ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνεί με τη ματαίωση των ασκήσεων

Δεν έχει πρόβλημα η κυπριακή κυβέρνηση με τη ματαίωση των αεροναυτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Τοξότης». Η ματαίωση - για τρίτη συνεχή χρονιά - μεθοδεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ και παγιώνει την αδρανοποίηση του λεγόμενου δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Η ματαίωση των ασκήσεων αποφασίστηκε προχτές από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την Ελλάδα για τη ματαίωση των ασκήσεων. Οτι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πρόβλημα με τη ματαίωση και ότι η μείωση της έντασης είναι μια εξέλιξη που δεν αποβαίνει εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου.

Οσον αφορά στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υποστήριξε ότι ναι μεν αυτό ενισχύεται από τις ασκήσεις, αλλά δεν εξαρτάται από αυτές. Ο δε υπουργός Αμυνας, Κ. Μαυρονικόλας, δήλωσε ότι η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς δε μειώνεται από τη ματαίωση των ασκήσεων.

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε τη ματαίωση των ασκήσεων πρωτοβουλία της Αθήνας, σε συνεργασία με τη Λευκωσία.

Στα Κατεχόμενα, ο Ρ. Ντενκτάς ακύρωσε επίσκεψή του στη Μαλαισία όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης, «λόγω φόρτου εργασίας», όπως ανέφερε εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκαν όλες οι συναντήσεις που θα πραγματοποιούσε ο Ντενκτάς στο εξωτερικό.

Η Ισλαμική Διάσκεψη, σε έκθεση του γενικού γραμματέα της, Αμπτελουχέντ Μπελκεζίζ, για το Κυπριακό την περασμένη βδομάδα, αναγνώρισε τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε υποστήριξη στην πολιτική της. Χαρακτήρισε επίσης «νίκη» την εκλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου. Ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τ. Ερτουγρούρογλου, αντέδρασε έντονα και ζήτησε να αποσυρθεί η έκθεση, η οποία, όπως είπε, μόνον από συνέδριο των απανταχού Ελλήνων θα μπορούσε να εκδοθεί και όχι από την Ισλαμική Διάσκεψη.

Ικανοποίηση τουρκικού Τύπου

Με τίτλους όπως «Ελληνοτουρκική άνοιξη στο Αιγαίο» («Μιλιέτ»), υποδέχτηκε ο χτεσινός τουρκικός Τύπος την ακύρωση των ασκήσεων «Barbaros»-«Toros» και «Τοξότης»-«Νικηφόρος», που ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο περιθώριο του 10ου FOROMED, στην Αττάλεια.

Η εξαγγελία της ακύρωσης «από επίσημα χείλη», εκτιμάται ως «σημαντικό βήμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, βήμα που σημειώνεται στην πορεία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ακύρωση των ασκήσεων αποτελεί ένδειξη της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι λεπτομέρειες των οποίων θα αποσαφηνιστούν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, στις 21 του Οκτώβρη.

ΠΕΔΥΕ
Εκλέγουν αντιπροσώπους για τη 12η Συνδιάσκεψη

Μια μετά την άλλη πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης, που είναι μέλη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), ενόψει της 12ης Συνδιάσκεψης της Επιτροπής, που θα γίνει στις 2 του Νοέμβρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108, γυάλινο κτίριο), ενώ πολλές ακόμα θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Γενικές συνελεύσεις, οι οποίες, μαζί μ' αυτές που θα «λάβουν χώρα» στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα εκλέξουν αντιπροσώπους για το Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 του Νοέμβρη.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης αύριο Κυριακή, 12 του Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην οδό Λέλας Καραγιάννη 14.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης, αύριο Κυριακή, 12 του Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, τη Δευτέρα, 13 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, την Τετάρτη 15 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης (στην κεντρική πλατεία).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελληνικού, την Τετάρτη 15 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Θεατράκι του Δήμου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης, την Τετάρτη 15 του Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της επιτροπής (Δήλου 2).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης των περιοχών Γκύζη - Τουρκοβούνια, την Παρασκευή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της επιτροπής (Νικηφόρου Λύτρα 26).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, το Σάββατο, 18 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, το Σάββατο, 18 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου, την Κυριακή, 19 του Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κάτω Πατησίων, την Κυριακή, 19 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παραρτήματος Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη 14).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας, την Κυριακή, 19 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (πλ. Κέρκυρας 7, εργατικές πολυκατοικίες).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας, τη Δευτέρα, 20 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της «Εθνικής Αντίστασης» (Σμύρνης 37 Ανω Γλυφάδα).

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιοδεία στη ... Γεωργία

Χαρακτήρα προεκλογικής περιοδείας προσέλαβε η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Γεωργία, όπου μοίρασε άφθονες υποσχέσεις στους ομογενείς, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει και το «πρωθυπουργικό προφίλ» του.

Στην ομιλία του, στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας, υποσχέθηκε επενδυτικά κίνητρα, φορολογικές ελαφρύνσεις και φροντίδα για τη στέγαση των παλιννοστούντων, ενώ υπενθύμισε ότι η ΝΔ άνοιξε το δρόμο της παλιννόστησης και του επαναπατρισμού. Σε μια εντυπωσιοθηρική κίνηση, ζήτησε συγγνώμη από τους ομογενείς της Γεωργίας, γιατί η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στο χρέος της απέναντί τους. Τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας ΕΕ και Γεωργίας και μιλώντας ως αντιπρόσωπος της ΕΕ ζήτησε να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις» στη χώρα και «η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών», ενώ τόνισε με νόημα ότι «στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, επιδιώκουμε (σ.σ. άραγε ποιοι; οι ΗΠΑ;) ένα περιβάλλον σταθερότητας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της χώρας Εντ. Σεβαρντνάτζε, καθώς και με τον πατριάρχη Ηλία τον Β`. Σήμερα το απόγευμα, θα αναχωρήσει για την Αγκυρα, όπου την Κυριακή θα μετάσχει ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ στις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος του Ντ. Ερντογάν. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση για Ευρωστρατό - «Νέα Τάξη»

Εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα - Ευρωστρατός - Νέα Τάξη Πραγμάτων» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Κ. Καζάκος, ηθοποιός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και ο Αντ. Κακαράς, αντιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Διεκδικούν την απλή αναλογική

- Να διεκδικήσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις διαδικασίες ανάδειξης των αιρετών οργάνων (συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση), αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), σε συνεδρίασή του.

Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής, όλους τους εμπόρους, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις τους, να πάρουν πρωτοβουλίες γι' αυτό το πανδημοκρατικό αίτημα υπέρ της απλής αναλογικής και να απαιτήσουν με κάθε δυνατό τρόπο την καθιέρωσή της.

- Το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής προβάλλουν, επίσης, εκτός των πολλών ακόμα μαζικών φορέων, και οι αντιστασιακές οργανώσεις: Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Θυμάτων ΔΣΕ, Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και ΠΕΑΕΑ Κυψέλης.

Παρέδωσε την παραίτησή της

Την επιστολή παραίτησής της από το βουλευτικό αξίωμα παρέδωσε χτες το μεσημέρι η Μαρία Δαμανάκη στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Με την κίνησή της αυτή, η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ έθεσε και τυπικά τον εαυτό της, εκτός της Βουλής. Η ίδια πάντως, μετά τη δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Απ. Κακλαμάνη, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι νωρίς χτες, έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ