Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συμβαίνουν και στις ΗΠΑ

Εχετε, μήπως, την εντύπωση ότι μόνο στην Ελλάδα αρμέγεται με κάθε λογής, νόμιμους και παράνομους, τρόπους το δημόσιο χρήμα από τους μεγαλοσχήμονες και τους κεφαλαιοκράτες; Αν ναι, έχετε μεγάλο λάθος. Μπορεί, στη χώρα μας, να γίνεται ορισμένες φορές με χοντροκομμένο τρόπο και να δημιουργεί το γεγονός αυτό λαθεμένες εντυπώσεις - βοηθούμενο και από τις αυταπάτες, που καλλιεργούν οι οπαδοί της «διαφάνειας» - αλλά η αλήθεια είναι ότι παντού τα ίδια, λίγο -πολύ, γίνονται. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αλλωστε, το καπιταλιστικό κράτος -μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις- υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει τα καύσιμα που εισάγονται στο Ιράκ, για τις εκεί ανάγκες των δυνάμεων κατοχής, τρεις φορές περισσότερο από το κανονικό. Το γεγονός κατάγγειλαν βουλευτές του Δημοκρατικού Kόμματος, δίνοντας και τα ανάλογα στοιχεία. Η εισαγωγή βενζίνης στο Ιράκ, που παράγεται στο διπλανό Κουβέιτ, κατάγγειλαν οι βουλευτές, κοστίζει στην κυβέρνηση 2,65 δολάρια το γαλόνι, ενώ η ιρακινή πετρελαϊκή εταιρία «ΣΟΜΟ» πληρώνει στο Κουβέιτ μόνον 97 σεντς ανά γαλόνι για να εισάγει την ίδια βενζίνη.

Το φαινόμενο, βέβαια, έχει την ...εξήγησή του. Η εταιρία, που έχει αναλάβει την προμήθεια των δυνάμεων κατοχής με καύσιμα, είναι η διαβόητη «Χαλιμπάρτον», πρόεδρος της οποίας ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ