Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ διακηρύσσει ότι η κατάσταση στην Παιδεία οφείλεται σε κακές επιλογές και διαχείριση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι έτσι τα πράγματα και ποια απάντηση δίνει η ΝΔ στα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας;

ΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ τα δύο κόμματα στον τομέα της Παιδείας και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά στο - ιλουστρασιόν - πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι προτάσεις της δεν ξεφεύγουν από τα όρια των γενικότερων επιλογών για το περιεχόμενο και το στόχο της Παιδείας, όπως τον έχει προδιαγράψει το μεγάλο κεφάλαιο, την παραγωγή δηλαδή των αυριανών «απασχολήσιμων», καταρτισμένων με «βασικές δεξιότητες» που θα περνά τον εργασιακό του βίο, προσαρμοζόμενος στις εκάστοτε απαιτήσεις του, εναλλάσσοντας περιόδους φτηνής επανακατάρτισης, εργασίας και ανεργίας.

ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ στην πραγματικότητα, η ΝΔ ότι διαφωνεί με την κυβέρνηση. Υπερασπίζεται και προωθεί την ίδια πολιτική που στοχεύει στην ανατροπή των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος σε «ανταποδοτική» βάση. Ιδιαίτερα στην προεκλογική αυτή περίοδο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΝΔ, «πατώντας» στην αγανάκτηση για τα χάλια της Παιδείας, περιλαμβάνει μέτρα εξωραϊσμού της ίδιας αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής επιχειρώντας να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση. «Εμείς δεν ερχόμαστε να ανατρέψουμε το σύστημα, αλλά να το αλλάξουμε», δηλώνει η ΝΔ και σ' αυτό το μοτίβο κινείται. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προαναγγέλλει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ' Λυκείου, καθιέρωση γραπτών ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων δύο φορές το χρόνο από την Ε' τάξη Δημοτικού και μέχρι τη Γ' τάξη Γυμνασίου, τεχνικά Λύκεια αντί για ΤΕΕ. Είναι ολοφάνερο ότι το σχολείο παραμένει αυτό το καταδικασμένο εξεταστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για όσους μπορούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις συνεχίζουν να ταυτίζονται, αφού πανελλαδικά θα εξετάζονται τα βασικά μαθήματα της Γ' Λυκείου. Διατηρείται το διπλό σχολικό δίκτυο γενικής - τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ κοντά στα δεύτερα θα προστεθούν και θα πολλαπλασιαστούν τα διάφορα υποκατάστατα της Εκπαίδευσης.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ η ΝΔ του αιτήματος για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, και μιλά για 12χρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση. Δε μιλά για ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν, για όλα τα παιδιά, που θα απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά, για μια κοινωνικά διαχωρισμένη και βαθιά ανισότιμη δωδεκάχρονη Εκπαίδευση, η οποία απλόχερα θα χαρίζει τον τίτλο της στις διάφορες παραλλαγές ψευτοκατάρτισης, στην αμάθεια και στην αμορφωσιά.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ δίνει περιγράφοντας πανεπιστήμια βαθιά ταξικά, που θα λειτουργούν επιχειρηματικά και βαθιά αντιδημοκρατικά. Κάνει λόγο ανάμεσα σε άλλα για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ που θα παρεκκλίνουν από την εφαρμογή του «τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος» που θα συμφωνείται μεταξύ πρυτανικών αρχών και υπουργείου, μιλά για αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, διορισμό ενός ή περισσότερων μάνατζερ στα ιδρύματα, που θα «διαχειρίζονται» τα πάντα και δεν παρεκκλίνει από τα σχέδια για αξιολόγηση και σύνδεση με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Καταργεί τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και μιλά για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ του λαού συνοψίζεται στο εξής: να αποκτήσουν οι νέοι άνθρωποι περισσότερη και καλύτερη μόρφωση από τις προηγούμενες γενιές. Με γνώμονα αυτό, οι προτάσεις της ΝΔ φαίνονται σαν μια ακόμα προσπάθεια διαχείρισης της μιζέριας μιας ακόμα πιο ταξικής Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ