ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Απόφαση - καρμπόν για την απεργία στο ΙΚΑ

Χαρακτήρισε για έβδομη φορά παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών μέσα σε 28 μήνες

Από τη δίκη των γιατρών του ΙΚΑ
Από τη δίκη των γιατρών του ΙΚΑ
Με μια απόφαση καρμπόν του κυβερνητικού αυταρχισμού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα τελείωναν την Πέμπτη, με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ, με την οποία - μεταξύ των άλλων - ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες «διότι αποβλέπουν στον εξαναγκασμό των πολιτειακών οργάνων στην άσκηση της αποκλειστικής ρυθμιστικής εξουσίας που αναγνωρίζει το Σύνταγμα» και «λόγω παραβίασης δεδικασμένου». Η χτεσινή καταδικαστική απόφαση είναι η έβδομη μέσα σε δυο χρόνια, ενώ συνολικά οι γιατροί οδηγήθηκαν εννιά φορές στα δικαστήρια. Η πρώτη αγωγή κατά της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) εκδικάστηκε στις 4.7.2001 και ακολούθησαν άλλες οχτώ μέχρι την περασμένη Δευτέρα (20.10.2003). Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μια αγωγή δεν εκδικάστηκε, σε εφτά περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Κι ενώ με τη νέα απόφαση των δικαστηρίων τίθεται υπό κατάργηση το δικαίωμα της απεργίας, η διοίκηση του ΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει με κυνικό τρόπο ότι δικαιώθηκε, αναφέροντας ως λύσεις των ζητημάτων των γιατρών τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να προωθήσει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις οποίες απορρίπτουν όλοι οι γιατροί.

Σε αναντιστοιχία με τον κυβερνητικό αυταρχισμό βρίσκεται η στάση της ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που με χλιαρή ανακοίνωσή της «διαμαρτύρεται έντονα» για την παραπομπή στα δικαστήρια και δηλώνει ότι οι γιατροί θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σήμερα συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να αποφασίσει για την παραπέρα στάση της.

Υποκριτικά συλλείτουργα

Την ίδια ώρα που τα δικαστήρια «έλυναν» τα προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ, στο υπουργείο Υγείας γινόταν σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, οι υφυπουργών Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου, Υγείας Εκτ. Νασιώκα και Ελπ. Τσουρή, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και αντικείμενο της σύσκεψης ήταν όπως αποφασίστηκε η συλλειτουργία των πολυιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων με τα κέντρα υγείας του υπουργείου Υγείας με κοινή εποπτεία σχεδιασμού και λειτουργίας.

Θα ακολουθήσουν, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Υγείας, και άλλες συσκέψεις...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε τρία κομμάτια σπάει ο ΕΔΟΕΑΠ

Σε τριχοτόμηση του ΕΔΟΕΑΠ προχωρά η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο, που θα προωθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Οπως προβλέπεται με το άρθρο 21, στους φορείς ή κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που προβλέπεται ενιαία ασφαλιστική εισφορά για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η εισφορά κατανέμεται και καθορίζεται, πλέον, με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Επίσης, διαχωρίζονται οι φορείς (και ο ΕΔΟΕΑΠ) σε αυτοτελείς κλάδους με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και κατανέμεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Επιπλέον, με το άρθρο 17, ο ΕΔΟΕΑΠ - όπως και άλλοι φορείς - «νοούνται ως οργανισμοί ασφάλισης ασθένειας».

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου αθώες και, όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές του κλάδου, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης για γενικές περικοπές στην Υγεία και στις Συντάξεις, η τριχοτόμηση αυτή περιορίζει τη δυνατότητα διαχείρισης των πλεονασμάτων που μπορεί να υπάρχουν στον ΕΔΟΕΑΠ, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσιογράφων, αλλά για για σκοπούς που θα καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Αφού αυτός, πλέον, θα κατανέμει το συνολικό ποσόν των εισφορών προς τους τρεις αυτοτελείς κλάδους. Εμμεσα εξασφαλίζει έναν τρόπο ελέγχου και των παροχών, που δίνονται σήμερα στους ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι επιδιώκει τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Η μέχρι τώρα ενιαία εισφορά προς το Ταμείο δυσκολεύει μια τέτοια εξέλιξη, αφού δεν υπάρχει λογιστική αυτοτέλεια της Σύνταξης, του Εφάπαξ ή της Υγείας. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν οι «υποδομές» για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Τίποτα, μάλιστα, δεν αποκλείει και την ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΕΔΟΕΑΠ με άλλους κλάδους υγείας άλλων Ταμείων, αν αυτό κρίνει σκόπιμο η κυβέρνηση.

Με το νέο νόμο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανέναν από τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογράφων, αλλά ανοίγει δρόμους για τη χειροτέρευση του ασφαλιστικού τους καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αναγνώριση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, για χρόνο προϋπηρεσίας στην κύρια ασφάλιση (ΤΣΠΕΑΘ), θα υπολογίζεται με τις αυξημένες αποδοχές κατά το χρόνο αναγνώρισης και όχι με βάση τις αποδοχές κατά το χρόνο που δημιουργήθηκε το δικαίωμα αυτό. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην 37ετία για τους δημοσιογράφους και ορίζει τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα ...40 χρόνια. Και αυτό, όταν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους καταργήθηκε το δικαίωμα στη σύνταξη στα 35 χρόνια με όριο ηλικίας τα 55.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απορρίπτει ως απαράδεκτες τις συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου, ζητά την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων και θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης, με πρόταση για κινητοποιήσεις του κλάδου.


ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέα στάση εργασίας

Με τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 9 π.μ. ως τις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι χιλιάδες διπλωματούχοι μηχανικοί που εργάζονται στο δημόσιο, απαντώντας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας δε θα λειτουργήσουν οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες της χώρας (Υπηρεσίες Μελετών και Κατασκευής δημοσίων έργων, Πολεοδομίες, Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κ.ά.), ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις των απεργών μηχανικών με στόχο τη ματαίωση δημοπρασιών σημαντικών δημοσίων έργων.

Στην Αθήνα οι μηχανικοί του Δημοσίου θα συγκεντρωθούν στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην οδό Π. Τσαλδάρη 15 στην Καλλιθέα, με στόχο τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου «Στηθαία ασφαλείας Ολυμπιακών διαδρομών», προϋπολογισμού 2.201.000 ευρώ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Κάλεσμα για μαζική παρουσία

Αύριο, έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων εργαζομένων Αθήνας στο υπουργείο Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη. Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την τακτική της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που προχώρησε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης των αγώνων των υγειονομικών, καλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ - ΠΑΜΕ).

Η ΑΣΥ - ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ να μετατρέψει την προγραμματισμένη για αύριο πορεία των εργαζομένων απ' την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Οικονομικών, σε απλή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση με τη γενικευμένη αποδοκιμασία των εργαζομένων προς την κυβερνητική πολιτική που εκφράστηκε μέσα απ' τις γενικές συνελεύσεις. Ετσι, καλει τους εργαζόμενους να επεκτείνουν το αγωνιστικό πλαίσιο, έτσι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους αλλά και στο χαρακτήρα της κυβερνητικής επίθεσης με τις αναδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Συνεχίζεται και σήμερα η αποχή των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά από τα τακτικά και τα απογευματινά ιατρεία, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 31 Οκτώβρη 2003.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, σύμφωνα με απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με δυο 48ωρες απεργίες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή (23 - 24) και στις 30 - 31 Οκτώβρη 2003. Απόφαση για απεργία στις ίδιες ημερομηνίες πήρε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ