Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σταμάτησε η κατασκευή του λιμενοβραχίονα

Εκτακτη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών

Οι τοπικές αρχές της ρωσικής περιοχής του Κρασναντάρ αποφάσισαν να ακολουθήσουν την υπόδειξη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μ. Κασιάνοφ και να σταματήσουν προσωρινά την κατασκευή του λιμενοβραχίονα που κατασκευάζουν κοντά στη νησίδα Τούζλα στην περιοχή του κόλπου του Κερτς. Οι εργασίες σταμάτησαν μόλις 109 μέτρα από τα ύδατα που η Ουκρανία θεωρεί δικά της. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πήρε αυτή την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία θα γίνουν τις επόμενες 2-3 μέρες συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων των δύο χωρών, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα. Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/10 έκτακτη συνάντηση των πρωθυπουργών για τα ζητήματα της Αζοφικής θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα που διέκοψε το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική επισκέφτηκε ήδη τη νησίδα Τούζλα, ενώ και το ουκρανικό κοινοβούλιο συγκρότησε για το θέμα ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή κι ενέκρινε σχετικό ψήφισμα «για την αποτροπή του κινδύνου σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», στο οποίο οι ενέργειες της Ρωσίας χαρακτηρίζονται «μη φιλική ενέργεια».

Από τη μεριά του ο Ντ. Ρογκόζιν, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας δήλωσε πως «η Αζοφική θάλασσα είναι κλειστή θάλασσα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Κι αυτή η παραδοχή αποτελεί τη μοναδική βάση επίλυσης, από άποψης διεθνούς δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ