουν, από κοινού με τους Αμερικάνους και Ισραηλινούς ιμπεριαλιστές να κάμψουν τον αντιιμπεριαλιστικό απελευθερωτικό αγώνα των λαών, να επιστρέψουν την ανθρωπότητα στο Μεσαίωνα.

Ο Σολάνα, ως φωνή του Κυρίου του, κατάγγειλε την παλαιστινιακή αντίσταση, ενώ κάλεσε το Ισραήλ "να δείξει αυτοσυγκράτηση και γενναιοδωρία". Επικαλέστηκε ακόμη και τον διαβόητο "οδικό χάρτη", που υπέγραψαν η Παλαιστινιακή Αρχή με το πιστόλι στον κρόταφο και ποδοπατείται από το Ισραήλ, για άσκηση νέων πιέσεων και εκβιασμών στους Παλαιστίνιους για νέες υποχωρήσεις, ουσιαστικά για έναρξη ενδοπαλαιστινιακού εμφυλίου πολέμου.

Δεν είπε κουβέντα για τον σατανικής έμπνευσης τοίχο, που αποβλέπει στην ασφυξία της Παλαιστίνης, ούτε για τον εγκληματικό εποικισμό και τις κυνικές απειλές κατά του εκλεγμένου Προέδρου Αραφάτ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τον Πρόεδρο Αραφάτ. Συμπαραστεκόμαστε στους κομμουνιστές του Ισραήλ και όλους εκείνους στη χώρα αυτή, όπως στους 27 πιλότους και τους εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς, που αγωνίζονται για να σταματήσουν την ανθρωποφάγο μηχανή του Σαρόν.

Καλούμε και στην αίθουσα αυτή για συγκρότηση μετώπου αλληλεγγύης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη συμβίωση των δύο λαών σε δυο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη».

ΒΕΛΓΙΟ
Νέα απεργία για τους εργάτες της «Φορντ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα 24ωρη απεργία, τη δεύτερη σε μία βδομάδα, πραγματοποίησαν χτες οι εργάτες της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φορντ» στο εργοστάσιο της Γάνδης. Οι εργάτες που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρίας να πραγματοποιήσει 3.000 απολύσεις, πραγματοποίησαν και συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο και βάδισαν στους δρόμους της πόλης.

Τη δεύτερη απεργία πυροδότησαν δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση γνώριζε από πέρυσι ότι το εργοστάσιο της Γάνδης (στο οποίο απασχολούνται 8.300 εργάτες) θα κλείσει εξ ολοκλήρου κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια... Δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι η «Φορντ» ενδέχεται να πήρε την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο εξαιτίας της αντίθεσης του Βελγίου στον πόλεμο στο Ιράκ. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η εταιρία έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες. Επίσης εκπρόσωπος της Φορντ διέψευσε ότι η εταιρία επιθυμεί να κλείσει ολόκληρο το εργοστάσιο...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διήμερο για Ιράκ και Παλαιστίνη

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα παιδιά και τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που ξεκίνησε χτες το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.Η εκδήλωση ξεκινά στις 6.30 μ.μ. και τη διοργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Συντονιστικό μαθητών Πειραιά και ο σύλλογος δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάζονται εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, προβολές ταινιών και βίντεο και περιλαμβάνονται ομιλίες από εκπροσώπους των λαών της Παλαιστίνης και του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ