ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Ούτε βήμα πίσω από τους καταπέλτες!

Δε σταμάτησαν την απεργία οι ναυτεργάτες, παρά τη δικαστική απόφαση - καρμπόν που κήρυξε την απεργία τους παράνομη. Κατακραυγή για την ΠΑΣΚΕ, που προκλητικότατα στάθηκε στο πλευρό των εφοπλιστών

Στην αντεπίθεση περνούν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Ρίο - Αντίρριο, οι οποίοι, υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο μαύρο μπλοκ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών, αποφάσισαν την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα το πρωί. Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, που έγινε χτες το μεσημέρι και συγκεκριμένα αμέσως μετά το εξώδικο που τους έδωσε ο κλητήρας του Πρωτοδικείου Πάτρας, για να τους ενημερώσει ότι και αυτή η απεργία - κατά το πρότυπο της σχετικής βιομηχανίας που έχει στήσει η κυβέρνηση - χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική!

Το δικαστήριο καταδίκασε την απεργία των ναυτεργατών με συνοπτικές διαδικασίες και βέβαια ύστερα από τη σχετική αίτηση που κατέθεσαν οι εφοπλιστές της πορθμειακής γραμμής. Στο πλευρό των εφοπλιστών εκτός από τους κρατικούς μηχανισμούς τάχτηκε απροκάλυπτα και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής του που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που έγινε χτες το απόγευμα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχτεί το αίτημα των απεργών ναυτεργατών, να καλύψει το Κέντρο την απεργιακή κινητοποίηση. Ακόμα θέλησε η συνεδρίαση της διοίκησης του Κέντρου να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, πράγμα που απέτρεψαν οι απεργοί ναυτεργάτες που συγκεντρώθηκαν εκεί. Η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να μην καλύψει την απεργία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή και την έντονη αγανάκτηση των συγκεντρωμένων ναυτεργατών.

Στο μεταξύ χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με επείγουσα επιστολή που έστειλαν προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση ότι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών, επισημαίνουν ότι πλέον η επίθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και των θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και απαιτούν από την ΠΝΟ την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να καλύψει την απεργία των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής και ταυτόχρονα να αποφασίσει την άμεση κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πανελλαδική κλίμακα.

Οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής βρίσκονται στους καταπέλτες από χτες το πρωί με απόφαση του Σωματείου τους, καθώς είδαν ότι ο περιβόητος νόμος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το ασφαλιστικό των ναυτεργατών, τους έπληξε βασικές κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις και τους μείωσε δραστικά τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος τούς «έστειλε» στην κατώτερη συνταξιοδοτική βαθμίδα, από την ανώτερη, δηλαδή αυτή της ακτοπλοΐας όπου ανήκαν.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «αντεργατική και σκόπιμη» και ότι «αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων που έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανία πίεσης και τρομοκράτησης εναντίον των εργαζομένων». Και υπογραμμίζει ότι οι ναυτεργάτες αποφάσισαν ομόφωνα «τη μη αναστολή της απεργίας όπως διατάσσει η δικαστική απόφαση», αλλά την κλιμάκωσή της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Τους θέλουν δεμένους με κάθε τρόπο

Με κάθε μέσο συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ από την πολιτική και τις άλλες εξουσίες. Ετσι, μετά τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπηθεί η πρόσφατη πολυήμερη απεργία τους (στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών από κυβέρνηση και δημάρχους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, την κήρυξή της ως παράνομη και καταχρηστική και το σπάσιμό της από τη συνδικαλιστική ηγεσία των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΟΤΑ) χτες καταγράφηκε αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα στο Βόλο για επιπτώσεις, δήθεν, στη δημόσια υγεία από την απεργία. Στα πλαίσια της έρευνας, οι δικαστικές αρχές του Νομού Μαγνησίας κάλεσαν τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας, να καταθέσουν σχετικά, να καρφώσουν δηλαδή τους απεργούς. Ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», επισήμανε στις αρχές πως η απεργία «δεν είχε καμιά επίπτωση στην υγεία των κατοίκων» και τόνισε πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την απεργία των εργαζομένων, αλλά από την πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια και η οποία επιτρέπει την ύπαρξη 20 χωματερών μόνο στη Μαγνησία. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι άνθρωποι αυτοί περνούν όλη τους τη μέρα μέσα στα σκουπίδια και όμως δεν εντάσσονται όλοι τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

  • Τη στιγμή που ο αγώνας των εργαζομένων στους ΟΤΑ διώκεται με κάθε μέσο, την ίδια ώρα τα προβλήματά τους συνεχώς διογκώνονται, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, που επισημαίνει ότι οι δημοτικές αρχές του νησιού έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε ομήρους ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.

Οπως αναφέρει, οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα έφτασαν τους 160 μετά τις δημοτικές εκλογές (ήταν περίπου 80) «μέσα σε ένα καθεστώς ψευδεπίγραφου βολέματος, αφού και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι, έχοντας να λαβαίνουν ο καθένας δεδουλευμένα από 2.000 μέχρι και 5.000 ευρώ». Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια, συνεχίζει το ΕΚ Ζακύνθου, αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική και συνεχίζουν να διατηρούν τον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας κάτω από τις επιλογές των σκοπιμοτήτων και του ρουσφετιού για να εξυπηρετούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς οργανισμό και εκχωρεί την καθαριότητα σε άλλη Ανώνυμη Εταιρία με εργαζόμενους μιας χρήσης, χωρίς δικαιώματα και απλήρωτους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εκτός νομικής υπόστασης οι απεργίες!!!

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση έσυρε χτες στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στην Πολιτική Αεροπορία, ζητώντας να χαρακτηριστεί η 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο, παράνομη και καταχρηστική, δείχνοντας έτσι πως έχει επιλέξει σαν μοναδική οδό αντιμετώπισης των εργατικών διεκδικήσεων την ποινικοποίηση των αγώνων τους. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όλες οι απεργίες των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των αιτημάτων - έχουν κηρυχτεί από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Αυτή τη φορά το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ζήτησε να κηρυχτούν και οι μελλοντικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράνομες! Το επιχείρημα που πρόβαλε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο δικαστήριο ήταν ότι οι απεργίες δεν έχουν νομική υπόσταση! Η τακτική του υπουργείου οδηγεί στην κατάργηση του Συντάγματος, επισήμανε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) Βασ. Αλεβιζόπουλος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με νομικά επιχειρήματα μια κινητοποίηση.

ΚΚΕ
Αντεργατική και σκόπιμη

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, που κήρυξε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών:

«Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Πάτρας να κηρύξει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών του Ρίου, που παλεύουν για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, είναι αντεργατική και σκόπιμη. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων που έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανία, όπως πρόσφατα για τις απεργίες στους ΟΤΑ και στους γιατρούς.

Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί στόχος της είναι να χτυπήσει ανελέητα τους αγώνες των ναυτεργατών και γενικά όλων των εργαζομένων, για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική της και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και πάλι στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες. Τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, που τους τα στερούν το κεφάλαιο και η αντιλαϊκή πολιτική».

Απολύσεις στου Βαρβαρέσου

Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι φωνές των εργαζομένων στη Νάουσα για την υπόθεση της «Τρικολάν» και ένας νέος γύρος απολύσεων ξεκίνησε, αυτή τη φορά στη νηματουργία του «Βαρβαρέσου». Με μια λιτή ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, η διοίκηση της επιχείρησης εκδήλωσε στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να απαλλαγεί από 20 εργάτες, με το σύστημα της «οικειοθελούς» αποχώρησης, σε μια προσπάθεια να μειώσει ακόμα παραπάνω το κόστος της παραγωγής.

Η απόφαση της εργοδοσίας έπεσε σαν κεραυνός στο εργοστάσιο της Νάουσας, αφού μόλις πριν λίγους μήνες η επιχείρηση διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι δε θα γίνει καμία απόλυση, τάζοντας μάλιστα και αυξήσεις στους μισθούς τους. Στην επιχείρηση απασχολούνται συνολικά περίπου 300 εργαζόμενοι, σε όλους τους τομείς της παραγωγής.

Η αντίδραση των εργαζομένων στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας ήταν άμεση. Με απόφαση του σωματείου τους προχωρούν την Κυριακή σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 6 έως τις 10μμ, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις παραπέρα αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ