ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Η ΠΑΣΥ εξορμά!

Μεγάλη εξόρμηση στην ύπαιθρο ξεκινάει η ΠΑΣΥ για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την αγωνιστική προετοιμασία της μικρομεσαίας αγροτιάς

Μεγάλη εξόρμηση στα χωριά και τις επαρχίες όλης της χώρας, για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την αγωνιστική προετοιμασία της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξεκινάει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Αυτό αποφασίστηκε σε πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στη Λάρισα, με τη συμμετοχή στελεχών του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος από διάφορες περιοχές της χώρας. Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου έγινε η σύσκεψη, βρέθηκαν στελέχη της ΠΑΣΥ από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, από νομούς της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, καθώς και από νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη στάθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ, και στην ανάγκη ανάπτυξης πιο μαζικών, δυναμικών κι αποτελεσματικών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για την ανάγκη πολιτικοποίησης του αγώνα της αγροτιάς, συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων σε τοπικό, πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και διασφάλισης πλατύτερης και ενεργότερης συμπαράστασης και αλληλεγγύης των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.

Στα πλαίσια της εξόρμησης που αποφασίστηκε, θα γίνονται επισκέψεις και περιοδείες στελεχών της ΠΑΣΥ στην ύπαιθρο, οι οποίοι θα μετέχουν σε συσκέψεις και συνελεύσεις στα χωριά και θα μιλούν σε συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνται σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο.

Οι στόχοι της εξόρμησης

Οπως τονίστηκε από τους συνδικαλιστές που πήραν το λόγο στη σύσκεψη, η εξόρμηση στοχεύει:

  • Στη συστηματική και πλήρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, σχετικά με τα νέα προβλήματα που φέρνει η νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια αναθεώρηση, που, όπως υπογραμμίστηκε, πλήττει καίρια τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα και ιδιαιτέρως τον καπνό, το βαμβάκι και το λάδι, που αποτελούν τις κύριες καλλιέργειες στην Ελλάδα, με τις οποίες ασχολείται το 75% και πλέον του αγροτικού δυναμικού.
  • Στην αγωνιστική προετοιμασία των αγροτών, για να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στις νέες κινητοποιήσεις που θα οργανώσει, στο επόμενο διάστημα, το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Οι νέοι αγώνες, που αναμένονται από τις αρχές του νέου έτους, θα στοχεύουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία οδηγείται στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια. Η πάλη θα στοχεύει, ταυτόχρονα, στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, με σκοπό να ξεριζώσει τους φτωχούς αγρότες από τον τόπο τους, για να περάσει η γη τους, η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.
  • Στην ανάπτυξη ανοιχτού, πλούσιου και γόνιμου διαλόγου με τους αγρότες και, γενικότερα, τους ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ύπαιθρο, για το αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το ποιος ευθύνεται γι' αυτό και πώς μπορεί να λυθεί. Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, θα γίνει προσπάθεια ν' αναδειχτούν οι πολιτικές αιτίες δημιουργίας των σημερινών αδιεξόδων και να υποδειχτούν οι πολιτικοί ένοχοι για την κατάσταση που επικρατεί, σήμερα, στην ελληνική περιφέρεια. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε λίγο καιρό οι αγρότες θα κληθούν να «μιλήσουν» στις κάλπες.
  • Στην προβολή και την εκλαΐκευση των θέσεων και των προτάσεων της ΠΑΣΥ για την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία προς όφελος του λαού μας και της χώρας μας.
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ
Ούτε αποζημίωση, ούτε επιδότηση;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τους σταφιδοπαραγωγούς του Δήμου Ωλενίας Ν. Αχαΐας τους χτύπησε τον περασμένο Μάρτη ο παγετός και στη συνέχεια τους «χτύπησε» και η πρακτική που ακολουθούν ΕΛΓΑ και υπουργείο Γεωργίας. Δηλαδή, ο ΕΛΓΑ δεν έχει εξετάσει ακόμα τις ενστάσεις τους και το υπουργείο Γεωργίας δε μείωσε την ελάχιστη στρεμματική απόδοση που θέτει η ΕΕ για να καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας. Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ στην εξέταση των ενστάσεων των σταφιδοπαραγωγών του Δήμου Ωλενίας Ν. Αχαΐας για τις ζημιές που προκάλεσε στη μαύρη σταφίδα ο παγετός στις 9-4-2003 και η ολιγωρία της κυβέρνησης να μειώσει την ελάχιστη απόδοση των 210 κιλών ανά στρέμμα, που είναι απαραίτητη για την καταβολή της επιδότησης, έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους παραπάνω σταφιδοπαραγωγούς».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • «Τι ενέργειες θα κάνει για να επισπευστεί η εξέταση των ενστάσεων και να αποζημιωθεί στο 100% η ζημιά;».
  • «θα μειώσει την ελάχιστη απόδοση για να πάρουν την επιδότηση οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί;».
Μπράβο αλλά...

Εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη, με το αζημίωτο, δίνει μια ακόμη πολυεθνική εταιρία για τις καλές επιδόσεις της στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, δίνοντας παράλληλα τις σχετικές συμβουλές. Αυτή τη φορά ήταν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος με χτεσινή έκθεσή του, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από το Α στο Α+. Αυτό στα απλοελληνικά σημαίνει, πως ο οίκος Fitch, λέει με την έκθεσή του αυτή, πως η Ελλάδα (κράτος και ιδιώτες) μπορεί να δανείζεται με μεγαλύτερη άνεση από τους ξένους τραπεζίτες καθώς είναι καλοπληρωτής (πληρώνει και με το παραπάνω τους τόκους και τις δόσεις των δανείων).

Στα κριτήρια που πήραν υπόψη τους για την «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας οι συντάκτες της έκθεσης, ήταν κυρίως «η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, περιλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης των εκτός προϋπολογισμού συναλλαγών, αλλά και η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ». Φαίνεται, ότι οι συντάκτες της έκθεσης, που κάνουν λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, δεν είδαν ή έκαναν πως δεν είδαν (αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) ότι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού το 2003 θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2004 το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

Πάντως, ακολουθώντας την τακτική που τηρούν και οι άλλοι φορείς στήριξης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ κλπ.) οι αναλυτές του οίκου Fitch σημειώνουν ότι παρά τις μέχρι τώρα βελτιώσεις, χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης...

Μακριά από τα προβλήματα των αγροτών

Σε προεκλογικούς ρυθμούς και μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, κινήθηκε η χθεσινή κόντρα του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ και των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μέλλον των μεσογειακών προϊόντων, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Γεωργίας υποστήριξε πως «οι καταναλωτές απαιτούν ασφαλή και υγιεινά προϊόντα» και σ' αυτό προσπαθεί να ανταποκριθεί η ΕΕ, καθώς και ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξασφάλισε» τα συμφέροντα των παραγωγών στη Μεσόγειο. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στα ευρωπαϊκά όργανα.

«Το αν η αναθεώρηση της ΚΑΠ για τα 3 μεσογειακά προϊόντα θα πάει στο χειρότερο είναι καθαρό: Τα ίδια λεφτά θα μοιραστούν σε περισσότερους», επισήμανε, παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης: Ενώ το ΚΚΕ είχε καλέσει την κυβέρνηση να ζητήσει την αναγνώριση της σημερινής παραγωγής, η κυβέρνηση αποδέχτηκε μείωσή της, παρατήρησε ο Σπ. Στριφτάρης, λέγοντας: «Τώρα πείτε στους αγρότες, γιατί θα δεχτείτε τη μείωση». Και απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, είπε: «Είστε μια κυβέρνηση που πίνετε νερό στο όνομα της παραγωγικότητας. Ποια ανάπτυξη θα υπάρξει, όταν θα πείτε στον βαμβακοπαραγωγό, είτε καλλιεργείς, είτε όχι, θα παίρνεις το 60% της επιδότησης;». Ενώ, αναφερόμενος στα περί ασφαλών προϊόντων ως ζητούμενο της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, αναρωτήθηκε: «Ποια είναι τα ασφαλή προϊόντα; Οι "τρελές αγελάδες"; Οι διοξίνες; Κι εμείς είμαστε που χαλάμε την πιάτσα, τα ελληνικά προϊόντα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ