ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ ζητά εξηγήσεις

Για το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πολεμική βάση των ΗΠΑ στο Κολοράντο, ζήτησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργέι Ιβανόφ να εξηγήσει τη σημασία των πρόσφατων δηλώσεών του στη Μόσχα σχετικά με τις προθέσεις του Κρεμλίνου «να αναθεωρήσει την πυρηνική στρατηγική του», εξαιτίας «του επιθετικού πολεμικού δόγματος» της ΝΑΤΟ-συμμαχίας. Οπως μεταδίδουν και άλλα διεθνή πρακτορεία, «το ρώσικο πρόβλημα» ήταν το κύριο θέμα της σύσκεψης.

Το θέμα προέκυψε στις 2 Οκτώβρη, κατά τη συνάντηση του σώματος της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας με τον Σ. Ιβανόφ, όπου εμφανίστηκε η είδηση πως το υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προετοιμάζεται για ένα καινούριο στρατιωτικό δόγμα. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, παρουσία του Προέδρου της χώρας Β. Πούτιν, είχε δηλώσει πως «αν το ΝΑΤΟ παραμείνει με την ιδιότητα της πολεμικής συμμαχίας και με το υπάρχον σήμερα επιθετικό πολεμικό δόγμα, τότε θα χρειαστεί ριζική αναδιοργάνωση του ρωσικού στρατιωτικού σχεδιασμού, καθώς και των αρχών της οικοδόμησης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνοντας και αλλαγή της ρωσικής πυρηνικής στρατηγικής». Ο Σ. Ιβανόφ είχε σημειώσει επίσης πως στον πολεμικό σχεδιασμό της ΝΑΤΟ-συμμαχίας εξακολουθούν να υπάρχουν «συστατικά στοιχεία μιας αντιρωσικής κατεύθυνσης» και πως η Μόσχα «υπολογίζει στην πλήρη άρση τους». Οι δηλώσεις αυτές, που, ήδη χαρακτηρίζονται από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «το δόγμα του Ιβανόφ», έρχονται και πάλι να θίξουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ο Γιούρι Μπαλούεφσκι, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως «η Μόσχα βαρέθηκε τον αντιρωσικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ».

Από την άλλη, αυτή η σχεδιαζόμενη «στροφή» του πολεμικού σχεδιασμού της Ρωσίας φαίνεται να προκάλεσε στο ΝΑΤΟ το λιγότερο κάποια έκπληξη. Ετσι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η Ρωσία στο στρατιωτικό της δόγμα.

Εξηγήσεις Σ. Ιβανόφ στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», ο Ρώσος υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κολοράντο σημείωσε ότι η Ρωσία δε θα κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων μια και «η Ρωσία αντιμετωπίζει τα πυρηνικά όπλα ως μέσο πολιτικής συγκράτησης από μια πιθανή επίθεση σε βάρος μας και σε βάρος των συμμάχων μας, πρώτα απ' όλα των μελών - κρατών του της οργάνωσης του "Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας" (ΣΣΑ)». Την ίδια ώρα η Ρωσία, είπε ο Ιβανόφ, διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «προφυλακτικά» τη στρατιωτική μηχανή της, σε περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των συμμάχων της, στα πλαίσια του ΣΣΑ. Ο ίδιος επίσης σημείωσε πως η Ρωσία δε θα μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο άντρες, ενώ θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στα πλαίσια πάντα των συμφωνιών του ΣΣΑ. Μάλιστα, ο Ιβανόφ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ρωσία συμφώνησε μόνο προσωρινά και για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με την ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων σε Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία, για τις ανάγκες της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στο Αφγανιστάν. Βέβαια, εδώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και διευκρίνισε πως λόγο κάνει μόνο για τις βάσεις του ΝΑΤΟ και όχι γι' αυτές των ΗΠΑ!


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ανατροπή των συμβατικών στρατιωτικών ισορροπιών στη Νότια Ασία διαφαίνεται μετά τη συμφωνία της Ινδίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία, προκειμένου η πρώτη να αγοράσει το ιπτάμενο ραντάρ «Phalcon» έναντι ενός δισ. δολαρίων. Αν και οι ΗΠΑ εξέφρασαν «αντιρρήσεις» τον Αύγουστο, επέτρεψαν πρακτικά τη σύναψη της συμφωνίας. Το Πακιστάν χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την εξέλιξη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Ιγκορ Γιουσούποφ, δήλωσε ότι η εξαγορά μεριδίου του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα «YukosSibneft» από την αμερικανική «Exxon Mobil» θα είναι ένα «θετικό βήμα».

ΡΩΜΗ.-- Δύο χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο βδομάδες η ιταλική Αστυνομία στα πλαίσια της επιχείρησης «Καθαροί Δρόμοι» (που στρέφεται κύρια εναντίον των μεταναστών), σύμφωνα με ανακοίνωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Περισσότεροι από τους μισούς συλληφθέντες ήταν μετανάστες, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να απελαθούν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέα επιχείρηση μαζικών συλλήψεων «συμπαθούντων την αλ Κάιντα» πραγματοποιούν στη μεθόριο με το Αφγανιστάν οι Αρχές του Πακιστάν. Στο μεταξύ, Ουάσιγκτον, Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν σε «συντονισμό» της δράσης τους, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε επιμελητειακές και «διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΟΣΛΟ.-- Στην 56χρονη ιρανή δικηγόρο, Σιρίν Εμπάντι, απονεμήθηκε χτες το Νόμπελ Ειρήνης για το 2003. Η Εμπάντι έχει διακριθεί για τους αγώνες στη χώρα της υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αμεση ανάγκη σε νερό, τρόφιμα και ασφαλές καταφύγιο έχουν τουλάχιστον 40.000 Σουδανοί, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τη δυτική επαρχία Νταρφούρ και βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε ερημικές μεθοριακές περιοχές επί του εδάφους του Τσαντ. Σχετική έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυναν χτες οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Σε συγκρούσεις στρατευμάτων της Ουγκάντας με μέλη του ένοπλου «Στρατού Αντίστασης του Κυρίου» στη βόρεια επαρχία Παγιούλε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν άμαχοι.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Υπέρ της τροποποίησης της Χάρτας του ΟΗΕ προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι «προληπτικές επιθέσεις» τάχθηκε χτες ο (διορισμένος από τη Βρετανή βασίλισσα) γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, Μάικλ Τζέφρι. Η θέση του προκάλεσε τα ευμενή σχόλια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της χώρας, Τζον Χάουαρντ, που έχει από καιρό ταυτιστεί με το ανάλογο «προληπτικό ιμπεριαλιστικό» δόγμα της Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σύντομο το «μέλλον» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στη Βοσνία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηρθε η ώρα για την αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων απ' τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό υποστήριξε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Κολοράδο Σπρινγκς.

Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Ν. Μπερνς αναφέρθηκε στην «κοινή αίσθηση» μεταξύ ΝΑΤΟικών εταίρων πως «πλησιάζει η εποχή για ένα τέλος» στη ΝΑΤΟική αποστολή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και πως ενδεχομένως μέσα στο 2004 ο επίλογος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής της συγκεκριμένης περιοχής να αρχίσει με την κατά το 50% μείωση των στρατευμάτων σε 6.000 (από 12.000 που αριθμούν σήμερα). Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους είναι προς το παρόν αναποφάσιστη ως προς την πρόσφατη «προσφορά» της ΕΕ, να πάρει ο ευρωστρατός τη σκυτάλη μιας αστυνομικού χαρακτήρα δύναμης στην περιοχή. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως πριν από οιαδήποτε τέτοια εξέλιξη η Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει σχετικές επαφές με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης...

Ο ίδιος κατέληξε θεωρώντας «μάλλον πρόωρη» τη λήψη σχετικής απόφασης κατά την προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Δεκέμβρη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, προβλέποντας ως καταλληλότερη χρονική περίοδο τα μέσα του 2004...

Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες γύρω από το «μέλλον» των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι εμφανής. Μόλις ένα 24ωρο πριν απ' τις δηλώσεις του Ν. Μπερνς, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (και αρχιτέκτονας των συνθηκών Ντέιτον για τη Βοσνία) Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε γράψει άρθρο (μαζί με τον πρώην διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γάλλο, Μπερνάρ Κουσνέρ) στη Γουόλ Στριτ Τζόρναλ υποστηρίζοντας ως «πρόωρη» και «επικίνδυνη» κάθε ιδέα αποχώρησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων απ' τη Βοσνία αλλά και γενικότερα απ' τα Βαλκάνια, «μόνον και μόνον», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για στρατό σε Ιράκ, Αφγανιστάν» και αλλού...

ΕΣΘΟΝΙΑ
Αντι-κομμουνιστικές καταδίκες

ΤΑΛΙΝ.-- Συνέχεια στην αντι-κομμουνιστική εκστρατεία έδωσαν χτες οι εσθονικές αρχές, αφού τοπικό δικαστήριο καταδίκασε τον 78χρονο Αγκούστ Κολκ και τον 82χρονο Πιοτρ Κίσλι σε 8ετή κάθειρξη, επειδή (σύμφωνα πάντα με τις αρχές) συμμετείχαν στην «απέλαση» εκατοντάδων Εσθονών το 1949.

Οι δικαστές υποστήριξαν ότι οι τότε Σοβιετικοί αξιωματούχοι έπαιζαν ενεργό ρόλο στο να συλληφθούν και να απελαθούν «αθώοι πολίτες», που απλά δεν ήταν «σύμφωνοι» με το «καινούριο καθεστώς», που «επιβλήθηκε στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής»...

Η δίκη των κομμουνιστών είχε ξεκινήσει πέρσι και αρχικά κατηγορούμενοι ήταν 8 πρώην Σοβιετικοί αξιωματούχοι και ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μέχρι την ολοκλήρωσή της έμειναν μόνο οι Κολκ και Κίσλι. Οι δικηγόροι των δύο ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ