Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο κεφάλαιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Θύματα και αυτής της πρόκλησης είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, οι υγειονομικοί, πολύ περισσότερο οι χιλιάδες ανασφάλιστοι, καθώς και ό,τι έχει απομείνει από το περιβόητο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τα παραπάνω τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ΠΦΥ. «Με το ετοιμαζόμενο νομοσχέδιο, συνεχίζει, δίνεται άδεια στους ιδιώτες να ιδρύουν Κέντρα Υγείας εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις. Γι' αυτό, τόσα χρόνια η κυβέρνηση αδιαφορούσε για την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα της ΠΦΥ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμπαίζει τους γιατρούς του ΙΚΑ, γιατί ενώ ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί τα αιτήματά τους για μονιμοποίηση και ασφαλιστική κάλυψη, με το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνο στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ, που τα εντάσσει στο «ΕΣΥ», αφήνοντας έξω τους χιλιάδες μόνιμους και συμβασιούχους γιατρούς. Από την άλλη, εισάγει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο τους ιδιώτες «προσωπικό νοσηλευτή» και «προσωπικό γιατρό», που σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε όλο το σύστημα Υγείας. Ακόμη, εισάγεται η κάρτα νοσηλείας, που σημαίνει επιπλέον συρρίκνωση των παρεχόμενων κοινωνικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών».

«Επιβεβαιώνεται, τονίζεται, ότι η αύξηση των δαπανών στην Υγεία, για την οποία η κυβέρνηση κομπορρημονεί, κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης: Αυξάνει την οικονομική αιμορραγία του λαού και δίνει στους επιχειρηματίες τα "φιλέτα", για να αιμορραγήσει περισσότερο ο λαός και να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποκαλύπτεται, επίσης, η υποκρισία εκείνων των κομμάτων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να συνυπάρχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και ο δημόσιος να προκόβει δίπλα στον ιδιωτικό».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, κάνει φανερό ότι το αίτημα, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, με προσωπικό Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είναι περισσότερο από ώριμο. Η διεκδίκησή του συνδέεται με την πολιτικοποίηση των αγώνων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, με το συντονισμό τους με τις άλλες δυνάμεις των εργαζομένων, με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των συνδικαλιστικών ηγεσιών που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ