Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Εμπαιγμός διαρκείας από την κυβέρνηση

Με μια νέα πρόταση για το μισθολόγιό τους «υποδέχτηκε» τους πανεπιστημιακούς χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης. Συγκεκριμένα μεταφέρει 30 ευρώ από το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών (όλο κι όλο το επίδομα είναι 50 ευρώ) στο βασικό μισθό. Σύμφωνα και με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, η παραπάνω πρόταση δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο μισθολόγιο που είχε ανακοινωθεί, η μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών το πολύ να πάει στο 7,6% από 7,4% που είχε αρχικά προτείνει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την επιχορήγηση των ιδρυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στους πανεπιστημιακούς ό,τι είχε πει και στους πρυτάνεις, δηλαδή ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 3.000.000 ευρώ στα ιδρύματα μέχρι το τέλος του χρόνου και 19.000.000 ευρώ αύξηση στον προϋπολογισμό του 2004, που ποσοστιαία σημαίνει 13,2% αύξηση. Πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις ζητούν 25% αύξηση και μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση, καθώς οι ελλείψεις στα ιδρύματα είναι μεγάλες και έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ιδρυμάτων, των Τμημάτων, των φοιτητών και των μεταπτυχιακών.

Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών, οι πανεπιστημιακοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκέμβρη, αλλά ο διάλογος για τα θεσμικά αιτήματα των πανεπιστημιακών είναι ανοιχτός. Πρακτικά, όμως, δεν άνοιξε καμιά ουσιαστική συζήτηση, ούτε φάνηκε διατεθειμένος ο υπουργός να δεχτεί κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των συμβασιούχων πανεπιστημιακών (που προσλαμβάνονται με το ΠΔ 407).

Στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του κλάδου των πανεπιστημιακών δεν ικανοποιείται από την κυβέρνηση, καθώς ακόμα και η ελάχιστη εξέλιξη που υπήρξε στο μισθολόγιό τους, βρίσκεται πολύ μακριά από το αίτημα της κατάργησης του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού τους, ενώ δεν έλαβαν καμιά δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα δρομολογηθεί στο μέλλον. Η κυβέρνηση, δηλαδή, συνεχίζει τον εμπαιγμό απέναντι σε έναν κλάδο που λαμβάνει τις μισές μηνιαίες αποδοχές του σε μορφή επιδόματος και έχει να πάρει αύξηση από το 1997! Η Ομοσπονδία τους θα συνεδριάσει σήμερα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Στα ΤΕΙ

Στο μέτωπο των ΤΕΙ, η αποχή των εκπαιδευτικών συνεχίζεται στα ιδρύματα Λάρισας και Πειραιά, όπου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σήμερα και αύριο αντίστοιχα, ενώ στα περισσότερα άλλα ιδρύματα οι εκπαιδευτικοί θα προχωρούν, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας τους, σε μια 24ωρη απεργία ανά δεκαπέντε μέρες.

Παρά το γεγονός ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ θα μπουν κανονικά στα ιδρύματα για να ξεκινήσουν επιτέλους τα μαθήματα, τα ΤΕΙ συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση και οι σπουδαστές τους σε ομηρία (χωρίς συγγράμματα, ελλείψεις σε εργαστήρια και τραγικές ελλείψεις συνολικά σε υποδομές στην επαρχία).

Κινητοποιήσεις σπουδαστών στα Χανιά

Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Χανίων απαιτούν οι σπουδαστές του ιδρύματος, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου του ΤΕΙ στη Χαλέπα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η δραματική έλλειψη κτιριακών υποδομών, αφού στο ΤΕΙ φοιτούν περίπου 1.800 σπουδαστές, όταν οι προδιαγραφές του κτιρίου είναι για 400 άτομα. Επίσης απαιτούν δωρεάν σίτιση για όλους και την ανέγερση νέων εστιών για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων στέγασης στους σπουδαστές.

Οι σπουδαστές την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που στηρίζουν και οι παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΥΠΕΡ. Η πολιτική που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους συρρικνώνει τους μισθούς των εργαζομένων και καταδικάζει τους σπουδαστές στην εργασιακή πλάνη και ανεργία.

Και προσθέτουν: «Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συνεχής υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ΤΕΙ, αλλά και τη συρρίκνωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καλούν τους σπουδαστές να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου και της Μπολόνιας, η παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα για όλους κ.ά.

Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας στο πλευρό των εργαζομένων, σήμερα Πέμπτη 23 Οκτώβρη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ