Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ ζητά εξηγήσεις

Για το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πολεμική βάση των ΗΠΑ στο Κολοράντο, ζήτησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργέι Ιβανόφ να εξηγήσει τη σημασία των πρόσφατων δηλώσεών του στη Μόσχα σχετικά με τις προθέσεις του Κρεμλίνου «να αναθεωρήσει την πυρηνική στρατηγική του», εξαιτίας «του επιθετικού πολεμικού δόγματος» της ΝΑΤΟ-συμμαχίας. Οπως μεταδίδουν και άλλα διεθνή πρακτορεία, «το ρώσικο πρόβλημα» ήταν το κύριο θέμα της σύσκεψης.

Το θέμα προέκυψε στις 2 Οκτώβρη, κατά τη συνάντηση του σώματος της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας με τον Σ. Ιβανόφ, όπου εμφανίστηκε η είδηση πως το υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προετοιμάζεται για ένα καινούριο στρατιωτικό δόγμα. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, παρουσία του Προέδρου της χώρας Β. Πούτιν, είχε δηλώσει πως «αν το ΝΑΤΟ παραμείνει με την ιδιότητα της πολεμικής συμμαχίας και με το υπάρχον σήμερα επιθετικό πολεμικό δόγμα, τότε θα χρειαστεί ριζική αναδιοργάνωση του ρωσικού στρατιωτικού σχεδιασμού, καθώς και των αρχών της οικοδόμησης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνοντας και αλλαγή της ρωσικής πυρηνικής στρατηγικής». Ο Σ. Ιβανόφ είχε σημειώσει επίσης πως στον πολεμικό σχεδιασμό της ΝΑΤΟ-συμμαχίας εξακολουθούν να υπάρχουν «συστατικά στοιχεία μιας αντιρωσικής κατεύθυνσης» και πως η Μόσχα «υπολογίζει στην πλήρη άρση τους». Οι δηλώσεις αυτές, που, ήδη χαρακτηρίζονται από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «το δόγμα του Ιβανόφ», έρχονται και πάλι να θίξουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ο Γιούρι Μπαλούεφσκι, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως «η Μόσχα βαρέθηκε τον αντιρωσικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ».

Από την άλλη, αυτή η σχεδιαζόμενη «στροφή» του πολεμικού σχεδιασμού της Ρωσίας φαίνεται να προκάλεσε στο ΝΑΤΟ το λιγότερο κάποια έκπληξη. Ετσι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η Ρωσία στο στρατιωτικό της δόγμα.

Εξηγήσεις Σ. Ιβανόφ στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», ο Ρώσος υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κολοράντο σημείωσε ότι η Ρωσία δε θα κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων μια και «η Ρωσία αντιμετωπίζει τα πυρηνικά όπλα ως μέσο πολιτικής συγκράτησης από μια πιθανή επίθεση σε βάρος μας και σε βάρος των συμμάχων μας, πρώτα απ' όλα των μελών - κρατών του της οργάνωσης του "Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας" (ΣΣΑ)». Την ίδια ώρα η Ρωσία, είπε ο Ιβανόφ, διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «προφυλακτικά» τη στρατιωτική μηχανή της, σε περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των συμμάχων της, στα πλαίσια του ΣΣΑ. Ο ίδιος επίσης σημείωσε πως η Ρωσία δε θα μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο άντρες, ενώ θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στα πλαίσια πάντα των συμφωνιών του ΣΣΑ. Μάλιστα, ο Ιβανόφ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ρωσία συμφώνησε μόνο προσωρινά και για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με την ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων σε Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία, για τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στο Αφγανιστάν. Βέβαια, εδώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και διευκρίνισε πως λόγο κάνει μόνο για τις βάσεις του ΝΑΤΟ και όχι γι' αυτές των ΗΠΑ!


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεδία αντιπαράθεσης (2006-08-26 00:00:00.0)
Συνέπειες θα έχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ (2005-09-15 00:00:00.0)
Στη Μόσχα η Ράις (2005-04-20 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ ως δύναμη καταστολής του ρωσικού λαού! (2004-04-10 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για πόλεμο (2002-11-06 00:00:00.0)
Δυσπιστία απέναντι στις «καλές προθέσεις» του ΝΑΤΟ... (2001-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ