ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εντονη ανησυχία για το αύριο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις βιοτεχνίες και τα μηχανουργεία της συνοικίας

«Οι επόμενες εκλογές πρέπει να είναι η αφετηρία, ώστε τα λαϊκά στρώματα που συνθλίβονται από τη σημερινή πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο, να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, που θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία και στη λαϊκή οικονομία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού». Μ' αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του Γραφείου Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικροεπαγγελματίες βιοτέχνες στα μηχανουργεία της Αγίας Σοφίας του Πειραιά, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε μαζί με αντιπροσωπεία του Κόμματος, στις επόμενες εκλογές να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ την έντονη αγωνία τους για τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας στο λιμάνι του Πειραιά και στη Ζώνη του Περάματος, η οποία αντανακλάται άμεσα και στους ίδιους, αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά τους από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που, όπως τόνισαν, μειώνει καθημερινά το εισόδημά τους, θέτει σε απειλή την εργασία τους, καρατομεί τα εργασιακά τους δικαιώματα, παραβιάζει το ωράριο εργασίας και θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά κεκτημένα τους.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αφού επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την έλλειψη, με ευθύνη της Πολιτείας, της στοιχειώδους υποδομής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Το γεγονός πως τον μόχθο του συνόλου των εργαζομένων τον καρπώνεται μια χούφτα ανθρώπων, τόνισε και τις ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων απέναντι στη σημερινή κατάσταση. «Οταν τα συνδικάτα ήταν ισχυρά, τόνισε, οι εργάτες κερδίζαμε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και να ανατρέψουν τη σημερινή πολιτική».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας

Σειρά περιοδειών ενημέρωσης των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας πραγματοποίησαν από την Τρίτη μέχρι και χτες, κλιμάκια του ΚΚΕ, στα οποία συμμετείχαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, καθώς και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη επισκέφτηκαν το πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας και το κεντρικό κατάστημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μαρτίου. Την Τετάρτη πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τη διοίκηση της Ενωσης Λιμενικών Κεντρικής Μακεδονίας. Την Πέμπτη περιόδευσαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και χτες στα Αστυνομικά Τμήματα Λευκού Πύργου και Ανω Πόλης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέφερε την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους σαν επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Τα στελέχη του Κόμματος τόνισαν ωστόσο την ανάγκη η πάλη για την αναγνώριση του ανθυγιεινού και επικίνδυνου να περνά μέσα από τον κοινό αγώνα με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και τις ταξικές δυνάμεις μέσα σ' αυτό, για να μην περάσει η νέα αντιασφαλιστική επέλαση που ετοιμάζεται.

Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ τέθηκε και το ζήτημα του προσανατολισμού που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στα σώματα ασφαλείας, μετατρέποντάς τα σε όργανα καταστολής του λαϊκού κινήματος, μακριά από το θεσμικό τους ρόλο που είναι η πάταξη του εγκλήματος και η προστασία του πολίτη. Οπως τονίστηκε από τα στελέχη του Κόμματος, είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη από τους 3.000 αστυνομικούς που διαθέτει η υπηρεσία, το 1/3 να ανήκει στα ΜΑΤ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στις θέσεις του ΚΚΕ, του μοναδικού, όπως τόνισαν, κόμματος που στέκεται δίπλα τους στα χρόνια συνδικαλιστικά τους αιτήματα.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ διακηρύσσει ότι η κατάσταση στην Παιδεία οφείλεται σε κακές επιλογές και διαχείριση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι έτσι τα πράγματα και ποια απάντηση δίνει η ΝΔ στα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας;

ΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ τα δύο κόμματα στον τομέα της Παιδείας και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά στο - ιλουστρασιόν - πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι προτάσεις της δεν ξεφεύγουν από τα όρια των γενικότερων επιλογών για το περιεχόμενο και το στόχο της Παιδείας, όπως τον έχει προδιαγράψει το μεγάλο κεφάλαιο, την παραγωγή δηλαδή των αυριανών «απασχολήσιμων», καταρτισμένων με «βασικές δεξιότητες» που θα περνά τον εργασιακό του βίο, προσαρμοζόμενος στις εκάστοτε απαιτήσεις του, εναλλάσσοντας περιόδους φτηνής επανακατάρτισης, εργασίας και ανεργίας.

ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ στην πραγματικότητα, η ΝΔ ότι διαφωνεί με την κυβέρνηση. Υπερασπίζεται και προωθεί την ίδια πολιτική που στοχεύει στην ανατροπή των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος σε «ανταποδοτική» βάση. Ιδιαίτερα στην προεκλογική αυτή περίοδο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΝΔ, «πατώντας» στην αγανάκτηση για τα χάλια της Παιδείας, περιλαμβάνει μέτρα εξωραϊσμού της ίδιας αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής επιχειρώντας να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση. «Εμείς δεν ερχόμαστε να ανατρέψουμε το σύστημα, αλλά να το αλλάξουμε», δηλώνει η ΝΔ και σ' αυτό το μοτίβο κινείται. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προαναγγέλλει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου, καθιέρωση γραπτών ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων δύο φορές το χρόνο από την Ε' τάξη Δημοτικού και μέχρι τη Γ' τάξη Γυμνασίου, τεχνικά Λύκεια αντί για ΤΕΕ. Είναι ολοφάνερο ότι το σχολείο παραμένει αυτό το καταδικασμένο εξεταστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για όσους μπορούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις συνεχίζουν να ταυτίζονται, αφού πανελλαδικά θα εξετάζονται τα βασικά μαθήματα της Γ' Λυκείου. Διατηρείται το διπλό σχολικό δίκτυο γενικής - τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ κοντά στα δεύτερα θα προστεθούν και θα πολλαπλασιαστούν τα διάφορα υποκατάστατα της Εκπαίδευσης.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ η ΝΔ του αιτήματος για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, και μιλά για 12χρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση. Δε μιλά για ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν, για όλα τα παιδιά, που θα απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά, για μια κοινωνικά διαχωρισμένη και βαθιά ανισότιμη δωδεκάχρονη Εκπαίδευση, η οποία απλόχερα θα χαρίζει τον τίτλο της στις διάφορες παραλλαγές ψευτοκατάρτισης, στην αμάθεια και στην αμορφωσιά.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ δίνει περιγράφοντας πανεπιστήμια βαθιά ταξικά, που θα λειτουργούν επιχειρηματικά και βαθιά αντιδημοκρατικά. Κάνει λόγο ανάμεσα σε άλλα για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ που θα παρεκκλίνουν από την εφαρμογή του «τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος» που θα συμφωνείται μεταξύ πρυτανικών αρχών και υπουργείου, μιλά για αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, διορισμό ενός ή περισσότερων μάνατζερ στα ιδρύματα, που θα «διαχειρίζονται» τα πάντα και δεν παρεκκλίνει από τα σχέδια για αξιολόγηση και σύνδεση με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Καταργεί τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και μιλά για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ του λαού συνοψίζεται στο εξής: να αποκτήσουν οι νέοι άνθρωποι περισσότερη και καλύτερη μόρφωση από τις προηγούμενες γενιές. Με γνώμονα αυτό, οι προτάσεις της ΝΔ φαίνονται σαν μια ακόμα προσπάθεια διαχείρισης της μιζέριας μιας ακόμα πιο ταξικής Παιδείας.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα
  • Σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αποκλειστικών νοσοκόμων, με ομιλήτρια την Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη θα περιοδεύσει σήμερα, Σάββατο 25/10, στις 6.30 μ.μ. στην Απολλωνία (Παζαρούδα), ενώ στις 7.30 μ.μ., επίσης σήμερα, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ν. Μαδύτου.
Στην Κοζάνη
  • Σήμερα, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Σερβίων του ΚΚΕ διοργανώνει, στην αίθουσα του Δημαρχείου Σερβίων, συγκέντρωση- ομιλία, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ξένος Βαγγέλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη Γερμανία

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος η ΑΕ Βάδης-Βιρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Σάββατο 25/10, πολιτική- πολιτιστική εκδήλωση στην TURN - und VERSAMMLUNGSHALLE στο MOHRINGEN VAIHINGERSTR 35, στη Στουτγκάρδη
  • Αύριο, Κυριακή 26/10, στις 14.30 εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Esslingen με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
  • Την Κυριακή 16/11, στις 10 το πρωί, εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας στο Ludwigsburg για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
  • Την Κυριακή 16/11, στις 5 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας schwabisch Gmund για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ