Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περίεργα δημοσιεύματα για Οτσαλάν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουλάχιστον δύο τουρκικές εφημερίδες, η «Χουριέτ» και η «Ζαμάν», επαναφέρουν σε δημοσιεύματά τους πληροφορίες περί «σχέσεων του Αμπντουλά Οτσαλάν με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας». Αφορμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Αγκυρα, στάθηκε η δημοσίευση του βιβλίου «Εξορία Μεσοποταμίας», που αποτελεί τη βιογραφία του κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτή Αμπντουλμελίκ Φιράτ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Φιράτ υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος Αβνί Οζγκιουρελ «του είχε αποκαλύψει» ότι υπήρχε σχέση Οτσαλάν - ΜΙΤ, ενώ ο ίδιος ο Οζγκιουρελ διατείνεται ότι τη δεκαετία του '70, όταν ο ίδιος πήγαινε σε κάποιο σύνδεσμο τον οποίο χρηματοδοτούσε η ΜΙΤ, συναντούσε εκεί τον Οτσαλάν.

Η «Χουριέτ» θεωρεί ότι το ΡΚΚ βγήκε «κερδισμένο και ενισχυμένο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980», διότι «ήταν η μόνη οργάνωση που πριν από το πραξικόπημα μεταφέρθηκε στο εξωτερικό και δεν υπέστη τη ζημιά που είχαν άλλες οργανώσεις». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1993, είχε αναφερθεί στις σχέσεις του ηγέτη του ΡΚΚ με τη ΜΙΤ.

Η ίδια εφημερίδα κάλεσε με χτεσινό της δημοσίευμα την κυβέρνηση να «ανταλλάξει» την απελευθέρωση της φυλακισμένης Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας Λεϊλά Ζανά, με το χαρακτηρισμό ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» του ΡΚΚ/KADEK από την ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ