Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ενισχύσεις» καθ' οδόν

ΟΣΛΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την αποστολή περίπου 200 ανδρών μηχανοκίνητου λόχου πεζικού από το επίλεκτο τάγμα Τέλεμαρκ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Νορβηγίας, η πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που απαντά θετικά σε σχετικό αίτημα του Συμφώνου, μετά τις διαδοχικές αρνήσεις από πλευράς Γαλλίας, Ελλάδας και άλλων κυβερνήσεων. Η μονάδα της Νορβηγίας θα υπαχθεί διοικητικά στην ISAF, και, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πρώτη της αποστολή θα είναι να παράσχει ασφάλεια στη σύνοδο της Λόγια Τζίργκα (μεγάλο συμβούλιο, στα παστού) το Δεκέμβρη, όταν θα συζητηθεί το Σχέδιο Συντάγματος.

Η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Κριστίν Κρον Ντέβολντ δήλωσε σχετικά ότι «δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στη συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμασταν ότι είναι μια απαιτητική και κινδυνώδης αποστολή, και δίνουμε ειδικό βάρος στην ασφάλεια της δύναμής μας». Πρόκειται για την πρώτη «θετική» ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ υλοποιεί τη «δέσμευσή του» να επεκτείνει χωρικά την κατοχή του στο Αφγανιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο κονδυλίου 12 δισ. δολαρίων για το Αφγανιστάν (εκ των οποίων μόλις 1,2 εκατ. δολάρια είναι «αναπτυξιακή βοήθεια»), στο πλαίσιο των «ειδικών» κεφαλαίων που αξίωσε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» -- βασικά στο Ιράκ -- και στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση ανδρεικέλων υπό τον Χαμίντ Καρζάι, πρώην (;) πράκτορα της CIA και το νυν Προέδρου του Αφγανιστάν, εξέφρασε «τις ευχαριστίες της» στην αμερικανική δέσμευση παροχής κεφαλαίων, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥπΕξ Ομάρ Σαμαάντ, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του -- η οποία πασχίζει να επεκτείνει την κυριαρχία της εκτός Καμπούλ -- θα ήθελε περισσότερα: «Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια θα συνεχιστεί ώσπου το Αφγανιστάν σταθεί ξανά στα πόδια του... το Αφγανιστάν χρειάζεται μια πολυετή δέσμευση όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επίσης από την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση του Καρζάι έστειλε με αεροπλάνα, αυτοκίνητα και... γαϊδούρια 107.000 αντίγραφα του Σχεδίου Συντάγματός του σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να λάβει τις «αντιδράσεις» των ποικιλώνυμων πολεμάρχων. Ηδη το κείμενο, που θα συζητηθεί το Δεκέμβρη, δέχεται κριτική «για την εγκατάλειψη της μοναρχίας» από κάποιους από τους πιο αντιδραστικούς πολέμαρχους, όπως ο Παστούν Μπάτσα Χαν Ζαντράν, επικυρίαρχος της επαρχίας Πάκτια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιτέλους» καταμέτρηση των ψήφων (2004-10-15 00:00:00.0)
«Προελαύνει» ο Ντόστουμ (2004-04-09 00:00:00.0)
Δύο χρόνια μετά... (2003-11-09 00:00:00.0)
Αμερικανικές «δεσμεύσεις» (2002-10-01 00:00:00.0)
Κρατούν «ζεστή» την υπόθεση Μ. Ομάρ (2002-08-06 00:00:00.0)
Παγκόσμιοι δολοφόνοι (2002-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ