ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Ελληνοτουρκικές μπίζνες

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τείνει να παγιωθεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς συμβίωσης, στο πλαίσιο της Pax Americana, όπου το βάρος πέφτει στην «οικονομική συνεργασία» και αφήνονται στην άκρη τα κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Τι άφησε, λοιπόν, η πρώτη επίσημη και πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα; Τίποτα χειροπιαστό είτε στη χαμηλή είτε στην υψηλή πολιτική. Συντηρήθηκε όμως το «καλό κλίμα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, πράγμα που είναι και το ζητούμενο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Το «καλό κλίμα» είναι απαραίτητο για τις μπίζνες που πραγματοποιούν οι επιχειρηματικές τάξεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Χρειάζεται, επίσης, το καλό κλίμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην από κοινού συμμετοχή στις «ειρηνευτικές» αποστολές του. Με άλλα λόγια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τείνει να παγιωθεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς συμβίωσης, στο πλαίσιο της Pax Americana, όπου το βάρος πέφτει στην «οικονομική συνεργασία» και αφήνονται στην άκρη τα κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Οι «κρυφές» προσδοκίες είναι ότι το δίκαιο της «νέας τάξης» όσο και οι νόμοι και οι δυνάμεις της αγοράς θα αναλάβουν, εν καιρώ, να λύσουν «τα υπόλοιπα», δηλαδή τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, το casus belli, την κατοχή της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί ειλημμένη απόφαση των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών, τα «υπόλοιπα» δεν πρέπει να μπαίνουν τροχοπέδη στις «δουλιές» που πρέπει να αναπτυχθούν... Εννοείται, ότι η πορεία αυτή, που διόλου βέβαια δεν ενοχλεί, κάθε άλλο, την Αγκυρα, έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αυτό ακριβώς ήθελαν οι «εκσυγχρονιστές» να «υπογραμμιστεί» από την επιδιωκόμενη επίσκεψη του Κ. Πάουελ...

Η Ουάσιγκτον, που ποτέ δεν άσκησε καμία πίεση στην Αγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε Κύπρο και Αιγαίο, βολεύεται βέβαια με το ρόλο του επιδιαιτητή, πουλώντας ταυτόχρονα «προστασία» και όπλα... Αλλά, αφού «το κλίμα» είναι καλό γιατί δε μειώνονται δραστικά οι πολεμικές δαπάνες για να ανασάνουν λίγο οι λαοί; Προφανώς δεν είναι αυτός ο στόχος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

«ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ»: «Τα διμερή προβλήματα Ελλάδας -Τουρκίας διέπονται από μια «εποικοδομητική στασιμότητα», ενώ η προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων στρέφεται στην τόνωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και στον πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Παπανδρέου και Γκιουλ, δεν ανακοίνωσαν απολύτως τίποτε που να συνιστά πρόοδο στα ανοιχτά διμερή προβλήματα, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθεια τους να μην αναφερθούν ιδιαιτέρως ούτε στο Κυπριακό ούτε και στα προβλήματα στο Αιγαίο». (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

«ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»: «Τα περιθώρια που είχε αφήσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο αρχηγός του τουρκικού Στρατού στρατηγός Οζκιόκ το περασμένο Σάββατο ήταν πολύ περιορισμένα, ώστε να επιτρέψουν κάποια "αχτίδα" προόδου στα μείζονα θέματα του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών. Ετσι, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκιουλ έστρεψαν όλη την προσπάθειά τους στην ανεύρεση νέων τομέων συνεργασίας σε θέματα "χαμηλής πολιτικής"». (Ν. Μελέτης - «ΕΘΝΟΣ»)

ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ! «"Λεωφόρο που οδηγεί στην Ευρώπη" χαρακτήρισαν χτες κορυφαίοι Τούρκοι επιχειρηματίες την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ζήτησαν πιο αποφασιστική συνδρομή της χώρας μας για την επιτάχυνση σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη θα επιλύσει αυτομάτως και το Κυπριακό, αφού οι τρεις χώρες δε θα έχουν πλέον σύνορα μεταξύ τους! Παράλληλα, όμως, επιδεινώνεται εις βάρος της Ελλάδας με ταχύτατους ρυθμούς το ελληνοτουρκικό εμπορικό ισοζύγιο. Το 2003 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ. δολάρια, αλλά με τις τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα να αυξάνονται κατά περίπου 69% το επτάμηνο του 2003, ενώ οι ελληνικές αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 20% το ίδιο διάστημα» (Α. Γ. Χριστοδουλάκης - «ΒΗΜΑ»)

«ΑΔΙΕΥΘΕΤΗΤΕΣ» ΣΚΙΕΣ...: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος - κι αυτό δεν είναι λίγο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να διαφεύγει από κανέναν ότι οι σοβαρές διαφορές στα ελληνοτουρκικά - που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 - παραμένουν αδιευθέτητες. H Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά, να αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, και να κατέχει το 40% της Κύπρου. H επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα μοιάζει με την επίσκεψη Φίσερ στο Παρίσι αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί...» (Νότης Παπαδόπουλος - «ΝΕΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΧ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΑΝΕΙΑ - ΠΑΓΙΔΕΣ ΑΠΟ «090».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ: ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

Η ΑΥΓΗ: ΛΕΙΠΟΥΝ 8.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ «ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΧΗ ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ.

Η ΧΩΡΑ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 3.500 ΕΝΣΗΜΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 11 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Θεατρινισμοί και «μονόδρομος»: «Μπορεί ο πρωθυπουργός να καταγγέλλει τη ΝΔ για υπονόμευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, μπορεί ο κ. Κ. Καραμανλής να δηλώνει ότι θα επανεξεταστούν όλες οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις κτλ., αλλά οι ξένοι δεν ανησυχούν για τα δάνειά τους αφού γνωρίζουν ότι όποιος και αν είναι την άνοιξη, μετά τις εκλογές, στην κυβέρνηση, την ίδια οικονομική πολιτική θα ασκήσει σε γενικές γραμμές. Μια οικονομική πολιτική που οι βασικοί της άξονες είναι πλέον πανευρωπαϊκοί και δεν είναι τυχαίο ότι τα ίδια μέτρα για τις συντάξεις και την ανεργία που πήρε το καλοκαίρι στη Γαλλία ο "δεξιός" Ραφαρέν, τα επανέλαβε το φθινόπωρο "ο αριστερός" Σρέντερ στη Γερμανία» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

Τα όρια της χειραγώγησης... «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Κώστας Σημίτης είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην ιστορία αυτής της χώρας, που υποστηρίχτηκε τόσο πολύ και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συντριπτική πλειοψηφία των MME. H αιτία δεν είναι, βεβαίως, η όποια πολιτική του ακτινοβολία. Είναι το γεγονός ότι αγόρασε πολιτική στήριξη, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την προνομιακή πρόσβαση των εν λόγω επιχειρηματικών παραγόντων στα δημόσια έργα και στις κάθε είδους προμήθειες. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά, που ωθούν εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια σε μια πρακτική επιλεκτικής και ενίοτε στρεβλής ενημέρωσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο αλλοιώνουν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ακόμη και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, όμως, έχει τα όριά της» (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

«Κλοπιμαία»...: «Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας που ξεπερνά το 35% (οι πληροφορίες ανεβάζουν το ποσοστό και στο 38%) παρουσιάζει το εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η Εθνική Τράπεζα... Η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην αύξηση των οργανικών κερδών, στη συμπίεση του κόστους λειτουργίας και στη βελτίωση της εικόνας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ