Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με ωρομίσθιους επιχειρεί να καλύψει τα κενά
  • Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Δυτική Αθήνα
  • Περίπου 5.500 εκπαιδευτικοί λείπουν ακόμα απ' τα σχολεία

Από πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση - κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους
Από πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση - κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς καθώς διανύουμε ενάμιση μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς παραμένει έντονο, αναδεικνύοντας σε όλο της το μεγαλείο την πολιτική της φτηνότερης παιδείας, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία των σχολείων ενώ γίνεται αφορμή για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών καθώς το υπουργείο φαίνεται ότι επιχειρεί να καλύψει τα κενά με ωρομίσθιους.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης(ΟΛΜΕ) εκτιμά ότι σύμφωνα με στοιχεία των διευθύνσεων παραμένουν τουλάχιστον 2.379 κενά εκπαιδευτικών μετά τις τοποθετήσεις 1.209 αναπληρωτών στις 16 Οκτώβρη. Επίσης οι εκτιμήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) μιλούν για περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που λείπουν από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης τους με τους γονείς έχουν αναλάβει έξι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της δυτικής Αθήνας που σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γ' Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Σύλλογοι Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας διαμαρτύρονται για τα κενά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τα σχολεία αλλά και την προσπάθεια του υπουργείου που για να τα καλύψει αποψιλώνει τα σχολεία από τις τάξεις υποδοχής, τις τάξεις ένταξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας και υποχρεώνει τους δασκάλους σε μετακίνηση από το ολοήμερο, όπου υπάρχουν δάσκαλοι υπεύθυνοι για 60 παιδιά. Προσανατολίζεται σε προσλήψεις ωρομισθίων μέχρι και 14 ώρες, επιβάλλει συμπτύξεις και δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων, υποχρεώνει εκπαιδευτικούς να αναλάβουν υπερωρία, οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων υποχρεώνονται να περιφέρονται σε 4, 5 ή έξι σχολεία π.χ. Μουσικοί. Στα νηπιαγωγεία ενοποιούνται τα κλασικά τμήματα και τα τμήματα του ολοήμερου, με 50 νήπια σε κάθε τμήμα και προσλαμβάνει ωρομίσθιους για μετά τις 12.15 το μεσημέρι. Μια κατάσταση που στον ένα ή τον άλλο βαθμό βιώνουν πολλά σχολεία της χώρας. Κοντά στα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται και στα προβλήματα υποδομής των σχολείων και καλούν τους γονείς να παλέψουν από κοινού για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Στο μεταξύ, η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καλύψει κενά με προσλήψεις ωρομισθίων φάνηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, έκανε λόγο για διορισμό ωρομισθίων και όχι αναπληρωτών.

Στο υπουργείο Παιδείας είχαν συγκεντρωθεί και αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σε μία συμβολική κίνηση ενάντια στην ανεργία στην οποία τους καταδικάζει η πολιτική αυτή, οργάνωσαν... συσσίτιο μοιράζοντας φασολάδα στους διαδηλωτές.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα των κενών στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής όπου εκτιμάται ότι λείπουν 200 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και 140 στη δευτεροβάθμια. Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει τις προσπάθειες «αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού» που προωθούνται με εγκύκλιο του υπουργείου, με τις μεθόδους των συμπτύξεων, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τις μετακινήσεις καθηγητών, τις αναθέσεις δεύτερης ή και τρίτης ειδικότητας που εφαρμόζονται ευρέως στα σχολεία της χώρας και καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μην επιτρέψουν απαράδεκτες επεμβάσεις στη λειτουργία των σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ