ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Συζητάνε για τη συνέχεια

Σήμερα στις 6 το απόγευμα με πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις άμεσες διεκδικήσεις που ανέδειξαν με τον αταλάντευτο αγώνα τους όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν». Στο πλευρό τους παραμένει σταθερά το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, που διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση - συζήτηση σε αίθουσα του ΕΚΝ, με προσκεκλημένους όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των κομμάτων στη Νάουσα, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία των εργαζομένων προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν» στη γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα αποτίμησαν τον πρώτο κύκλο των κινητοποιήσεών τους, με τις οποίες κατέκτησαν να ανακληθούν οι 9 απολύσεις στις οποίες είχε αυθαίρετα προχωρήσει η εργοδοσία από τις 30 Σεπτέμβρη. «Οταν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αγρότες, επαγγελματίες, εμπόρους και όταν το πλαίσιο των αιτημάτων είναι ταξικά προσανατολισμένο», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων τους «και όταν την ενότητα αυτή την αναπτύξουμε παραπέρα, τότε μπορούμε να αλλάξουμε πολλά».

Αιτήματα αιχμής αναδεικνύονται, μετά την ανάκληση των απολύσεων, το σταμάτημα της συρρίκνωσης, της υποβάθμισης και της μεταφοράς δραστηριοτήτων του εργοστασίου σε άλλες χώρες και πόλεις. Οι εργαζόμενοι ζητάνε επίσης να μην επέλθει καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και εκτιμούν ότι η ανάκληση των απολύσεων δεν έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας, πράγμα που επιβάλλει τη συνέχιση του συντονισμένου με όλους τους εργαζόμενους αγώνα. Παράλληλα, απαιτούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη όλων των ανέργων, ώσπου να βρουν δουλιά.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλουν την προσπάθεια καπηλείας του αγώνα τους από την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της, τονίζοντας πως «δεν μπορεί σήμερα αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της Νάουσας να μας λένε ότι μας λύσανε το πρόβλημα ή ότι θα μας το λύσουνε τα επόμενα χρόνια».

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι συμβιβασμένοι υπερψήφισαν εαυτόν

Σε ταξική συσπείρωση καλεί η «Εργατική Ενότητα»

«H συνδικαλιστική ιερή συμμαχία» των ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) - ΔΑΚΕ (ΝΔ) - ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΝ) ψήφισε από κοινού υπέρ του απολογισμού δράσης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, απέκλεισε από τη συμμετοχή στο επικείμενο συνέδριο του ΕΚΘ τρία μαζικά σωματεία οδηγών που δε συμφωνούν με την πολιτική των εργατοπατέρων και γύρισε και πάλι την πλάτη στην αγωνία των εργαζομένων για τα όσα εξελίσσονται σε βάρος τους από την κυβερνητική πολιτική (ανεργία, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, κατάργηση της δημοκρατίας στους τόπους δουλιάς κλπ.). Οι σύμβουλοι της «Εργατικής Ενότητας», μέσα από την οποία εκφράζονται στη διοίκηση οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταψήφισαν τον απολογισμό καθώς όχι μόνο δεν εκφράζει τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων αλλά και είναι καθρέφτης μιας πολιτικής συμβιβασμού και συναίνεσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Τα παραπάνω έγιναν στην ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, όπου με τη στάση τους οι 3 παρατάξεις επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κατήφορο των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, που μέσα από διαδικασίες «κοινωνικού διαλόγου», συναίνεσης και υποταγής στην ασκούμενη πολιτική, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στις κυρίαρχες επιλογές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αναδιαρθρώσεις, που εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων στη βάση της από κοινού στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής του Μάαστριχτ.

«Δεν παραξενεύει η "σύμπτωση" απόψεων των 3 παρατάξεων. Είναι φυσιολογική κατάληξη της στενής, αγαστής συνεργασίας τους σ' όλη τη θητεία της διοίκησης του ΕΚΘ, όπως και στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και σ' άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα». Και τονίζει πως προβάλλει πλέον πιο έντονα η αναγκαιότητα συγκρότησης και ανάπτυξης ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα παλεύει για την ανατροπή των πολιτικών που διαιωνίζουν και βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα έρχεται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα που κυβερνούν τη χώρα μέσα από την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Η «Εργατική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να δώσουν τη δική τους απάντηση «στις συνασπισμένες δυνάμεις της συνδικαλιστικής υποταγής και κοινωνικής συναίνεσης, μέσα από το ταξικό ψηφοδέλτιο της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, στο επικείμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Από την ανεργία στη... φυλακή!

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι γουνεργάτες και γουνοποοί της Σιάτιστας, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τον κλάδο της γούνας σε Σιάτιστα και Καστοριά. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα, τελευταία αντιμετωπίζουν και τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών αρχών, που με εισαγγελική εντολή προχωρούν σε συλλήψεις βιοπαλαιστών εφαρμόζοντας το νόμο για προσωποκράτηση λόγω χρεών προς το ΤΕΒΕ!

Σε μια εποχή που η ανέχεια και η ανεργία αποτελεί καθημερινό βραχνά της εργατικής οικογένειας, που οι ραγδαίες αναδιαρθρώσεις έχουν οδηγήσει ολόκληρο τον κλάδο στα χέρια 10 μεγάλων βιομηχάνων με το παράλληλο κλείσιμο πάνω από 2.000 μικροεπιχειρήσεων, που άφησαν άνεργους πάνω από 6.000 γουνεργάτες, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές του νομού Κοζάνης επικεντρώνουν την προσοχή τους στις συλλήψεις εργαζόμενων.

«Προφανώς εκτελούν εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων», τονίζει ανακοίνωση της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, «για εισπρακτική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του (2858-2859/2003) όρισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και ΝΠΔΔ.

Παρά την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, «οδηγούνται καθημερινά γουνεργάτες - γουνοποιοί και άνεργοι σε Σιάτιστα και Καστοριά στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων».

Η ΚΟ Σιάτιστας καλεί τους γουνοποιούς και γουνεργάτες να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση και μαρασμό της περιοχής και να ενισχύσουν το ΚΚΕ να παλέψει μαζί τους από καλύτερες θέσεις για μια πολιτική ανάπτυξης του κλάδου.

Παραλίγο «λαμπάδες»

Με εγκαύματα έβγαλαν τρεις Τούρκους ναυτεργάτες από το φορτηγό πλοίο «CENK SENER» με σημαία Τουρκίας, το οποίο είχε ρίξει άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Σαπιέντζα κοντά στην Πύλο. Οι τρεις ναυτεργάτες τραυματίστηκαν προχτές και, όπως αναφέρεται στη χτεσινή σχετική ανακοίνωση Τύπου του ΥΕΝ, τα εγκαύματα προήλθαν «μετά από ατύχημα στο χώρο του μηχανοστασίου», όμως τι ακριβώς συνέβη ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι παραλίγο να γίνουν «λαμπάδες», για να αποδειχτεί ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, πλουτίζει από το αίμα των ναυτεργατών.

Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Πύλου και από εκεί με ασθενοφόρο διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και παραμένουν. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Πύλου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Μαχητικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακό και βοηθητικό προσωπικό. Στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν από τις 7.30 έως τις 10 το πρωί για τα χειρουργεία και από τις 8 έως τις 10 για όλο το προσωπικό. Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τα μαγερεία, τα οποία και συμβολικά κατέλαβαν για λίγη ώρα. Με την ενέργειά τους αυτή ήθελαν να δείξουν πως είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο να δοθούν τα μαγειρεία, όπως και άλλες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες για να τα λειτουργήσουν. Στην πορεία προς το πέτρινο κτίριο όπου βρίσκονται τα μαγειρεία κυριάρχησε το σύνθημα «Εξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία».

Ακολούθησε γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να κλιμακωθεί ο αγώνας του προσωπικού του «Παπανικολάου», με μεγαλύτερης διάρκειας στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, όπου θα αναπτυχθούν οι θέσεις των εργαζομένων. Τέλος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από υψηλά ιστάμενους σε στελέχη και μέλη της ΠΑΣΚΕ που συμμετέχουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και γενικότερα των υγειονομικών εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Απέλυσε τους φύλακες

Την απόλυση φυλάκων του Πανεπιστημίου Πατρών που γίνεται κάτω από σκοπιμότητες της νέας πρυτανικής αρχής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Είναι γεγονός, σημειώνει ειδικότερα, πως η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, στηριζόμενη στα κυβερνητικά αντεργατικά νομοθετήματα περί «απασχολησιμότητας» και «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, προβαίνει σ' αυτές τις απολύσεις καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία. Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα που κάνουν οι φύλακες, με αίτημα το δικαίωμά τους στην εργασία και να γίνει πράξη με την επάνοδο στην εργασία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ