Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Απόφαση - καρμπόν για την απεργία στο ΙΚΑ

Χαρακτήρισε για έβδομη φορά παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών μέσα σε 28 μήνες

Από τη δίκη των γιατρών του ΙΚΑ
Από τη δίκη των γιατρών του ΙΚΑ
Με μια απόφαση καρμπόν του κυβερνητικού αυταρχισμού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα τελείωναν την Πέμπτη, με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ, με την οποία - μεταξύ των άλλων - ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες «διότι αποβλέπουν στον εξαναγκασμό των πολιτειακών οργάνων στην άσκηση της αποκλειστικής ρυθμιστικής εξουσίας που αναγνωρίζει το Σύνταγμα» και «λόγω παραβίασης δεδικασμένου». Η χτεσινή καταδικαστική απόφαση είναι η έβδομη μέσα σε δυο χρόνια, ενώ συνολικά οι γιατροί οδηγήθηκαν εννιά φορές στα δικαστήρια. Η πρώτη αγωγή κατά της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) εκδικάστηκε στις 4.7.2001 και ακολούθησαν άλλες οχτώ μέχρι την περασμένη Δευτέρα (20.10.2003). Τον Ιούνη του 2002 το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των γιατρών, μια αγωγή δεν εκδικάστηκε, σε εφτά περιπτώσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Κι ενώ με τη νέα απόφαση των δικαστηρίων τίθεται υπό κατάργηση το δικαίωμα της απεργίας, η διοίκηση του ΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει με κυνικό τρόπο ότι δικαιώθηκε, αναφέροντας ως λύσεις των ζητημάτων των γιατρών τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να προωθήσει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις οποίες απορρίπτουν όλοι οι γιατροί.

Σε αναντιστοιχία με τον κυβερνητικό αυταρχισμό βρίσκεται η στάση της ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που με χλιαρή ανακοίνωσή της «διαμαρτύρεται έντονα» για την παραπομπή στα δικαστήρια και δηλώνει ότι οι γιατροί θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σήμερα συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να αποφασίσει για την παραπέρα στάση της.

Υποκριτικά συλλείτουργα

Την ίδια ώρα που τα δικαστήρια «έλυναν» τα προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ, στο υπουργείο Υγείας γινόταν σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, οι υφυπουργών Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου, Υγείας Εκτ. Νασιώκα και Ελπ. Τσουρή, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και αντικείμενο της σύσκεψης ήταν όπως αποφασίστηκε η συλλειτουργία των πολυιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων με τα κέντρα υγείας του υπουργείου Υγείας με κοινή εποπτεία σχεδιασμού και λειτουργίας.

Θα ακολουθήσουν, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Υγείας, και άλλες συσκέψεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικό δικαστικό μαστίγιο (2004-01-23 00:00:00.0)
Ρεκόρ αυταρχισμού και κοροϊδίας (2003-06-18 00:00:00.0)
Τέταρτη αγωγή για τις απεργίες (2002-06-07 00:00:00.0)
«Με καρμπόν» αυταρχισμός και συμβιβασμός (2001-07-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της απόφασης (2001-07-06 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους γιατρούς του ΙΚΑ (2001-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ