ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ενισχύσεις» καθ' οδόν

ΟΣΛΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την αποστολή περίπου 200 ανδρών μηχανοκίνητου λόχου πεζικού από το επίλεκτο τάγμα Τέλεμαρκ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Νορβηγίας, η πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που απαντά θετικά σε σχετικό αίτημα του Συμφώνου, μετά τις διαδοχικές αρνήσεις από πλευράς Γαλλίας, Ελλάδας και άλλων κυβερνήσεων. Η μονάδα της Νορβηγίας θα υπαχθεί διοικητικά στην ISAF, και, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πρώτη της αποστολή θα είναι να παράσχει ασφάλεια στη σύνοδο της Λόγια Τζίργκα (μεγάλο συμβούλιο, στα παστού) το Δεκέμβρη, όταν θα συζητηθεί το Σχέδιο Συντάγματος.

Η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Κριστίν Κρον Ντέβολντ δήλωσε σχετικά ότι «δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στη συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμασταν ότι είναι μια απαιτητική και κινδυνώδης αποστολή, και δίνουμε ειδικό βάρος στην ασφάλεια της δύναμής μας». Πρόκειται για την πρώτη «θετική» ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ υλοποιεί τη «δέσμευσή του» να επεκτείνει χωρικά την κατοχή του στο Αφγανιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο κονδυλίου 12 δισ. δολαρίων για το Αφγανιστάν (εκ των οποίων μόλις 1,2 εκατ. δολάρια είναι «αναπτυξιακή βοήθεια»), στο πλαίσιο των «ειδικών» κεφαλαίων που αξίωσε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» -- βασικά στο Ιράκ -- και στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση ανδρεικέλων υπό τον Χαμίντ Καρζάι, πρώην (;) πράκτορα της CIA και το νυν Προέδρου του Αφγανιστάν, εξέφρασε «τις ευχαριστίες της» στην αμερικανική δέσμευση παροχής κεφαλαίων, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥπΕξ Ομάρ Σαμαάντ, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του -- η οποία πασχίζει να επεκτείνει την κυριαρχία της εκτός Καμπούλ -- θα ήθελε περισσότερα: «Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια θα συνεχιστεί ώσπου το Αφγανιστάν σταθεί ξανά στα πόδια του... το Αφγανιστάν χρειάζεται μια πολυετή δέσμευση όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επίσης από την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση του Καρζάι έστειλε με αεροπλάνα, αυτοκίνητα και... γαϊδούρια 107.000 αντίγραφα του Σχεδίου Συντάγματός του σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να λάβει τις «αντιδράσεις» των ποικιλώνυμων πολεμάρχων. Ηδη το κείμενο, που θα συζητηθεί το Δεκέμβρη, δέχεται κριτική «για την εγκατάλειψη της μοναρχίας» από κάποιους από τους πιο αντιδραστικούς πολέμαρχους, όπως ο Παστούν Μπάτσα Χαν Ζαντράν, επικυρίαρχος της επαρχίας Πάκτια.

ΡΩΣΙΑ
«Καθησυχαστικός» ο Πούτιν για τις ιδιωτικοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδίωξε χτες με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» να καθησυχάσει τους ξένους «επενδυτές» σχετικά με το μέλλον της οικονομίας της αγοράς στη χώρα του. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη μέτρων που ακυρώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δυνατόν να είναι κανείς επικριτικός απέναντι στη διαδικασία αυτή, αλλά ένα πισωγύρισμα θα είχε πολύ αρνητικές επιδράσεις για την οικονομία και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας ως προς τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία της αγοράς, θα ενισχύσουμε το σύστημα ιδιωτικής ιδιοκτησίας... και θα αγωνιστούμε κατά της διαφθοράς»...

Ακόμη, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε και αυτός με τη σειρά του στις επικρίσεις που εξέφρασαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες καμία εικοσαριά διευθυντές εταιριών προσάχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σκεφτείτε, μόνο την Enron... Ομως τίποτε δε συνέβη και κανείς δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη κράτους δικαίου» υπογράμμισε ο Πούτιν.

Παράλληλα, χτες η «YukosSibneft» (εταιρία που θα προκύψει αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση της «Yukos» με τη «Sibneft» την 1η Ιανουαρίου) προσέλαβε τον Αμερικανό ρωσικής καταγωγής, Σάιμον Κούκες, ως γενικό διευθυντή. Ο Κούκες, 56 ετών, εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ενωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1977 χάνοντας αυτομάτως τη σοβιετική υπηκοότητα. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1995 για να εργαστεί στις πετρελαϊκές εταιρίες «Amoco», «Yukos» και «TNK». Δύο ακόμη Αμερικανοί έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της «Yukos». Πρόκειται για τον Στίβεν Θιντ, ο οποίος έγινε εκτελεστικός διευθυντής, και τον Μπρους Μισαμόρ που είναι οικονομικός διευθυντής. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η «αμερικανοποίηση» αποτελεί προσπάθεια της εταιρίας να «προφυλαχτεί» από μία μελλοντική επίθεση. Αλλοι τέλος, σημειώνουν ότι η τοποθέτηση Αμερικανών τεχνοκρατών ενδέχεται να συμβάλει στην αναβίωση των διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές πετρελαϊκές «ExxonMobil» και «ChevronTexaco», που θέλουν να εξαγοράσουν στρατηγικό μερίδιο της ρωσικής εταιρίας.

Οχι στην απομίμηση της πάλης με την ολιγαρχία

Οι Ρώσοι κομμουνιστές αποκαλύπτουν την υποκρισία του Κρεμλίνου

H καινούρια διοίκηση της «Γιούκος» σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Associated Press

H καινούρια διοίκηση της «Γιούκος» σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην πολιτική ζωή της Ρωσίας εξακολουθεί να επιδρά η σύλληψη του μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που μάλιστα από τις φυλακές, παραιτούμενος από την ηγεσία της εταιρίας πετρελαίου «Γιούκος», δήλωσε πως πλέον θα ασχοληθεί με την κοινωνική ζωή, μέσα από την κοινωνική οργάνωση «Ανοιχτή Ρωσία». Στις 4 Νοέμβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) διέψευσε πληροφορίες ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται στις επόμενες εκλογές της άνοιξης του 2004 να στηρίζει την υποψηφιότητα του Χοντορκόφσκι για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας.

Από τη μεριά του ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δήλωσε πρόσφατα: «Εάν η εξουσία πραγματικά ενδιαφέρονταν για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την ολόπλευρη εξέταση της καταπάτησης των νόμων και για το ξεμοντάρισμα του ολιγαρχικού συστήματος, τότε θα υποστηρίζαμε τις ενέργειές της. Ομως αντί για κάτι τέτοιο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακόμη απομίμησης, μιας δημαγωγικής θεατρικής παράστασης με τη σύλληψη στο αεροδρόμιο του κεφαλαιοκράτη Χοντορκόφσκι». Ο αντιπρόεδρος του ΚΚΡΟ σημειώνει πως μια ριζική φιλολαϊκή πολιτική χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις πρωταρχικές αιτίες της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου κι όχι να γίνονται πριν τις εκλογές καθιερωμένες «θυσίες». Εάν οι Αρχές πράγματι ήθελαν να αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της ιδιοκτησίας θα έπρεπε να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με τα έσοδα από τη χρήση των φυσικών πόρων της χώρας υπέρ της κοινωνίας. Αλλά το δημοψήφισμα απαγορεύτηκε. Είναι ολοφάνερο πως οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Χοντορκόφσκι μπορούν να απευθυνθούν σε οποιονδήποτε μεγαλοεπιχειρηματία που τζάμπα πήρε στα χέρια του περιουσία μέσω της ιδιωτικοποίησης στη δεκαετία του '90. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν σε έναν άνθρωπο. Αλλαξε μήπως τίποτα για το λαό μετά τις διώξεις κατά των Μπερεζόφσκι και Γκουσίνσκι; Αρα η ουσία είναι στο σύστημα: Η διαπάλη γίνεται στο εσωτερικό της ίδιας της εξουσίας κι οποιαδήποτε μέτρα σε βάρος διάφορων μεγαλοεπιχειρηματιών δεν είναι τίποτα άλλο από ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, την υπεράσπιση των κρατικών συμφερόντων και την καλυτέρευση της ζωής των απλών ανθρώπων. Και θα ήταν απίθανο να περιμένουμε κάτι άλλο από τη σημερινή εξουσία, μια και η ίδια όχι μόνο χτες αλλά και σήμερα συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Κι υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Ο Ι. Μέλνικοφ για του λόγου το αληθές προσθέτει τα παρακάτω δύο ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν ανάγλυφα τον χαρακτήρα της σημερινής εξουσίας στη Ρωσία: Ετσι, για παράδειγμα - σημειώνει - για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού Ολια της Κασπίας, το κράτος επένδυσε 50 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2004 το λιμάνι θα πουληθεί αντί 6,5 εκατομμυρίων ρουβλιών. Για την ανάπτυξη του εργοστασίου οινοπνεύματος στο Τομσκ δόθηκαν 200 εκατομμύρια ρούβλια, αλλά είναι έτοιμοι να το πουληθούν τζάμπα, αντί 5 εκατομμυρίων ρουβλιών.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις, κάνει λόγο για μια ακόμη υποκρισία του προέδρου Πούτιν. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι σημερινές εξελίξεις γύρω από την εταιρία "Γιούκος" και τις άλλες εταιρίες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε απλώς ως οικογενειακές διαμάχες, προεκλογική χειραγώγηση κι υποκρισία της εξουσίας».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ