Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφος... νυστέρι για το δικομματισμό

Ομιλία του Σπ. Στριφτάρη σε σύσκεψη της ΚΟΑ του ΚΚΕ με γιατρούς

Στις εκλογές, ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης

Πέτροβας Σπύρος

Στις εκλογές, ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης
Η όσο μεγαλύτερη συμβολή των γιατρών στην εκλογική μάχη για το δυνάμωμα του ΚΚΕ και την αλλαγή των συσχετισμών, αλλά και γενικότερα στη συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων στο χώρο για ριζικές αλλαγές που θα τους φέρουν ταγμένους στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού, συζητήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ με γιατρούς, με θέμα: Η εκλογική μάχη και η καλύτερη έκφραση και επιτυχία της συσπείρωσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος του τόπου.

Τις θέσεις του Κόμματος ανέπτυξε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και έδωσε αφορμή να αναπτυχτεί διάλογος με τους γιατρούς. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία πολλών φοιτητών της Ιατρικής.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να προετοιμαστούν ιδεολογικά ενόψει της εκλογικής μάχης απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πρέπει, σημείωσε, να είμαστε καθημερινά μέσα στο κόσμο και να τον κερδίζουμε συνδικαλιστικά και επιστημονικά. Να καλλιεργήσουμε συνείδηση τι σημαίνει κομμουνιστής γιατρός σήμερα».

Ο Σπύρος Στριφτάρης επισήμανε ότι στις εκλογές ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Γι' αυτό είναι ανάγκη, σημείωσε, και οι γιατροί να βοηθήσουν, ώστε να ενισχυθεί το ΚΚΕ και να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με τους γιατρούς, αλλά και με όλο τον κόσμο και να εξηγήσουν τι σημαίνει αλλαγή συσχετισμών και να ζητήσουμε την ψήφο τους με την πολιτική του Κόμματος και όχι με ελεημοσύνη.

Αναφερόμενος στην άποψη των υπόλοιπων κομμάτων ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για να βολευτεί το 10% του λαού και να γυρίσει η κοινωνία πίσω, αντίθετα έχει στόχους που είναι αναγκαίοι για να ανοίξουν άλλοι δρόμοι για το λαό. Για να πείσουν τον κόσμο ότι πρέπει να μειωθεί η δύναμη του δικομματισμού και να αδιαφορήσει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Εχουμε επιχειρήματα και μπορούμε μ' αυτά να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να συσπειρώσουμε δυνάμεις που θα συνεχίσουν τη δράση τους και μετά τις εκλογές και θα μείνουν σταθερές στο μαζικό κίνημα, για να προχωρήσει και η κοινωνική συμμαχία.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς θα ενισχυθεί μέσα και από τους γιατρούς το ΚΚΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μεταξύ άλλων:

Ο Α. Τομαράς σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις και ιδεολογία κι πρέπει να τα κάνουμε γνωστά στους γιατρούς. Να παλέψουμε να έρθουν κοντά και δίπλα στο ΚΚΕ, να ισχυροποιήσουν τις ταξικές δυνάμεις του λαού, για να χτίσουμε το μέτωπο και να επιβάλουμε λύσεις φιλολαϊκές και φιλοϊατρικές.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, ενόψει εκλογών, πρέπει και οι γιατροί να ταχθούν σε διάταξη μάχης και να αναδείξουμε στον κλάδο και στον κόσμο την ανάγκη να απελευθερωθεί η επιστήμη και η Υγεία από το ζυγό του κεφαλαίου και να προβάλουμε την οξυδέρκεια και τη διορατικότητα του ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα προβλήματα.

Η Μ. Χαλβατζή σημείωσε ότι πρέπει να ενταθεί η προεκλογική δουλιά από τους γιατρούς. Να πλησιάσουμε με το σύνολο της δουλιάς μας το ριζοσπαστικό πόλο των επιστημόνων με εκλογικές επιτροπές στους χώρους δουλιάς και συσκέψεις, ώστε να μπουν στη μάχη για το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Ο Σ. Βαρουσής επισήμανε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βοηθήσει το μαζικό κίνημα στις εκλογές, αλλά θα βοηθήσει και το ίδιο το Κόμμα να προωθήσει τις θέσεις του.

Ο Δ. Θεοχάρης τόνισε ότι οι γιατροί, από τη φύση του επαγγέλματος, είναι δέκτες του κοινωνικού πόνου, αφού πολλές ασθένειες έχουν κοινωνική αιτία και επισήμανε ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει δημιουργήσει ένα προλεταριάτο επιστημόνων που πρέπει να προσεγγίσει το ΚΚΕ.

Ο Α. Φιλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει το ΚΚΕ να οργανώσει και μετά τις εκλογές συζητήσεις και συσκέψεις με τους γιατρούς.

Τέλος, ο Τ. Μιχαλάκος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τους γιατρούς που έχουν διαβρωθεί, αλλά βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σωστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ