ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Διαβεβαιώσεις προς Βρυξέλλες

Θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα την ...πολιτική λιτότητας, λέει ο υπουργός

Διαβεβαιώσεις έδωσε χτες προς τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ενδώσει και να ικανοποιήσει αιτήματα των εργαζομένων, ενόψει των εκλογών του 2004.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν με αφορμή τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αυτές, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (μαζί με τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία) το 2004 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα 1,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της υποεκτιμά το ρυθμό αύξησης των κρατικών εσόδων για το 2004, ενώ θεωρεί ότι οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκτιμά η κυβέρνηση. Στην προσπάθειά του να αντιστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις που δίνει η έκθεση της ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η ΕΕ αναθεωρεί χωρίς επαρκή αιτιολόγηση την πρόβλεψή της για το έλλειμμα του 2004 και εκτιμά ότι «ενδεχομένως κοστολόγησε υπερβολικά τις δαπάνες που προβλέπονται στο Πακέτο Μέτρων Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής». Παράλληλα, ο Ν. Χριστοδουλάκης, με αφορμή τις επισημάνσεις της ΕΕ για επιβάρυνση του πληθωρισμού το 2004 και το 2005 από τις μισθολογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο αλλά και τις «γενναίες» αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και πως ό,τι έδωσε, έδωσε με τη «Χάρτα Σύγκλισης». Οσο για τον πληθωρισμό, κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, υπάρχει ...συνολική κοινωνική ευθύνη και της πολιτείας και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών... Την απάντηση αυτή έδωσε σε σχετική επισήμανση ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει, ενώ, αντίθετα, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται αποκλειστικά στα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη. Ο υπουργός Οικονομίας επιδίωξε να συγκαλύψει τις ευθύνες των επιχειρήσεων για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, διαχέοντας την ευθύνη προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ με ειρωνικό τρόπο υποστήριξε ότι τα φόβητρα για το δράκο του πληθωρισμού δε βοηθάνε στην προσέγγιση και λύση ενός σύνθετου προβλήματος... Με δηλώσεις του, εξάλλου, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, Π. Σόλμπες, εκφράζει την ανησυχία του για τις διαφορετικές εκτιμήσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος. Προσθέτει επίσης ότι «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε συμπληρωματικά στοιχεία για να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα της κατάστασης και να συμπέσουν οι εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα στο προσεχές μέλλον».

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στήριξη στην κυβερνητική πολιτική

Στο στόχαστρο της κριτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκαν άλλη μια φορά οι αγώνες των εργαζομένων, ενώ ευκρινές ήταν το μήνυμά του για υποταγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σε ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης με αφορμή το γιορτασμό της επετείου της 28ης του Οκτώβρη, ο Κ. Στεφανόπουλος πρόσφερε ακόμα μια φορά στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές, εστιάζοντας τα «βέλη» του ενάντια σε όσους αντιστέκονται και δεν πειθαρχούν. Ειδικότερα, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι οργανωμένες ομάδες είναι πιο αποτελεσματικές στην επιδίωξη των στόχων τους και γι' αυτό οφείλουν να ζυγίζουν σωστά τις καταστάσεις και να μην ενεργούν σε αντίθεση με το γενικό καλό. Βεβαίως όλοι κατανοούμε και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νόμιμα και βάσιμα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, για την ικανοποίηση των οποίων καλώς και δικαίως αγωνίζονται. Υπάρχουν όμως πάντοτε όρια, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν. Και τα όρια χαράσσονται από την ανάγκη να υπηρετηθεί το ατομικό, αλλά και το γενικό συγχρόνως συμφέρον», σημείωσε.

Γενικότερα, απέδωσε την «καθυστέρηση της χώρας μας» στους «κακούς υπαλλήλους, στα αδηφάγα παράσιτα του δημόσιου πλούτου, στους ανήθικους εκμεταλλευτές της θέσης που κατέχουν, σε ορισμένους ισχυρούς που κάνουν κακή χρήση της ισχύος των για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη, στους ασυνείδητους ατομιστές που αδιαφορούν για το γενικό συμφέρον». Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης απέδωσε το πρόβλημα της διαφθοράς στο ότι «στη χώρα μας δε λειτουργεί η κύρωση», καθώς «δεν αναζητούμε τους ενόχους, δεν έχομε καταστήσει συστήματα πρόληψης και καταστολής αποτελεσματικά». Ο λόγος που κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχουν πενιχρά αποτελέσματα, είναι ότι «συχνά οι ανάξιοι βρίσκουν συνεργάτες μεταξύ των πολιτών που επείγονται να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και δεν αντιδρούν στην παρανομία, αλλά συνεργούν»!

Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να συνδέσει το πρόβλημα με το νόημα της επετείου, υποστήριξε ότι «πραγματικός πατριώτης είναι όποιος ενεργεί καθημερινά και ευσυνείδητα στον τομέα που ετάχθη υπέρ της πατρίδος, δηλαδή υπέρ του γενικού καλού και οφέλους». Δεν είναι πατριώτης, συνέχισε, ο υπάλληλος του δημοσίου, που δε σέβεται και δεν υπηρετεί τους πολίτες, που δεν λογαριάζει το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζεται, αυτός που τις ώρες της υπηρεσίας του δεν τις αφιερώνει στις υποχρεώσεις του, αλλά στις προσωπικές του ενασχολήσεις και συμφέροντα», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Παγίως δε σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως, μπορεί κανείς να πει ότι αυτές οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι μια θετική παραίνεση για να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά την πολιτική μας για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, να συνεχίσουμε στο ανοιχτό μέτωπο εναντίον της διαφθοράς».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ανθρωποι ενδυμένοι την παπαδοσύνη»

Εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ ρασοφορούντων σε υψηλό επίπεδο. Διαμάχη στα όρια νέου σχίσματος, για τη διανομή παλαιών και νέων «χωρών». Για την επίγεια δηλαδή εξουσία. Για την επουράνια ανταμοιβή, άσε το «ποίμνιο» να ελπίζει, καθώς άλλοι του τάζουν «ουρί του Παραδείσου και πιλάφια» και άλλοι την επουράνια βασιλεία και τη δευτέρα παρουσία - μετά προφανώς την πυρηνική καταστροφή, ως προλέγει ο βιβλικός Αρμαγεδδών.

Στην πορεία προς τις εκλογές και πέρα από τη διαμάχη για το «ποιος πρέπει να κρατάει τη σημαία», άλλο ένα στοιχείο του κληρικαλισμού έρχεται στον «αφρό» για να διχάσει και να φανατίσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Δεν είναι τυχαία η πολιτική συγκυρία, ούτε η προσπάθεια να σκεπαστούν τα σκάνδαλα με την απόσπαση της προσοχής προς μεταφυσικές αναζητήσεις, αφήνοντας απέξω τη διανομή των επίγειων αγαθών. Πρόσφατα άλλωστε, η τηλεόραση δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ένα ομοίωμα «αγίου» σε γιγάντιο μέγεθος που αποτελεί «κράχτη» και... μαγνήτη ευρωνομισμάτων σ' ένα μοναστηράκι. Οπου δύο καντηλανάφτες δηλώνουν ανερυθρίαστα, ότι όσα κέρματα ακουμπάνε οι «πραγματικοί» πιστοί στο ομοίωμα δεν πέφτουν, ενώ οι άπιστοι, τα βλέπουν... τα δικά τους, να πέφτουν στο δάπεδο.

Γι' αυτά τα παράσιτα που εκμεταλλεύονται «θαύματα» και υπόσχονται ουρανούς, ο Κεφαλονίτης αφορεσμένος Ανδρέας Λασκαράτος έγραφε σ' ένα από τα πεζά του κείμενα με τίτλο «Ιδού ο άνθρωπος»:

«.... Ο άνθρωπος τούτος ενδυμένος την παπαδοσύνη, μπαίνει μέλος εις σε μια φυλή, η οποία ζη μέσα στην κοινωνία, αλλά χωρισμένη από την κοινωνία, με φορεσιά ιδιαίτερη, με συμφέροντα ιδιαίτερα και με χαρακτήρα ιδιαίτερον εδικόν της...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ», θα μεταδοθούν: α) Επίκαιρη Ερώτηση για το ογκολογικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ και β) Αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών. Επιμέλεια: Ζωή Κούλια
  • Στις 20.30 «... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Πέτρο Δρέττα, χειρούργο ουρολόγο - ανδρολόγο, με θέμα: «Στυτική δυσλειτουργία: Ποιους πλήττει και τι μπορεί να γίνει».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνάντηση με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση έχουν σήμερα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Το μεσημέρι θα συζητήσουν - για πρώτη φορά - με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αναμένεται να γίνει ενημέρωση από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» για την προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που υλοποιείται με το σχέδιο Ευρωσυντάγματος, τον ευρωτρομονόμο, το ευρωένταλμα σύλληψης, την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, καθώς και με την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και άλλων πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ