Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Ανησυχίες έχει προκαλέσει στην τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση η ανακοίνωση στην Αγκυρα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί, τελικά, στα Κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, παρά τη διαβεβαίωση πως θα έχει συναντήσεις με όλα τα κόμματα, «ώστε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Αγκυρα τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκλογές του Δεκέμβρη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα μεταφέρει το μήνυμα πως η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία και ανέφεραν ότι θεωρούν «αρνητική εξέλιξη» το γεγονός αυτό, όσο και τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έχει προσκαλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδυάσει την παρουσία του εκεί με την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, ώστε η πόλη να τεθεί υπό την «πολιτική διοίκηση». Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεύθυνη για τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι η Τουρκία ως κατοχική δύναμη.

Στο μεταξύ, μέλη του αμερικανικού μη κυβερνητικού Ιδρύματος Κάρτερ, βρίσκονται στα Κατεχόμενα για να επιτηρήσουν τις ψευδοεκλογές. Εντός της βδομάδας θα έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη του καθεστώτος Ντενκτάς.

Παραινέσεις Μόσχας προς Αγκυρα

Με υποδείξεις και παραινέσεις προς την Αγκυρα κινείται η ρωσική διπλωματία στο Κυπριακό, με στόχο να πειστεί η τουρκική πλευρά για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ανώτερη διπλωματική πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανέφερε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλλει και στην προώθηση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ και παρουσιάστηκε πεπεισμένη ότι τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν στις διμερείς σχέσεις συνεπεία της εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η ανάκληση της συμφωνίας για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, μπορούν να επιλυθούν κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

«Η Μόσχα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας και αυτό είναι ένα μήνυμα που διαβιβάζουμε κατά τις επαφές μας με Τούρκους διπλωμάτες», είπε η πηγή, τονίζοντας πως η όποια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ίδια πηγή επανέλαβε τη θέση ότι ο κύριος πρωταγωνιστής - μεσολαβητής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι και πρέπει να παραμείνουν τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως η Ρωσία, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, θέτει το Κυπριακό σε συναντήσεις και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να πειστεί η Αγκυρα ότι η ίδια θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση του προβλήματος.

Αναφορικά με την κατάσταση στο νησί, η ίδια πηγή είπε πως το παρόν «στάτους κβο» δεν είναι αποδεκτό, θέση που διατυπώνεται και σε αποφάσεις και ψηφίσματα της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

Σε άλλη ερώτηση τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έχοντας υπόψη το «σχέδιο Ανάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ