Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Στις κάλπες ... γρήγορα!

ΤΟΚΙΟ.- Ελάχιστους αιφνιδίασε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι, με την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές για τις 9 Νοέβρη, ως επί το πλείστον, για να εξαπολύσει - από θέση μεγαλύτερης ισχύος - νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών και εταιριών και λοιπών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομίας.

Βασικός στόχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Γ. Κοϊζούμι για την περαιτέρω προώθηση μεταρρυθμίσεων (υπό το περιεχόμενο και το πνεύμα που από καιρό προωθεί η Ουάσιγκτον...) είναι η απόκτηση μιας καθαρής πλειοψηφίας (αντί των σημερινών 224 εδρών) στις 480 έδρες της Κάτω Βουλής. Ενδεχομένως, με προοπτική να μην είναι, αυτή τη φορά, απαραίτητη ή κρίσιμη η συμμαχία με τα μικρότερα κόμματα (Συντηρητικό Κόμμα και το βουδιστικής βάσης «Νέο Κομέι») για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει να δει την εξουσία εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει πολλές ελπίδες (σύμφωνα και με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της ιαπωνικής κοινής γνώμης) να δει να εκπληρώνεται εύκολα η προσδοκία του για μία καθαρή επικράτηση στο σώμα της Κάτω Βουλής, όπως αυτό θα συντεθεί από τις εκλογές της 9ης Νοέμβρη. Παρ' εκτός, από μία σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών του, που προβλέπεται (από τους πολιτικούς αναλυτές της εφημερίδας «Japan Times») να προέλθει από τους νεαρότερους, έως πρότινος, ψηφοφόρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών...

Αξίζει, για την ιστορία, να σημειωθεί πως η τελευταία απόφαση που έλαβε χτες η Κάτω Βουλή πριν τη διάλυση των εργασιών της από τον πρωθυπουργό Κοϊζούμι ήταν η ανανέωση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2001, με τον οποίο «νομιμοποιείται» η (επί της ουσίας αντισυνταγματική) αποστολή ιαπωνικών πολεμικών πλοίων και Ιαπώνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν για επιμελητειακή συνδρομή των εκεί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ