ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Τέτοιες διασκέψεις δεν προτείνουν λύσεις αλλά ευχολόγια

Επιστολή του προέδρου της ΕΕΔΥΕ για τη μη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει η ΚΕΑΔΕΑ

Επιστολή προς τον Κ. Παπαναγιώτου, πρόεδρο της ΚΕΑΔΕΑ, έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Προς τον κ. Κώστα Παπαναγιώτου

Πρόεδρο της ΚΕΑΔΕΑ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανθρώπινη Ασφάλεια, τον ΟΗΕ, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την Κοινωνία των Πολιτών.

Δυστυχώς όμως λόγω της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στην καρδιακή μου χώρα, είναι αδύνατο να ανταποκριθώ. Εύχομαι καλή επιτυχία της Διάσκεψης, δεν παραλείπω όμως να σημειώσω ότι όπως προκύπτει από το πρόγραμμα εργασιών που μου στείλατε και αν ήταν δυνατή η παρουσία μου δε θα είχε καμία σημασία, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κανενός είδους συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε ουσιαστική ή τυπική διαδικασία. Προεδρεύουν ή εισηγούνται εκπρόσωποι όλων των άλλων οργανώσεων μικρών και μεγάλων, σημαντικών και ασήμαντων, πλην του προέδρου της μεγαλύτερης φιλειρηνικής οργάνωσης της χώρας μας. Συνεπώς ούτε η παρουσία μου θα γινόταν αντιληπτή ούτε η απουσία μου θα υποπέσει στην αντίληψη των Συνέδρων.

Ο ουσιαστικός αποκλεισμός τόσον εμού, όσο και της ΕΕΔΥΕ από τη Διάσκεψη αυτή, δεδομένων των μέχρι τούδε καλών σχέσεων μεταξύ ΕΕΔΥΕ και ΚΕΑΔΕΑ, προφανώς οφείλεται σε εκφρασθείσα ή υποτεθείσα επιθυμία της συνδιοργανώτριας (ΙΡΒ), η οποία συνεχίζει κατ' αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστική τακτική της προς τις οργανώσεις - μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Αυτά όμως συνέβαιναν κατά τον προηγούμενο αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν αντίθετες απόψεις επί διαφόρων θεμάτων (π.χ. για την επίθεση του NATO κατά της Γιουγκοσλαβίας που έγινε με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Κατά τον 21ο αιώνα δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες αντιθέσεις, εκτός εάν το ΙΡΒ ήταν υπέρ της επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ και είναι υπέρ των προγραμματιζόμενων πολέμων κατά πολλών άλλων χωρών με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς από την αοριστία των δυο από τα τέσσερα θεμάτων της Διάσκεψης με τους τίτλους "Ανθρώπινη Ασφάλεια" και "Κοινωνία των Πολιτών". Ποιος απειλεί την ανθρώπινη ασφάλεια; Δεν κατονομάζεται. Πώς αντιμετωπίζονται οι εχθροί της ανθρώπινης ασφάλειας; Με το φόρουμ της Βαρκελώνης του 2004, τον πολιτισμό και την πολιτική ειρήνης. Αν είναι δυνατόν... Οσο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ένας θεσμός άξιος υποστήριξης αλλά με αυτόν και μόνο δεν εξασφαλίζεται η παγκόσμια ειρήνη, απλώς και μόνο αναβάλλεται η κήρυξη ή η συνέχιση ενός πολέμου.

Η γνώμη μου είναι ότι σε μια πολυδάπανη Διάσκεψη τεσσάρων ημερών θα μπορούσαν να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα ειρήνης (επιθετικότητα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αύξηση εξοπλισμών, παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους).

Η έντονη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και η προφανής χρηματοδότηση της Διάσκεψης από την κυβέρνηση, περιορίζουν τις συζητήσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή του NATO, της παραχώρησης βάσεων και ολόκληρου του εθνικού μας χώρου στις επιτιθέμενες Δυνάμεις κλπ.

Ο αποκλεισμός του αντίλογου σ' αυτή την πολιτική ήταν αναγκαίος και επομένως έπρεπε να αποκλειστεί οποιαδήποτε ουσιαστική συμμετοχή του προέδρου, ή άλλων στελεχών της ΕΕΔΥΕ. Αλλά Διασκέψεις χωρίς να ακούγονται όλες οι απόψεις δεν ωφελούν. Δεν αποκαλύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων αλλά τις συγκαλύπτουν. Δεν προτείνουν λύσεις, αλλά ευχολόγια.

Με την επιθυμία ουσιαστικής συνεργασίας

Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ προπαγανδίζει ότι καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές. Πού αποσκοπεί αυτή η προπαγάνδα;

Η «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των διαχωριστών γραμμών» αποτελεί ένα επικοινωνιακό (προπαγανδιστικό) εφεύρημα της ηγεσίας της ΝΔ, προκειμένου να απαντήσει στις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές «δεξιάς - αντιδεξιάς» που καλλιεργεί επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Στόχος της ΝΔ είναι να μπορέσει να ξεφύγει από τον «παραταξιακό χώρο» ώστε να αποκτήσει «πλειοψηφικό ρεύμα». Εξ αντικειμένου δηλαδή το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της ΝΔ εντάσσεται στη δικομματική επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών.

«Τα σύγχρονα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε γαλάζια, ούτε κόκκινα». Πρόκειται για την προσφιλή φράση - σύνθημα του προέδρου της ΝΔ σε κάθε ομιλία του, ιδιαίτερα σε λαϊκές συνοικίες. «Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει», συνεχίζει ο Κ. Καραμανλής, «και τους πολίτες τους ενώνουν άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν και προσφέρουν λύσεις». Επιδιώκει να πείσει ότι δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην κοινωνία, αυτά των μεγαλοεπιχειρηματιών και αυτά του λαού και ότι η πολιτική της θα υπηρετεί όλη την κοινωνία δηλαδή και το λαό. Συνειδητά αποφεύγει όμως να περιγράψει τις «λύσεις» και περιορίζεται στα «οράματα» και στους «άξονες» που χαϊδεύουν αυτιά και δημιουργούν σύγχυση και αυταπάτες για το αληθινό πρόσωπο της πολιτικής της ΝΔ.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ασφαλώς και είναι κοινά για τους εργαζόμενους είτε ψηφίζουν ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΚΚΕ. Η πολιτική όμως που τα γεννά και τα οξύνει έχει χρώμα, είναι το γαλαζοπράσινο, βαθύ γκρίζο, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στη βάση αυτή είναι αλήθεια ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν καταργήσει προ πολλού κάθε διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους σε πολιτικό ή ιδεολογικό επίπεδο. Μάλιστα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει την ιδεολογικοπολιτική ταύτιση των δύο μεγάλων κομμάτων για να ενισχύσει την αντίληψη περί νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου», διατηρώντας βέβαια για τον εαυτό της το ρόλο του «δικαιωμένου».

ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι διαχωριστικές γραμμές είναι ολοζώντανες και αξεπέραστες αν «οδηγός» είναι το συμφέρον των πολλών, το ταξικό συμφέρον. Η χάραξη των γραμμών στη βάση αυτή κατατάσσει τη ΝΔ δίπλα στην κυβέρνηση Σημίτη και απέναντι στα αιτήματα και στους αγώνες των εργαζομένων. Αλλωστε το έχει αποδείξει στην πράξη, αποφεύγοντας είτε να χαρακτηρίσει δίκαια τα αιτήματά τους είτε να υποστηρίξει τους αγώνες τους.

Ποτέ δεν έχει ακουστεί από επίσημα χείλη της ΝΔ πως πρέπει να σταματήσει η λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις ή ότι για την ακρίβεια ευθύνεται η απελευθέρωση των τιμών και η ασυδοσία των μονοπωλίων. Αντίθετα υπόσχονται «νέα» λιτότητα, φροντίζοντας όμως να τη συγκαλύπτουν πίσω από την τεχνοκρατική πρόταση της «δημοσιονομικής καταγραφής», η οποία - καμία έκπληξη - θα αποκαλύψει «άδεια ταμεία» και «καμένη γη»...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ συμπλήρωμα του μετέωρου ισχυρισμού περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών είναι η ακούραστη διαβεβαίωση του Κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνησή του θα είναι «όλων των Ελλήνων». Προκειμένου να γίνει περισσότερο πιστευτός, μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις πως δε θα υπάρξουν διώξεις στον δημόσιο τομέα, ενώ διαφημίζει τη θέση του ότι θα πατάξει «αλαζονικές συμπεριφορές» από στελέχη του κόμματός του...

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Είναι κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και απλά βαφτίζει το στενό ταξικό της συμφέρον ως εθνικό...

12η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΔΥΕ
Συνεχίζονται οι συνελεύσεις

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

Την Τετάρτη 29 Οκτώβρη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, στις 7 μ.μ, στο Δημαρχείο της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Βαρβάρας, στις 6 μ.μ, στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ελ. Βενιζέλου 55 1ος όροφος).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μελισσίων, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου «Αγ. Γεωργίου» (17ης Νοέμβρη και Σμύρνης 20).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαϊδαρίου, στις 6.30 μ.μ., στα ΚΑΠΗ (Καρδίτσας και Γράμμου).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λεωφόρος Καματερού 70).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, στις 6.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Αρτεμίου (οδός Φορμίωνος - τέρμα τρόλεϊ Αγ. Αρτεμισίου).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεταφορών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

Προχωρά και η ΕΔΥΕΘ

Με εντατικούς ρυθμούς η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνης Θεσσαλονίκης προχωρεί στην Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη της Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Νοέμβρη.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί και έχουν ξεκινήσει οι συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης οι οποίες θα εκλέξουν και αντιπροσώπους για τη Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ και το Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΥΕ. Χτες πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης: Δήμου Αγίου Παύλου, Σταυρού και Πεύκων.

Στις 29 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις των επιτροπών Τριανδρίας, Ε' Διαμερίσματος και Κέντρου - Ανω Πόλης. Στις 30 Οκτώβρη θα γίνει η συνέλευση της επιτροπής Αμπελοκήπων και στις 2 Νοέμβρη των επιτροπών Αν. Υπαίθρου και Συκεών. Στις 3 Νοέμβρη κλείνει ο κύκλος των συνελεύσεων των τοπικών επιτροπών με τις συνελεύσεις των επιτροπών Δ' Διαμερίσματος, Ευόσμου και Καλαμαριάς.

Η ΕΔΥΕΘ θεωρεί ότι στο διάστημα που πέρασε από την περασμένη συνδιάσκεψη δραστηριοποιήθηκαν περισσότερες τοπικές επιτροπές και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα οργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις και συμμετείχε δραστήρια στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ