ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Ανησυχίες έχει προκαλέσει στην τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση η ανακοίνωση στην Αγκυρα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί, τελικά, στα Κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, παρά τη διαβεβαίωση πως θα έχει συναντήσεις με όλα τα κόμματα, «ώστε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Αγκυρα τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκλογές του Δεκέμβρη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα μεταφέρει το μήνυμα πως η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία και ανέφεραν ότι θεωρούν «αρνητική εξέλιξη» το γεγονός αυτό, όσο και τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδυάσει την παρουσία του εκεί με την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ώστε η πόλη να τεθεί υπό την «πολιτική διοίκηση». Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεύθυνη για τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι η Τουρκία ως κατοχική δύναμη.

Στο μεταξύ, μέλη του αμερικανικού μη κυβερνητικού Ιδρύματος Κάρτερ, βρίσκονται στα Κατεχόμενα για να επιτηρήσουν τις ψευδοεκλογές. Εντός της βδομάδας θα έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη του καθεστώτος Ντενκτάς.

Παραινέσεις Μόσχας προς Αγκυρα

Με υποδείξεις και παραινέσεις προς την Αγκυρα κινείται η ρωσική διπλωματία στο Κυπριακό, με στόχο να πειστεί η τουρκική πλευρά για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ανώτερη διπλωματική πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανέφερε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλλει και στην προώθηση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ και παρουσιάστηκε πεπεισμένη ότι τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν στις διμερείς σχέσεις συνεπεία της εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η ανάκληση της συμφωνίας για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, μπορούν να επιλυθούν κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

«Η Μόσχα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας και αυτό είναι ένα μήνυμα που διαβιβάζουμε κατά τις επαφές μας με Τούρκους διπλωμάτες», είπε η πηγή, τονίζοντας πως η όποια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ίδια πηγή επανέλαβε τη θέση ότι ο κύριος πρωταγωνιστής - μεσολαβητής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι και πρέπει να παραμείνουν τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως η Ρωσία, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, θέτει το Κυπριακό σε συναντήσεις και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να πειστεί η Αγκυρα ότι η ίδια θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση του προβλήματος.

Αναφορικά με την κατάσταση στο νησί, η ίδια πηγή είπε πως το παρόν «στάτους κβο» δεν είναι αποδεκτό, θέση που διατυπώνεται και σε αποφάσεις και ψηφίσματα της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

Σε άλλη ερώτηση τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έχοντας υπόψη το «σχέδιο Ανάν».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η άλλη όψη της πόλωσης

Ενεργό συμμετοχή στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι του δικομματισμού και της προεκλογικής πόλωσης διαδραματίζει η ηγεσία της ΝΔ, διατηρώντας για τον εαυτό της το ρόλο της δήθεν «υπεύθυνης δύναμης» και των «χαμηλών τόνων».

Η πλήρης ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική καθιστά τη ΝΔ «ευάλωτη» στις προπαγανδιστικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ, που αποσκοπούν, μέσω της ανάδειξης της «πολυγλωσσίας», να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός κόμματος που είναι «ανίκανο» και «αναξιόπιστο» να διαχειριστεί την εξουσία εξαιτίας της απουσίας «ενιαίας πολιτικής».

Αφορμή για το νέο γύρο της αστείας δικομματικής κόντρας αποτέλεσε δήλωση του Γ. Σουφλιά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα καταργήσει το ΣΔΟΕ αλλά θα το εκσυγχρονίσει, ερχόμενος σε «αντίθεση» με τη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ περί κατάργησης του ΣΔΟΕ «στη σημερινή του μορφή». Η Ρηγίλλης προσπάθησε να αποκρούσει την εκμετάλλευση της «διαφωνίας κορυφής» από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποκρύψει τις εσωκομματικές τριβές και αντιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θ. Ρουσόπουλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση για «διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ», καλώντας τη να σταματήσει να το κάνει αυτό «για το καλό της προεκλογικής αντιπαράθεσης». Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς επανήλθε χτες επισημαίνοντας ότι είχε προσυπογράψει τη δήλωση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ ότι «καταργείται το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή», αφού είχε «την επιμέλεια για το προγραμματικό μέρος της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ». Επέμεινε όμως στη θέση του ότι είναι λάθος η φράση «καταργείται το ΣΔΟΕ», γιατί η θέση της ΝΔ είναι ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι και «ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ανασυγκροτηθεί και θα εκσυγχρονιστεί». Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει «το άσπρο μαύρο».

Αποστάσεις, όμως, από τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού πήρε ο συντονιστής για θέματα οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, αν και αναγνώρισε (στον «Φλας») ότι η δήλωση του Γ. Σουφλιά «δεν ήταν και διαφορετική» από αυτή του Κ. Καραμανλή, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ρόλο του Λαρισαίου πολιτικού: «Οταν μια πρόταση υιοθετείται από τον πρόεδρο του κόμματος είναι αποτέλεσμα συλλογικό. Δεν μπορεί κανείς από μας να βγαίνει και να λέει ότι αυτό ήταν δική μου ιδέα», είπε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, έχει τεθεί το θέμα της επιστροφής του Δ. Αβραμόπουλου, κυρίως ως «απάντηση» στην «επάνοδο» Πάγκαλου στη Χ. Τρικούπη. Ο Γ. Σουφλιάς, προκαταλαμβάνοντας τη Ρηγίλλης, τάχθηκε δημόσια υπέρ της επιστροφής του πρώην δημάρχου Αθηναίων, «αποκαλύπτοντας» ότι έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, πηγές της Ρηγίλλης επιμένουν ότι τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και το όλο θέμα παραπέμπεται στην «τελική ευθεία» της εκλογικής αναμέτρησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Γιοκ» (προς το παρόν) από Λαλιώτη

Τόσο η έμμεση πρόσκληση του Θ. Πάγκαλου προς τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσο και το γενικότερο κλίμα «συσπείρωσης» που καλλιεργεί η Χαρ. Τρικούπη, φαίνεται να πέφτουν στο κενό, όσον αφορά στην «επιστροφή» του Κ. Λαλιώτη. Γεγονός που χτες ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποκλείσει - εμμέσως πλην σαφώς - την αποστολή «ειδικής πρόσκλησης» εκ μέρους του πρωθυπουργού προς τον πρώην γραμματέα. Οπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας, «ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση συστράτευσης προς όλα τα στελέχη μας, στο χέρι τους είναι να την αξιοποιήσουν» και πέραν τούτου ουδέν...

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού προς τον Κ. Λαλιώτη είναι προφανές ότι υπαγορεύτηκε από τις δηλώσεις του τελευταίου (προς τα «ΝΕΑ»), με τις οποίες φαίνεται να αποκρούει τη φιλολογία περί «επιστροφής» του, λέγοντας ότι οι λόγοι της αποχώρησής του «δεν έχουν εκλείψει»... Μάλιστα, στο περιβάλλον του Κ. Λαλιώτη αποδίδεται η φράση ότι δεν προτίθεται να γίνει το ντεκόρ για τη φωτογραφία κανενός... Οσο για τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ρόλος του μετά από τις εκλογές θα είναι αναβαθμισμένος, εφόσον δε θα έχει χρεωθεί με την ευθύνη μιας ήττας, ενώ δεν αποκλείεται το ζήτημα της επιστροφής του να τεθεί, μόνον αν η εικόνα αντιστροφής του κλίματος για το ΠΑΣΟΚ τον πείσει ότι υπάρχουν περιθώρια εκλογικής νίκης.

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση προσπάθησε και χτες να τροφοδοτήσει την εικόνα της «συσπείρωσης» του κόμματος, λέγοντας, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι αυτή θα δώσει το έναυσμα για «ενδυνάμωση της πολιτικής αντιπαράθεσης απέναντι στη Δεξιά και το κρυμμένο πρόγραμμά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ