Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Κίνημα για ριζικές αλλαγές σε Παιδεία και κοινωνία

Στην Ηλιούπολη μίλησε χτες ο Θ.Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Θ.Τζιαντζής
Ο Θ.Τζιαντζής
Την πεποίθηση ότι η Παιδεία μπορεί να αλλάξει, με τη λαϊκή παρέμβαση εξέφρασαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η ΚΟ Παιδείας του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που φιλοξένησε την εκδήλωση, ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν κυρίως από εργαζόμενους και γονείς, τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία.

Ο Θ.Τζιαντζής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ από την αρχή της αναδιάρθρωσης στην Παιδεία προειδοποίησε για τον βαθύ ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της, για τη σχέση της αναδιάρθρωσης αυτής με τις βασικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, για τις ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου στα πλαίσια των απαιτήσεων της ΕΕ. «Αναδείξαμε - σημείωσε - τους ταξικούς φραγμούς, την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τη μορφωτική υποβάθμιση, ουσιαστικά την υποταγή και χειραγώγηση του ανθρώπινου δυναμικού και της νεολαίας στο νέο εργασιακό μεσαίωνα. Πέντε χρόνια μετά επιβεβαιωνόμαστε: Κατά καιρούς έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία που τεκμηριώνουν όλα αυτά. Κανένας σήμερα δεν αμφιβάλλει ότι οι γονείς καλούνται κάθε μέρα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι όλο και περισσότερα πληρώνουμε και όποιος αντέξει. Δεν είναι μόνο οι ταξικοί φραγμοί που διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται. Μαζί με αυτά, εξίσου και ίσως πιο σοβαρό είναι ότι όσο μεγαλώνει η τιμή της δήθεν Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης τόσο αυτή λιγοστεύει για την πλειοψηφία της νεολαίας και κυρίως για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Αναφερόμενος στο πραγματικό πρόβλημα της Παιδείας τόνισε «το ποιος μαθαίνει, τι μαθαίνει και για ποιο σκοπό μαθαίνει, το τι άνθρωπο θέλουμε και για ποια κοινωνία είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Βασική μας θέση μας είναι ότι εκπαιδευτική αναγέννηση δεν μπορεί να υπάρχει από μια πολιτική που γεννάει τη φτώχεια, την ανεργία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης. Είναι ένα ζήτημα σκληρής διαπάλης μέσα στην ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία, γιατί, όπως λέει και ο Γληνός, η Παιδεία των λαϊκών αναγκών δε θα χαριστεί αλλά θα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής επιβολής από τον ίδιο το λαό. Για τη διαμόρφωση αυτής της δύναμης ουσιαστικά δουλεύουμε. Για ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που κατανοεί ότι το δικαίωμα στη μόρφωση όλων πάει μαζί με τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. Για ένα τέτοιο κίνημα που κατανοεί την ανάγκη της λαϊκής εξουσίας για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και την κοινωνία».

Καταλήγοντας ο Θ.Τζιαντζής, κάλεσε τους εργαζόμενους στις ερχόμενες εκλογές να στηρίξουν το ΚΚΕ. «Η λύση στα προβλήματα του λαού, δεν είναι μια υπόθεση εργολαβίας που κάποιοι αναλαμβάνουν για σας, χωρίς εσάς να λύσουν τα προβλήματα. Αυτή είναι η κοροϊδία των άλλων πολιτικών δυνάμεων», είπε και με έμφαση υπογράμμισε «εμείς επιμένουμε ότι ο λαός με την ψήφο του, αλλά κυρίως με τους αγώνες τους πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του. Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να μας στηρίξετε στις εκλογές, αλλά και μαζί για να συνεχίσουμε μετά από αυτές. Για να οικοδομήσουμε το μέτωπο της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης, που πρέπει να φτάσει να φέρει πραγματικά στην εξουσία το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ