ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει εποικιστικά η κυβέρνηση Σαρόν

Παλαιστίνιοι παίρνουν το «τείχος» διωγμένοι από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παλαιστίνιοι παίρνουν το «τείχος» διωγμένοι από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έγκρισή της για την ανέγερση επιπλέον κατοικιών σε δύο, τουλάχιστον, εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη έδωσε η ισραηλινή ηγεσία, παραβιάζοντας ακόμη και αυτόν τον «οδικό χάρτη», που ελάχιστες προβλέψεις περιέχει αλλά ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, σε κεντρική πλατεία του προσφυγικού καταυλισμού της Τουλκάρεμ βρέθηκαν τα πτώματα δύο Παλαιστινίων, υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ, που είχαν απαχθεί, πριν από δύο βδομάδες, από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Μασκοφόροι εκτέλεσαν σε δρομάκι του προσφυγικού καταυλισμού της Τουλκάρεμ δύο Παλαιστινίους, που θεωρούνταν συνεργάτες του ισραηλινού στρατού και υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ή δολοφονία στελεχών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», τους τελευταίους μήνες, στην ευρύτερη περιοχή. Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση υποστηρίζει ότι απήγαγε τους 2 μαζί με άλλους 6 υπόπτους για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, πριν από δύο βδομάδες, και ότι τους ανέκρινε σε συνεργασία με την «Τζιχάντ». Τα σώματα των δύο Παλαιστινίων έμειναν για λίγα λεπτά στην πλατεία του προσφυγικού καταυλισμού, πριν τα παραλάβουν οι οικογένειές τους, ενώ, σύμφωνα με ανταποκριτές, οι περισσότεροι περαστικοί αρκέστηκαν να μιλήσουν για «προδότες».

Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα, κοντά στη Νάμπλους, αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν 3 μέλη της «Χαμάς», εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο από τους επιβαίνοντες, ενώ ο τρίτος υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του. Η εκτίμηση και των παλαιστινιακών αρχών είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για «κατά λάθος» ανάφλεξη εκρηκτικού μηχανισμού. Παράλληλα, σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ, μια 23χρονη Παλαιστίνια, που θεωρείται η πρώτη γυναίκα μέλος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», καταδικάστηκε σε 320 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχη για συναυτουργία στην οργάνωση επίθεσης αυτοκτονίας, πέρυσι.

Προκλητικά επιμένει η κυβέρνηση Σαρόν

Δύο, μόλις, εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωσή του στο ισραηλινό κοινοβούλιο περί δέσμευσής του «στον οδικό χάρτη», ο Αριέλ Σαρόν και η κυβέρνησή του ενέκριναν την ανέγερση άλλων 243 σπιτιών στους εποικισμούς Κάρνεϊ Σομρόν και Ζιβάτ Ζέεβ, της Δυτικής Οχθης. Εκτός από το γεγονός ότι οι εποικισμοί, ούτως ή άλλως, θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, ακόμη και ο «οδικός χάρτης», στον οποίο εξέφρασε πίστη ο Αριέλ Σαρόν, προβλέπει «πλήρες πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και στις ισραηλινές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η «Peace Now» καταγγέλλει ότι, στα τέλη του τρέχοντος έτους, οι εποικισμοί θα έχουν αυξηθεί, με βάση τις επίσημες εγκρίσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά 1.627 κατοικίες. Στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν 150, εννοείται παράνομοι, εποικισμοί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περίεργα δημοσιεύματα για Οτσαλάν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον δύο τουρκικές εφημερίδες, η «Χουριέτ» και η «Ζαμάν», επαναφέρουν σε δημοσιεύματά τους πληροφορίες περί «σχέσεων του Αμπντουλά Οτσαλάν με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας». Αφορμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Αγκυρα, στάθηκε η δημοσίευση του βιβλίου «Εξορία Μεσοποταμίας», που αποτελεί τη βιογραφία του κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτή Αμπντουλμελίκ Φιράτ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Φιράτ υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος Αβνί Οζγκιουρελ «του είχε αποκαλύψει» ότι υπήρχε σχέση Οτσαλάν - ΜΙΤ, ενώ ο ίδιος ο Οζγκιουρελ διατείνεται ότι τη δεκαετία του '70, όταν ο ίδιος πήγαινε σε κάποιο σύνδεσμο τον οποίο χρηματοδοτούσε η ΜΙΤ, συναντούσε εκεί τον Οτσαλάν.

Η «Χουριέτ» θεωρεί ότι το ΡΚΚ βγήκε «κερδισμένο και ενισχυμένο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980», διότι «ήταν η μόνη οργάνωση που πριν από το πραξικόπημα μεταφέρθηκε στο εξωτερικό και δεν υπέστη τη ζημιά που είχαν άλλες οργανώσεις». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1993, είχε αναφερθεί στις σχέσεις του ηγέτη του ΡΚΚ με τη ΜΙΤ.

Η ίδια εφημερίδα κάλεσε με χτεσινό της δημοσίευμα την κυβέρνηση να «ανταλλάξει» την απελευθέρωση της φυλακισμένης Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας Λεϊλά Ζανά, με το χαρακτηρισμό ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» του ΡΚΚ/KADEK από την ΕΕ...

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

ΡΩΜΗ.--

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης της Ιταλίας, σηματοδοτώντας την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν σήμερα με τη γενική 4ωρη στάση εργασίας, που έχουν προγραμματίσει τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων έχει ως στόχο τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Σήμερα, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά (για 4 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις) σχολεία, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εργοστάσια, ενώ δε θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς. Ο εθνικός αερομεταφορέας «Αλιτάλια» ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει συνολικά 155 πτήσεις, ενώ θα αναβληθούν και τα μισά δρομολόγια των τρένων. Τέλος, προγραμματισμένα είναι και μεγάλα συλλαλητήρια στη Ρώμη, τη Μπολόνια και τη Νάπολι.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πρότεινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες στα 65 χρόνια και για τις γυναίκες στα 60. Επίσης, από το 2008 οι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη εάν δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε το 1994 εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής για τα τότε σχέδια «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Θα πληρώνουν για να φακελώνονται!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με εκατό δολάρια κατά κεφαλή θα χαρατσώνονται εφεξής οι ξένοι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ ...προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα του φακελώματός τους από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές..!

Το χειρότερο ίσως... είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Μετά την 11η Σεπτέμβρη, όλα μοιάζουν πιθανά, μαγικά και προς παντός αμερικάνικα.... και αφού το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί να καταγράφονται οι ξένοι φοιτητές που μπαίνουν στη χώρα... τότε ποιος θα φέρει αντίρρηση;

Ειδικότερα για το πρόγραμμα, που εντάσσεται και αυτό στις αλλαγές που έχουν γίνει στην καταγραφή όλων των ανθρώπων που επισκέπτονται τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, αρμόδιος για τα σύνορα και τις μεταφορές, Ασα Χάτσινσον, το υπουργείο προτείνει κάθε ξένος φοιτητής που εγγράφεται στο Σύστημα Πληροφοριών Σπουδαστών και Ανταλλαγής Επισκέψεων να καταβάλλει 100 δολάρια. Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία, όπως είπε ο Χάτσινσον σε ομιλία του στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του συστήματος και για το προσωπικό που συνεργάζεται με τις σχολές. Ομορφος κόσμος ...αμερικανικός.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Μάρτυρας κατηγορίας ο Α. Μάρκοβιτς...

ΧΑΓΗ.--

Με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προσήλθε χτες για κατάθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Αντε Μάρκοβιτς, ο τελευταίος πρωθυπουργός της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μάρκοβιτς σαν να μη γνώριζε τίποτε για τον ουσιαστικό επεμβατικό ρόλο των ξένων δυνάμεων (Βόννη, Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον...) έριξε σχεδόν την αποκλειστική την ευθύνη για το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας πως ο πρώτος προετοίμαζε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τη βοήθεια... του δεύτερου. Υποστήριξε πως οι πρώην Πρόεδροι της Σερβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς και της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν στη διάρκεια μυστικών επαφών τους «συμφώνησαν να μοιράσουν μεταξύ των δημοκρατιών τους τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πιστεύοντας πως η Ευρώπη δε θα αντιδρούσε επειδή δεν ήθελε ένα μουσουλμανικό κράτος στο έδαφός της...». Ο Μάρκοβιτς υποστήριξε πως οι Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν τον είχαν ενημερώσει προσωπικά για τη συμφωνία του διαμελισμού της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αναφέροντας ότι συνήφθη στο κυνηγετικό καταφύγιο του Καρατζόρτζεβο στη βορειοδυτική Σερβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ