Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε τρία κομμάτια σπάει ο ΕΔΟΕΑΠ

Σε τριχοτόμηση του ΕΔΟΕΑΠ προχωρά η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο, που θα προωθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Οπως προβλέπεται με το άρθρο 21, στους φορείς ή κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που προβλέπεται ενιαία ασφαλιστική εισφορά για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η εισφορά κατανέμεται και καθορίζεται, πλέον, με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Επίσης, διαχωρίζονται οι φορείς (και ο ΕΔΟΕΑΠ) σε αυτοτελείς κλάδους με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και κατανέμεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Επιπλέον, με το άρθρο 17, ο ΕΔΟΕΑΠ - όπως και άλλοι φορείς - «νοούνται ως οργανισμοί ασφάλισης ασθένειας».

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου αθώες και, όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές του κλάδου, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης για γενικές περικοπές στην Υγεία και στις Συντάξεις, η τριχοτόμηση αυτή περιορίζει τη δυνατότητα διαχείρισης των πλεονασμάτων που μπορεί να υπάρχουν στον ΕΔΟΕΑΠ, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσιογράφων, αλλά για για σκοπούς που θα καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Αφού αυτός, πλέον, θα κατανέμει το συνολικό ποσόν των εισφορών προς τους τρεις αυτοτελείς κλάδους. Εμμεσα εξασφαλίζει έναν τρόπο ελέγχου και των παροχών, που δίνονται σήμερα στους ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι επιδιώκει τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Η μέχρι τώρα ενιαία εισφορά προς το Ταμείο δυσκολεύει μια τέτοια εξέλιξη, αφού δεν υπάρχει λογιστική αυτοτέλεια της Σύνταξης, του Εφάπαξ ή της Υγείας. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν οι «υποδομές» για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Τίποτα, μάλιστα, δεν αποκλείει και την ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΕΔΟΕΑΠ με άλλους κλάδους υγείας άλλων Ταμείων, αν αυτό κρίνει σκόπιμο η κυβέρνηση.

Με το νέο νόμο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανέναν από τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογράφων, αλλά ανοίγει δρόμους για τη χειροτέρευση του ασφαλιστικού τους καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αναγνώριση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, για χρόνο προϋπηρεσίας στην κύρια ασφάλιση (ΤΣΠΕΑΘ), θα υπολογίζεται με τις αυξημένες αποδοχές κατά το χρόνο αναγνώρισης και όχι με βάση τις αποδοχές κατά το χρόνο που δημιουργήθηκε το δικαίωμα αυτό. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην 37ετία για τους δημοσιογράφους και ορίζει τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα ...40 χρόνια. Και αυτό, όταν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους καταργήθηκε το δικαίωμα στη σύνταξη στα 35 χρόνια με όριο ηλικίας τα 55.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απορρίπτει ως απαράδεκτες τις συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου, ζητά την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων και θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης, με πρόταση για κινητοποιήσεις του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ