ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με ωρομίσθιους επιχειρεί να καλύψει τα κενά
  • Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Δυτική Αθήνα
  • Περίπου 5.500 εκπαιδευτικοί λείπουν ακόμα απ' τα σχολεία

Από πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση - κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους
Από πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση - κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς καθώς διανύουμε ενάμιση μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς παραμένει έντονο, αναδεικνύοντας σε όλο της το μεγαλείο την πολιτική της φτηνότερης παιδείας, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία των σχολείων ενώ γίνεται αφορμή για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών καθώς το υπουργείο φαίνεται ότι επιχειρεί να καλύψει τα κενά με ωρομίσθιους.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης(ΟΛΜΕ) εκτιμά ότι σύμφωνα με στοιχεία των διευθύνσεων παραμένουν τουλάχιστον 2.379 κενά εκπαιδευτικών μετά τις τοποθετήσεις 1.209 αναπληρωτών στις 16 Οκτώβρη. Επίσης οι εκτιμήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) μιλούν για περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που λείπουν από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης τους με τους γονείς έχουν αναλάβει έξι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της δυτικής Αθήνας που σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γ' Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Σύλλογοι Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας διαμαρτύρονται για τα κενά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τα σχολεία αλλά και την προσπάθεια του υπουργείου που για να τα καλύψει αποψιλώνει τα σχολεία από τις τάξεις υποδοχής, τις τάξεις ένταξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας και υποχρεώνει τους δασκάλους σε μετακίνηση από το ολοήμερο, όπου υπάρχουν δάσκαλοι υπεύθυνοι για 60 παιδιά. Προσανατολίζεται σε προσλήψεις ωρομισθίων μέχρι και 14 ώρες, επιβάλλει συμπτύξεις και δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων, υποχρεώνει εκπαιδευτικούς να αναλάβουν υπερωρία, οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων υποχρεώνονται να περιφέρονται σε 4, 5 ή έξι σχολεία π.χ. Μουσικοί. Στα νηπιαγωγεία ενοποιούνται τα κλασικά τμήματα και τα τμήματα του ολοήμερου, με 50 νήπια σε κάθε τμήμα και προσλαμβάνει ωρομίσθιους για μετά τις 12.15 το μεσημέρι. Μια κατάσταση που στον ένα ή τον άλλο βαθμό βιώνουν πολλά σχολεία της χώρας. Κοντά στα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται και στα προβλήματα υποδομής των σχολείων και καλούν τους γονείς να παλέψουν από κοινού για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Στο μεταξύ, η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καλύψει κενά με προσλήψεις ωρομισθίων φάνηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, έκανε λόγο για διορισμό ωρομισθίων και όχι αναπληρωτών.

Στο υπουργείο Παιδείας είχαν συγκεντρωθεί και αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σε μία συμβολική κίνηση ενάντια στην ανεργία στην οποία τους καταδικάζει η πολιτική αυτή, οργάνωσαν... συσσίτιο μοιράζοντας φασολάδα στους διαδηλωτές.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα των κενών στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής όπου εκτιμάται ότι λείπουν 200 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και 140 στη δευτεροβάθμια. Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει τις προσπάθειες «αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού» που προωθούνται με εγκύκλιο του υπουργείου, με τις μεθόδους των συμπτύξεων, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τις μετακινήσεις καθηγητών, τις αναθέσεις δεύτερης ή και τρίτης ειδικότητας που εφαρμόζονται ευρέως στα σχολεία της χώρας και καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μην επιτρέψουν απαράδεκτες επεμβάσεις στη λειτουργία των σχολείων.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Εμπαιγμός διαρκείας από την κυβέρνηση

Με μια νέα πρόταση για το μισθολόγιό τους «υποδέχτηκε» τους πανεπιστημιακούς χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης. Συγκεκριμένα μεταφέρει 30 ευρώ από το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών (όλο κι όλο το επίδομα είναι 50 ευρώ) στο βασικό μισθό. Σύμφωνα και με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, η παραπάνω πρόταση δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο μισθολόγιο που είχε ανακοινωθεί, η μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών το πολύ να πάει στο 7,6% από 7,4% που είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την επιχορήγηση των ιδρυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στους πανεπιστημιακούς ό,τι είχε πει και στους πρυτάνεις, δηλαδή ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 3.000.000 ευρώ στα ιδρύματα μέχρι το τέλος του χρόνου και 19.000.000 ευρώ αύξηση στον προϋπολογισμό του 2004, που ποσοστιαία σημαίνει 13,2% αύξηση. Πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις ζητούν 25% αύξηση και μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση, καθώς οι ελλείψεις στα ιδρύματα είναι μεγάλες και έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ιδρυμάτων, των Τμημάτων, των φοιτητών και των μεταπτυχιακών.

Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών, οι πανεπιστημιακοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκέμβρη, αλλά ο διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των πανεπιστημιακών είναι ανοιχτός. Πρακτικά, όμως, δεν άνοιξε καμιά ουσιαστική συζήτηση, ούτε φάνηκε διατεθειμένος ο υπουργός να δεχτεί κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των συμβασιούχων πανεπιστημιακών (που προσλαμβάνονται με το ΠΔ 407).

Στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του κλάδου των πανεπιστημιακών δεν ικανοποιείται από την κυβέρνηση, καθώς ακόμα και η ελάχιστη εξέλιξη που υπήρξε στο μισθολόγιό τους, βρίσκεται πολύ μακριά από το αίτημα της κατάργησης του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού τους, ενώ δεν έλαβαν καμιά δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα δρομολογηθεί στο μέλλον. Η κυβέρνηση, δηλαδή, συνεχίζει τον εμπαιγμό απέναντι σε έναν κλάδο που λαμβάνει τις μισές μηνιαίες αποδοχές του σε μορφή επιδόματος και έχει να πάρει αύξηση από το 1997! Η Ομοσπονδία τους θα συνεδριάσει σήμερα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Στα ΤΕΙ

Στο μέτωπο των ΤΕΙ, η αποχή των εκπαιδευτικών συνεχίζεται στα ιδρύματα Λάρισας και Πειραιά, όπου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σήμερα και αύριο αντίστοιχα, ενώ στα περισσότερα άλλα ιδρύματα οι εκπαιδευτικοί θα προχωρούν, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας τους, σε μια 24ωρη απεργία ανά δεκαπέντε μέρες.

Παρά το γεγονός ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ θα μπουν κανονικά στα ιδρύματα για να ξεκινήσουν επιτέλους τα μαθήματα, τα ΤΕΙ συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση και οι σπουδαστές τους σε ομηρία (χωρίς συγγράμματα, ελλείψεις σε εργαστήρια και τραγικές ελλείψεις συνολικά σε υποδομές στην επαρχία).

Κινητοποιήσεις σπουδαστών στα Χανιά

Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Χανίων απαιτούν οι σπουδαστές του ιδρύματος, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου του ΤΕΙ στη Χαλέπα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η δραματική έλλειψη κτιριακών υποδομών, αφού στο ΤΕΙ φοιτούν περίπου 1.800 σπουδαστές, όταν οι προδιαγραφές του κτιρίου είναι για 400 άτομα. Επίσης απαιτούν δωρεάν σίτιση για όλους και την ανέγερση νέων εστιών για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων στέγασης στους σπουδαστές.

Οι σπουδαστές την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που στηρίζουν και οι παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΥΠΕΡ. Η πολιτική που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους συρρικνώνει τους μισθούς των εργαζομένων και καταδικάζει τους σπουδαστές στην εργασιακή πλάνη και ανεργία.

Και προσθέτουν: «Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συνεχής υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ΤΕΙ, αλλά και τη συρρίκνωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν τους σπουδαστές να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου και της Μπολόνιας, η παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα για όλους κ.ά.

Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας στο πλευρό των εργαζομένων, σήμερα Πέμπτη 23 Οκτώβρη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ