ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Το μεγάλο ξεπούλημα...

Δεν είναι μακριά η μέρα, όπου ολόκληρες περιοχές «απόκληρων» της πρωτεύουσας θα μένουν χωρίς νερό, γιατί η «εταιρία» θα το κόψει χωρίς δεύτερη κουβέντα σε όσους δε θα μπορούν να το πληρώσουν

Του Τ. Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τ. Αναστασίου από τα «Νέα»
Κρίσιμης σημασίας οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν «προγραμματιστεί» για τις επόμενες βδομάδες. Δεν πρόκειται για τις «συνηθισμένες» μετοχοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες όμως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, άνοιξαν το δρόμο. Πρόκειται για «καθαρές» ιδιωτικοποιήσεις, με εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου και μάνατζμεντ στο μεγάλο κεφάλαιο. Ουσιαστικά, το κράτος αποχωρεί από στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως ο τραπεζικός τομέας, η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση... Τίποτα στο όχι μακρινό μέλλον δε θα είναι όπως ήταν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Το κράτος, στην πραγματικότητα, αυτοαφοπλίζεται απέναντι στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Παύει να διαθέτει εργαλεία, που θα του επιτρέπουν παρεμβάσεις, που θα «μετρίαζαν» τις άγριες επιπτώσεις της αντιλαϊκής επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.

Το χειρότερο είναι ότι καταργείται στην πράξη η έννοια του κοινωνικού αγαθού, αφού όλα μετατρέπονται σε απλά εμπορεύματα. Από το νερό και τον αέρα, μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα και τις συγκοινωνίες. Αυτό που θα καθορίζει την παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευσή τους θα είναι αποκλειστικά το κέρδος των νέων ιδιοκτητών. Δεν είναι μακριά η μέρα, όπου ολόκληρες περιοχές «απόκληρων» της πρωτεύουσας θα μένουν χωρίς νερό, γιατί η «εταιρία» θα το κόψει χωρίς δεύτερη κουβέντα σε όσους δε θα μπορούν να πληρώσουν τα δυσθεώρητα τιμολόγια. Κανένας έλεγχος, ούτε καν έμμεσος, δε θα μπορεί να γίνει. «Νόμος είναι το κέρδος της εταιρίας»...

Καμία εξουσιοδότηση, όμως, δεν έχει η κυβέρνηση Σημίτη από το λαό να προχωρήσει σ' αυτό το ειδεχθές έγκλημα του αιώνα. Οι εκσυγχρονιστές δε βρήκαν τις λεγόμενες ΔΕΚΟ κληρονομιά από τους πατεράδες τους και δε νομιμοποιούνται να τις ξεπουλήσουν... Βέβαια, για να μπουν οι δημόσιες επιχειρήσεις στην υπηρεσία του λαού, πρέπει να είναι πραγματικά ο λαός στην εξουσία...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: «Ξεκινά σήμερα η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων της ΕΥΔΑΠ, του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των προκηρύξεων των διαγωνισμών για την ΕΥΔΑΠ και το ΤΤ, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΓΕΝΙΚΗ. Ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες, ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα και διαφάνεια οι δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ως προς το τυπικό μέρος τους καθώς επιθυμεί να δώσει χρόνο στις λεπτές διαπραγματεύσεις και διεργασίες». («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: «Εντός της εβδομάδος αναμένεται να γίνουν γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στον διαγωνισμό πώλησης του 20% της ΕΥΔΑΠ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό... Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το αν η απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρίας θα συνοδεύεται και από την ανάληψη του μάνατζμεντ» («ΝΕΑ»).

ΠΑΖΑΡΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ: «Ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου διεκδικούν τις δημόσιες επιχειρήσεις (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ολυμπιακή, Γενική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ, κ.ά.) που ιδιωτικοποιεί η κυβέρνηση προσδοκώντας να εισπράξει 2 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύπτυχο παζάρι τόσο με την κυβέρνηση για την αύξηση των προς πώληση μετοχικών ποσοστών όσο και μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση συμμαχιών» («ΒΗΜΑ της Κυριακής»).

ΟΛΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ: «Επειτα από παλινωδίες πολλών μηνών, το φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνωστίζεται στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Στο διάστημα αυτό, πέρα από τη διάθεση του 11% της Εθνικής, θα πραγματοποιηθεί το νέο πακέτο της ΔEH, η εισαγωγή στο X.A. της ETA, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Γενικής, καθώς και η ανάδειξη στρατηγικών επενδυτών στην EYΔAΠ, στη ΔΕΠΑ και στην πολύπαθη Νέα Ολυμπιακή. Εφ' όσον οι κινήσεις αυτές υλοποιηθούν με επιτυχία, το Δημόσιο θα εισπράξει ιλιγγιώδες ποσό που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μήνυμα Χριστοδουλάκη προς απεργούς, με νόμο! - «ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΘΕΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗΜΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ» ΔΥΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΗΣΗ 20% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ 500.000 ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΠΙΤΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κλάμα για τον Πάουελ... «Ομως, η τροπή που έλαβε η υπόθεση (σ.σ. της μη επίσκεψης Πάουελ) πλήττει πολιτικά τον κ. Παπανδρέου, ενώ προκαλεί επιπλέον πονοκεφάλους και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όχι μόνο ο υπ. Εξωτερικών αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση Σημίτη έχει επενδύσει στις καλές προσωπικές σχέσεις που διατηρεί στο εξωτερικό και την εικόνα που έχει διαμορφώσει σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, μιλούν για "περίεργη" στάση του Αμερικανού πρέσβη Τομ Μίλερ, και κάποιοι αναρωτιούνται εάν οι κινήσεις του έχουν "πολιτικούς στόχους"». (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»)

Εκ των υστέρων... «Είχε άραγε να κερδίσει κάτι από την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ η Ελλάδα; Μάλλον όχι, ακόμη και αν υπήρχε πρόθεση για την ανάληψη κάποιας αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό ή στα ελληνοτουρκικά. Γνωρίζουν οι Ελληνες, ότι κάθε φορά που η Ουάσιγκτον πρόσφερε τις "καλές της υπηρεσίες" και προθυμοποιήθηκε να «μεσολαβήσει», τίποτε δε μας βγήκε σε καλό. Από την Ελλάδα κάθε φορά ζητούσαν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για χάρη της συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, των καλών σχέσεων, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

«Αδειασμα»... «Το "άδειασμα" της Αθήνας από την Ουάσιγκτον έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά πολλά από τον ξένο παράγοντα, τόσο σε ό,τι αφορά στη δημιουργία εντυπώσεων όσο και στην ουσία της διαχείρισης των εθνικών μας θεμάτων και των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, ζητήματα τα οποία ο κ. Σημίτης εντάσσει στην προεκλογική ατζέντα, κάνοντας λόγο για "τετραετία υψηλού ρίσκου"». (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»)

Με όπλο την αδιαλλαξία: «Στην υπογραφή όλων των ειδικών μισθολογίων των δημ. υπαλλήλων προχώρησε ο Ν. Χριστοδουλάκης και τα έστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, για συνυπογραφή. Δείχνει έτσι σε όλους τους εμπλεκόμενους (απεργούς, κυβερνητικούς βουλευτές, υπουργούς) ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέων διαπραγματεύσεων...». (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ