ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες διαφωνίες για την παλαιστινιακή κυβέρνηση

Παλαιστίνιος τρέχει να αποφύγει τα δακρυγόνα που έριξε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παλαιστίνιος τρέχει να αποφύγει τα δακρυγόνα που έριξε ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε υπηρεσιακή μετέτρεψε την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον Αχμάντ Κορέι ο Γιάσερ Αραφάτ προκειμένου να παραταθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα η θητεία της και να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας σχετικά με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Από την άλλη πλευρά, εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Κνέσετ νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης, ανάλογης με αυτήν που υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας, και στη Δυτική Οχθη.

Νέες διαφωνίες έχουν προκύψει ανάμεσα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και στον Παλαιστίνιο ηγέτη σχετικά με τη σύνθεση της μόνιμης κυβέρνησης που ετοιμάζει ο Αχμάντ Κορέι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο επίκεντρο της δίνης βρίσκεται και πάλι το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα υπάγονται όλες οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να αντιτίθεται στην πρόταση του Κορέι να αναλάβει το υπουργείο, ο στρατηγός και πρώην στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Νάσερ Γιουσέφ. Το ίδιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα που καθυστέρησε και πριν από ένα μήνα τη σύσταση κυβέρνησης.

Νομοσχέδιο και «πρώτη» στον ΟΗΕ

Τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στη Δυτική Οχθη, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της Τζενίν, της Τουλκαρέμ και της Χεβρώνα και θα μπορούν να βρουν εργασία περίπου 120.000 Παλαιστίνιοι, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Κνέσετ εντός των επομένων ημερών. Η πρόταση βασίζεται σε ιδέα του Ισραηλινού στρατηγού Γιούσεφ Μιολέμπ, ο οποίος ανέλαβε συντονιστής των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά εδάφη, στις αρχές Οκτώβρη. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο της βιομηχανικής ζώνης στηρίζεται πολύ στο ανάλογο παράδειγμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου στην περίμετρο του μεθοριακού φυλακίου Ερετζ υπάρχουν 187 βιομηχανικές μονάδες οι οποίες διευθύνονται από Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, και όπου εργάζονται 4.000 Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να καταθέσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρόταση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η πρόταση θα ζητά να ληφθούν μέτρα προστασίας των παιδιών των Ισραηλινών από την παλαιστινιακή τρομοκρατία, κατ' αναλογία σχετικής πρότασης που κατέθεσε η Αίγυπτος για τα παιδιά των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι στόχος τους δεν είναι να εγκριθεί το σχέδιο απόφασης αλλά να «εξεταστεί η αντίδραση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συνήθως είναι μεροληπτική απέναντι στο Ισραήλ». Οπως υπογράμμιζαν θέλουν να δουν αν θα εγκριθούν και οι δύο προτάσεις ή αν θα απορριφθούν και οι δύο, ή αν θα προκριθεί μόνο «η αραβική».

Νέα αμερικανική βοήθεια

Η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,22 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ για το οικονομικό έτος 2005, δηλαδή 60 εκατομμύρια περισσότερα από το 2004. Η αύξηση βασίζεται σε διμερή συμφωνία του 1990, ενώ με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ και να διατηρήσει την ποιοτική του υπεροχή έναντι του όποιου συνδυασμού αντιπάλων».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Εθνικιστές» κατά «πεφωτισμένων»

Ανησυχίες για την «ειρηνευτική διαδικασία» διατυπώνουν διεθνείς παρατηρητές και η κυβέρνηση των ΗΠΑ

ΚΟΛΟΜΠΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικαλούμενη τον «παραχωρητισμό» της κυβέρνησης Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε έναντι της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ Εελάμ - που ξεπέρασε τα όρια του αστικού εθνικισμού τον οποίο το κόμμα της εκφράζει -, η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, ανέστειλε χτες τη λειτουργία της Βουλής της χώρας έως τις 19 του Νοέμβρη, απέπεμψε με διάταγμά της τους υπουργούς Τύπου, Εσωτερικών και Αμυνας, έστειλε στρατεύματα να ελέγξουν τα ΜΜΕ και καίρια πόστα στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, και ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων, δηλώνοντας «έτοιμη για συνομιλίες με τους αυτονομιστές».

Ο «πεφωτισμένος» πρωθυπουργός, Ουικρεμεσίνγκε, αντέδρασε - από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη - κατηγορώντας την Κουμαρατούνγκα ότι με αυτές τις κινήσεις (που δεν αποτελούν «πραξικόπημα», αφού έχουν τύποις συνταγματική κάλυψη) επιχειρεί να εξωθήσει τη χώρα «στο χάος και στην αναρχία».

Ο Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε δεσμεύτηκε πως δε θα επιτρέψει στην Κουμαρατούνγκα να «υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και την οικονομική ευημερία» της Σρι Λάνκα. Χτες βράδυ, ο Ουικρεμεσίνγκε αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με πρωτεύον θέμα στην ατζέντα ακριβώς την «ειρηνευτική διαδικασία». Και, παρά την «απροθυμία» της αμερικανικής διπλωματίας να παρέμβει με άμεσο τουλάχιστον τρόπο, είναι χαρακτηριστική της «ενθαρρυντικής» στάσης που τηρούσε η Ουάσιγκτον η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τη ΝΑ Ασία, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, σχετικά με τις προτάσεις των Ταμίλ και τις προοπτικές που θέτει: «Είναι ένα σημαντικό κείμενο (... που) σκιαγραφεί τους πόθους των LTTE... θα θέλαμε να δούμε ειρήνη σε αυτή τη χώρα (...) είναι στρατηγικό μας συμφέρον».

Από την πλευρά της, η ηγεσία των Τίγρεων ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί» τις εξελίξεις και τίποτα περισσότερο - ωστόσο το Ταμίλνετ, μια διαδικτυακή έκδοση που εκφέρει απόψεις του κινήματος, εκτίμησε χτες ότι οι προοπτικές για «ειρήνη» στη χώρα έχουν «εξασθενίσει».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μικρή έκρηξη στην τουρκική πρεσβεία

ΧΑΓΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες στο εσωτερικό της τουρκικής πρεσβείας στη Χάγη, όταν 26χρονος άντρας πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ο ίδιος ο άντρας, όπως και 5 ακόμα άτομα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Χάγης, Χαν Μοράαλ, ο άντρας που συνελήφθη αμέσως μετά την έκρηξη, είχε νωρίτερα διαπληκτιστεί με το προσωπικό της Πρεσβείας. Επίσης σύμφωνα με την αστυνομία, τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά μάλλον δεν επρόκειτο για πολιτική ή «τρομοκρατική» ενέργεια.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Θολό τοπίο

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ασαφής παρέμεινε και χτες η κατάσταση στη Γεωργία, δύο μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ο συνασπισμός «Για Μια Νέα Γεωργία» που πρόσκειται στον πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 25%, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων. Ακολουθεί το «Εθνικό Κίνημα» του Μιχαήλ Σαακασβίλι με 22% και το Εργατικό Κόμμα με 14%. Τέταρτοι έρχονται οι «Δημοκράτες» του Νίνο Μπουρντχανάτζε με περίπου 9% και έπονται η «Δημοκρατική Ανανέωση» του Ασλάν Αμπασίτζε με 8% και η «Νέα Δεξιά» επίσης με 8%.

Ωστόσο ο Σαακασβίλι με τον Μπουρντχανάτζε χτες αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της διαδικασίας και απείλησαν ότι αν δε γίνει σωστή καταμέτρηση δε θα δεχτούν τα αποτελέσματα. Παράλληλα και οι διεθνείς παρατηρητές καταδίκασαν την εκλογική διαδικασία. Τέλος διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 2.000 οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παιδιά «σκλάβοι»!

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, δύο ανήλικοι Ρουμάνοι πουλήθηκαν ως «σκλάβοι» σε αγροτική φάρμα σε χωριό 50 χιλιόμετρα νότια του Βουκουρεστίου.

Πρόκειται για δύο αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία, όπως ομολόγησαν οι γονείς τους, πουλήθηκαν το Δεκέμβρη του 2002 σε έναν αγρότη στο χωριό Γκοστίνου της νότιας Ρουμανίας, αντί 110 ευρώ, ενός χοίρου για τα Χριστούγεννα και ενός μικρού μηνιαίου ποσού. Οι γονείς, που ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στην Τσεπελνίτα της βορειοανατολικής Ρουμανίας, έχουν συνολικά 15 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε ιδρύματα.

«Παρόμοιες περιπτώσεις οφείλονται όχι μόνο στην έλλειψη παιδείας των γονιών και στη φτώχεια τους, αλλά και στην αδιαφορία των τοπικών αρχών», ανέφερε χτες η ρουμανική Υπηρεσία Προστασίας των Παιδιών (ANPC) σε ανακοίνωσή της. Η υπηρεσία υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει άμεσα έρευνα.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε την Κυριακή από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπογράμμισαν την έκταση που έχει προσλάβει η εκμετάλλευση των παιδιών στη Ρουμανία, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές βορειοανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ