Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καλλιεργούμε το έδαφος και σπέρνουμε για να θερίσει όλος ο λαός

Σε εκδήλωση για τα 85 χρόνια του Κόμματος μίλησε χτες στη Δραπετσώνα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μάχιμη και συγκινητική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ η Κομματική Οργάνωση Δραπετσώνας του ΚΚΕ προς τιμήν των 85 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος. Κατάμεστη η αίθουσα του δημαρχείου από νέους και μεγαλύτερους αγωνιστές μέλη και φίλους του Κόμματος, που καταχειροκρότησαν και την ομιλήτρια ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα αλλά και τους έξι παλαίμαχους που τιμήθηκαν για τη συνολική τους προσφορά στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Τους πάντα παρόντες παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες τους, αγωνιστές Ν. Κεπέση, Α. Αμανατίδη, Δ. Δημητριάδη, Ν. Παπουτσόγλου, Α. Παυλίδη και Γ. Λυκιαρδόπουλο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Λόλα Ζαζοπούλου, γραμματέας της ΚΟΒ Δραπετσώνας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ του ΚΚΕ, με μια μικρή αναφορά στην ιστορία των απροσμέτρητων αγώνων και θυσιών του Κόμματος. Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία διέκρινε και ανέδειξε στη σύντομη ομιλία της το καθοριστικό εκείνο στοιχείο που ανύψωσε τον ηρωισμό των κομμουνιστών: η γνώση, όπως τόνισε, του χαρακτήρα της κοινωνίας που ζούμε, η γνώση της ταξικής εκμετάλλευσης σε μια ταξική κοινωνία, με ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και αντίστοιχη εξουσία και η συνείδηση της αναγκαιότητας της πάλης για την ανατροπή της, συγχρόνως με την πεποίθηση πως μπορεί να ανατραπεί. Αυτό το στοιχείο, σημείωσε, ήταν που έκανε χιλιάδες κομμουνιστές ετοιμοπόλεμους και τους ατσάλωσε και όχι απλώς η ευαισθησία που άλλωστε διακρίνει και χιλιάδες άλλους αγωνιστές που υπήρξαν και υπάρχουν μέσα στο λαό.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως σήμερα το ΚΚΕ είναι περήφανο για την πορεία του, για τις κορυφαίες στιγμές του, ωστόσο ανέδειξε την ανάγκη να μη στεκόμαστε μόνο σ' αυτές αλλά να σκύψουμε και σε εκείνες όπου οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγάλες, πριν προκύψει το κύμα μαζικού ηρωισμού και αντίστασης, όταν από τη στάση των κομμουνιστών, υπό την επίδραση του ανερχόμενου σοσιαλιστικού συστήματος, έσπασε η μοιρολατρία και ο φόβος για να γραφτούν στη συνέχεια χρυσές σελίδες ιστορίας. Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με τη νίκη της αντεπανάστασης και το προσωρινό πισωγύρισμα, διαγράφτηκε ξανά το μεγαλείο του ΚΚΕ και των κομμουνιστών που άντεξαν και αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα όπλα - παρά τα ερωτηματικά - να μην αλλάξουν ιδεολογία, αρχές, να μην προδώσουν την ιστορία τους.


Σήμερα, υπογράμμισε, το ΚΚΕ είναι ώριμο και διαθέτει το όπλο της διαδοχικότητας και της συνέχειας. Η δράση του, μέσα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δύναμης και συκοφάντησης του σοσιαλισμού, δεν το πτοεί, αντίθετα ξέρει πως κρατά στα χέρια του το λαχείο της προετοιμασίας του εδάφους για το επόμενο βήμα. Αυτή σημείωσε, είναι η μεγάλη αποστολή των κομμουνιστών σήμερα, ιδιαίτερα των νεότερων, να δουλέψουν για την επιτυχία του αύριο.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως μπορεί ο λαός να ζητά λύσεις εδώ και τώρα, το ΚΚΕ όμως πρέπει να του πει την αλήθεια: Δίχως μεγάλες συγκρούσεις και ανατροπές, δίχως αμφισβήτηση της ακολουθούμενης πολιτικής δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το ΚΚΕ, σημείωσε, λέει στο λαό πως πρέπει σήμερα να διαμορφώσει το ενιαίο μέτωπο πάλης όλων εκείνων των δυνάμεων που θα αμφισβητήσουν την ακολουθούμενη πολιτική και τους φορείς της, γιατί ο δρόμος της κοινωνικής συναίνεσης δοκιμάστηκε και όχι μόνο δεν έδωσε τίποτε αλλά καθυστερεί την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

«Το ΚΚΕ κατέληξε, παραμένει πιστό στις αρχές του. Δεν εξιδανικεύει τίποτε, αναζητά απαντήσεις. Είναι αυστηρό. Ομως πονάει για το σοσιαλισμό, δεν κάνει πίσω στην προσφορά του - έλυσε θεμελιακά ζητήματα για τους εργαζόμενους, που ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε ούτε στις καλύτερες στιγμές του.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι, καλλιεργούμε το έδαφος και σπέρνουμε για να θερίσει όλος ο λαός. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή του, χρειάζεται όμως σήμερα μεγαλύτερη ικανότητα και γνώση. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη με την ιδεολογική υποχώρηση που υπάρχει. Τη μάχη στο πεδίο των ιδεών. Αν αντιμετωπίσουμε αυτή την υποχώρηση θα απελευθερωθούν τεράστιες δυνάμεις μέσα στο λαό. Καμία υποχώρηση λοιπόν στην επίθεση του αντιπάλου».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που παραδόθηκε στην Αλέκα Παπαρήγα ένα εργόχειρο που κέντησαν κρατούμενες στις φυλακές. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη η τεράστια δύναμη των γυναικών να βγει στο στίβο των κοινωνικών αγώνων.

Εξίσου συγκινητική η στιγμή όταν στο βήμα ανέβηκε ο Νίκανδρος Κεπέσης για να προτρέψει μεταξύ άλλων τους παρευρισκόμενους να βάλουν ψηλά τον πήχη και στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά κυρίως σε αυτή των βουλευτικών εκλογών με στόχο κομμουνιστή βουλευτή στη Β' Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ