ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Προσηλωμένοι στους στόχους της πρώτης μέρας!

Πανηγυρικά υποδέχονται την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) σήμερα Σάββατο οι Κομματικές Οργανώσεις της Αθήνας, πολλές από τις οποίες έχουν καλύψει ή βρίσκονται πολύ κοντά στην κάλυψη του στόχου που έχει τεθεί για την πρώτη μέρα, γεγονός που τις οπλίζει με αισιοδοξία και για το τελικό αποτέλεσμα της εξόρμησης. Το δυναμικό ξεκίνημα αποπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια πως θα είναι αντάξιά του, ενώ ήδη δρομολογούνται αξιόλογες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην υπερκάλυψη των πλάνων. Για σήμερα μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις, ώστε από κοινού με φίλους του Κόμματος, που συνδράμουν σ' αυτή τη μάχη, να γιορτάσουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και να τιμήσουν τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, επέτειος που οπλίζει με μεγαλύτερο πείσμα τα μέλη του Κόμματος για την επιτυχία της πολιτικής και οικονομικής εξόρμησης.

Τέτοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα και στη Νότια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν ήδη καλύψει το 20% του συνολικού τους πλάνου. Κωδικοποιώντας την προετοιμασία που προηγήθηκε η γραμματέας της Αχτίδας Τούλα Μητσέα τονίζει πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατανόηση από τα κομματικά μέλη, αλλά και τους φίλους του Κόμματος του ενιαίου της μάχης για την εκλογική και την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος. Η κατανόηση της Οικονομικής Εξόρμησης ως σημαντικού παράγοντα για την ανταπόκριση συνολικά του Κόμματος στις απαιτήσεις μιας εκλογικής διαδικασίας. Ετσι, η προσπάθεια να κερδηθούν συνειδήσεις και να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό καταβλήθηκε συγχρόνως με την προσπάθεια για διακίνηση του κουπονιού και τα πρώτα μηνύματα λένε ότι οι απλοί άνθρωποι δεν αρνούνται να ενισχύσουν το Κόμμα. Δεν αρνούνται ούτε όσοι διατηρούν απόψεις και επιφυλάξεις, αφού και αυτοί το νιώθουν σαν αποκούμπι, σαν συνεπή υποστηρικτή των συμφερόντων τους.

Συμπληρώνει πως το υπαρκτό πρόβλημα της οικονομικής δυσχέρειας λύνεται με τη διεύρυνση του κύκλου των εργαζομένων στους οποίους απευθυνόμαστε και αυτό είναι το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τώρα οι Κομματικές Οργανώσεις. Και, φυσικά, σημαντικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη και καλή προετοιμασία, το καλό ξεκίνημα. Τα στοιχεία αυτά - σημειώνει - οι ΚΟΒ φρόντισαν να τα διασφαλίσουν, με συζήτηση, καθορισμό πλάνων και προσωποποίησή τους, με διακίνηση κουπονιών και εφοδιασμό με κουπόνια των εκλογικών επιτροπών, γεγονός που πολλαπλασίασε τον κόσμο στον οποίο φτάνουμε. Οι οργανώσεις αυτές κατάφεραν ήδη να ξεπεράσουν το 20% και στόχος είναι σήμερα ως την τελευταία στιγμή να μη μείνει καμία οργάνωση που να μην έχει καλύψει τουλάχιστον αυτό το ποσοστό.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

Σήμερα Σάββατο:

  • Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 85 χρόνων του Κόμματος και της Οχτωβριανής Επανάστασης, στα γραφεία της, Αχαρνών 297, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 85 χρόνια του Κόμματος, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία τους, Κύπρου 113 και Μεγίστης.

Αύριο Κυριακή:

  • Στο Καματερό, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή και τα εγκαίνια των Γραφείων της ΚΟΒ (Γρηγορίου Λαμπράκη 63), στις 6.30 μ.μ.

Τη Δευτέρα 3/11:

  • Στο Δημοτικό Θέατρο Ελληνικού, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ.
  • Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, σε συγκέντρωση για την Παιδεία, θα μιλήσει ο Θοδωρής Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ.
  • Στο ΙΚΑ Παγκρατίου, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πάσουλας, στέλεχος του ΚΚΕ στις 7.30 π.μ.
  • Στην Πεύκη, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ.
  • Στο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση γυναικών, θα μιλήσει η Μαρία Τσαγκατάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ.
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε πολιτική συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 μ.μ.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα

-- Ομιλία - συζήτηση διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος. Η πολιτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, 1 Νοέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας.

-- Τη Δευτέρα, στις 6.30 το πρωί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Εργοτάξιο του Δήμου Πυλαίας. Στις 11 π.μ. ο βουλευτής θα περιοδεύσει στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

-- Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «LASSIA» στη Βαριά Μυτιλήνης, με θέμα «Οι επικείμενες εκλογές και η συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων», με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών του Νομού Σερρών πραγματοποιεί τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη στις 10 το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Φίλιππα Γεωργουδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ωφελούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι έτσι τα πράγματα;

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΠ προβλέπει: Τη σταδιακή αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή. Την προσχηματική σύνδεση των επιδοτήσεων με περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία θα αποτελούν και το πρόσχημα για την περικοπή τους. Τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, κατά 3% το 2005, 4% το 2006 και 5% το διάστημα 2007-2013. Τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και τη μερική αντιστάθμισή τους με επιδοτήσεις.

Προβλέπει επίσης την αύξηση των κονδυλίων του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα. Είναι κονδύλια που διατίθενται, όπως ισχυρίζονται, για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οχι όμως για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά για επιχειρήσεις αγροτουρισμού, αγροπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων κλπ. Αλλά αυτές οι κατευθύνσεις ανάπτυξης της υπαίθρου όχι μόνο δεν ενισχύουν τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τη συρρικνώνουν αφού τα κονδύλια δε δίνονται για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποδέχεται τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Αποδέχεται τη μείωση των κοινοτικών γεωργικών κονδυλίων, στο όνομα της ανάγκης να διατεθούν κονδύλια για άλλους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης τέτοιους που ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο, εμποροβιομηχάνους κλπ., και την εξουσία του, εξοπλισμοί, ευρωστρατός κλπ. αλλά και τη διεύρυνση.

Κάνει δήθεν κριτική στην άρνηση των ισχυρών χωρών της ΕΕ να αποδεχτούν την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού (η οροφή του οποίου παρέμεινε στο 1,27% του κοινοτικού ΑΕΠ), όταν την ίδια ώρα τις δικαιολογεί με το επιχείρημα ότι οι χώρες αυτές πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ την ενσωμάτωση στην ΚΑΠ των αγροτικών οικονομιών των 10 νέων χωρών, καθώς και τη μη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για να καλυφθεί η διεύρυνση, θεωρώντας ότι η όλη διαδικασία δε θίγει τους μικρομεσαίους αγρότες και αντίθετα θα ωφελήσει τους λαούς και των 10 νέων χωρών και των 15 ήδη μελών της ΕΕ.

Αποδέχεται την προσαρμογή της κοινοτικής γεωργίας στην επικείμενη συμφωνία του ΠΟΕ, την οποία υπηρετούν τα πιο πάνω μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης, προσπαθώντας να την εμφανίσει ως ωφέλιμη για τους καταναλωτές, αφού θα μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, και τις αναπτυσσόμενες χώρες και ως αναγκαία διαδικασία εξυγίανσης της διεθνούς αγοράς αγροτικών προϊόντων, που δήθεν στρεβλώνεται από τις υπέρογκες επιδοτήσεις.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ επιμελώς να αποκρύψει ότι η πιο πάνω προσαρμογή δε σημαίνει τίποτε άλλο από την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τις πολυεθνικές, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Αξίζει εδώ να αναφερθούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία λένε ότι στην εικοσαετία 1980-2000 οι πραγματικές τιμές των σιτηρών μειώθηκαν κατά 60% και του καλαμποκιού κατά 40%, όμως την ίδια περίοδο οι τιμές των τελικών προϊόντων του σιταριού, όπως οι τιμές του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων αυξήθηκαν κατά 340%, ενώ των τελικών προϊόντων του καλαμποκιού κατά 270%.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι και αυτή η αναθεώρηση της ΚΑΠ στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε η μέχρι σήμερα πείρα αποδεικνύει αυτή την τάση, αφού έχουμε ετήσια μείωση της αγροτικής απασχόλησης με ρυθμό μεγαλύτερο του 2%, υπερχρέωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ