Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Εθνικιστές» κατά «πεφωτισμένων»

Ανησυχίες για την «ειρηνευτική διαδικασία» διατυπώνουν διεθνείς παρατηρητές και η κυβέρνηση των ΗΠΑ

ΚΟΛΟΜΠΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικαλούμενη τον «παραχωρητισμό» της κυβέρνησης Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε έναντι της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ Εελάμ - που ξεπέρασε τα όρια του αστικού εθνικισμού τον οποίο το κόμμα της εκφράζει -, η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, ανέστειλε χτες τη λειτουργία της Βουλής της χώρας έως τις 19 του Νοέμβρη, απέπεμψε με διάταγμά της τους υπουργούς Τύπου, Εσωτερικών και Αμυνας, έστειλε στρατεύματα να ελέγξουν τα ΜΜΕ και καίρια πόστα στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, και ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων, δηλώνοντας «έτοιμη για συνομιλίες με τους αυτονομιστές».

Ο «πεφωτισμένος» πρωθυπουργός, Ουικρεμεσίνγκε, αντέδρασε - από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη - κατηγορώντας την Κουμαρατούνγκα ότι με αυτές τις κινήσεις (που δεν αποτελούν «πραξικόπημα», αφού έχουν τύποις συνταγματική κάλυψη) επιχειρεί να εξωθήσει τη χώρα «στο χάος και στην αναρχία».

Ο Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε δεσμεύτηκε πως δε θα επιτρέψει στην Κουμαρατούνγκα να «υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και την οικονομική ευημερία» της Σρι Λάνκα. Χτες βράδυ, ο Ουικρεμεσίνγκε αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με πρωτεύον θέμα στην ατζέντα ακριβώς την «ειρηνευτική διαδικασία». Και, παρά την «απροθυμία» της αμερικανικής διπλωματίας να παρέμβει με άμεσο τουλάχιστον τρόπο, είναι χαρακτηριστική της «ενθαρρυντικής» στάσης που τηρούσε η Ουάσιγκτον η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τη ΝΑ Ασία, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, σχετικά με τις προτάσεις των Ταμίλ και τις προοπτικές που θέτει: «Είναι ένα σημαντικό κείμενο (... που) σκιαγραφεί τους πόθους των LTTE... θα θέλαμε να δούμε ειρήνη σε αυτή τη χώρα (...) είναι στρατηγικό μας συμφέρον».

Από την πλευρά της, η ηγεσία των Τίγρεων ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί» τις εξελίξεις και τίποτα περισσότερο - ωστόσο το Ταμίλνετ, μια διαδικτυακή έκδοση που εκφέρει απόψεις του κινήματος, εκτίμησε χτες ότι οι προοπτικές για «ειρήνη» στη χώρα έχουν «εξασθενίσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ