ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δράση ... στην Αφρική

Η Αφρική, ιδιαίτερα οι βόρειες ακτές της, είναι το επόμενο πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της νέου δόγματός του ως πλανητικού χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού.

Τα σχέδια των επικεφαλής της μηχανής του θανάτου, ενταγμένα βέβαια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», φάνηκαν καθαρά από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εμφάνισε την Αφρική ως «καταφύγιο τρομοκρατών»!

«Στην Αφρική παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να δημιουργηθούν καταφύγια για τρομοκράτες, εμπόρους όπλων μαζικής καταστροφής και γενικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε διεθνείς παράνομες δραστηριότητες», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δε δίστασε, διόλου τυχαία, να κάνει «ζουμ» στο βόρειο άκρο της αφρικανικής ηπείρου: «Πρέπει να ανησυχούμε για το νότιο άκρο της Μεσογείου. Είδαμε τρομοκρατικές ενέργειες στο Μαρόκο και την Τυνησία και η Αλγερία είναι μια χώρα με μακρά εμπειρία τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», επισήμανε ο Τζόουνς. Οι περιοχές της Αφρικής, όπου δεν επικρατεί κανένας νόμος, είναι δυνατό να προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, είπε σε άλλο σημείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «κράτη - παρίες». Ο Αμερικανός στρατηγός είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, πως οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ασφάλεια στη θάλασσα και έχουν μειώσει τη λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη.

Ομως, οι λαθρέμποροι αντέδρασαν στην κατάσταση αυτή, δημιουργώντας νέους δρόμους μέσω των Βαλκανίων, της βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής και αυτές οι περιοχές της Αφρικής δείχνουν σαφή σημάδια αυξημένης τρομοκρατικής δραστηριότητας και στρατολόγησης.

«Η στρατολόγηση προχωράει. Για τους ανθρώπους που είναι αρκετά απελπισμένοι είναι αρκετά εύκολη δουλιά να τους στρατολογήσει κάποιος... Πρέπει να ανησυχούμε για την κατάσταση αυτή», υπογράμμισε ο Τζόουνς, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το Ιράκ. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στο Ιράκ είναι επακόλουθο του πολέμου για την ανατροπή του Σαντάμ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνει κανείς την κατάσταση στο Ιράκ με την αντίστοιχη του Βιετνάμ.

«Πήραμε πολλά μαθήματα στο Βιετνάμ... Πρέπει να είσαι σίγουρος πριν προσηλωθείς στο σκοπό της ανοικοδόμησης πως οι άνθρωποι που προσπαθείς να βοηθήσεις θα αναλάβουν οι ίδιοι ένα κομμάτι της δουλιάς», συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός και κατέληξε: «Στο Ιράκ, ο λαός επιθυμεί να αποκτήσει μια χώρα που ευημερεί και ήδη στο νότο και στο βορρά φαίνεται μια επιστροφή σε σταθερές συνθήκες. Το έζησα από πρώτο χέρι».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα μέτρα κατά των προσφύγων

... με βούλα ελληνική

Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιοχή - φρούριο με κλειστά σύνορα για όποιον η άρχουσα τάξη κρίνει «ανεπιθύμητο», προωθείται γοργά. Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο συζητείται πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση «Αξιωματικών - Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ), μέτρο συμπληρωματικό σε όσα εφαρμόζονται ήδη, ή αναμένεται να εφαρμοστούν, και αποσκοπεί στην «καταπολέμηση» της «λαθρομετανάστευσης» και την επαναπροώθηση των συλληφθέντων.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση που συντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης για «την έγκριση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης».

H πρόταση που κατατέθηκε από Γαλλίδα ευρωβουλευτή προηγούμενα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (2002) ζητήθηκε η δημιουργία πριν το τέλος του 2000 ενός δικτύου ΑΣΜ, για τη θέσπιση «συντονισμένης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης φέτος τον Ιούνη τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για την έγκριση πριν από την εκπνοή του 2003 ενός νομοθετήματος που θα αποσκοπεί στην επίσημη θέσπιση του δικτύου των ΑΣΜ στις τρίτες χώρες (;).

Ο υπό εξέταση κανονισμός (άρθρο 4) προβλέπει ότι οι ΑΣΜ «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Ομως ποιες θα είναι οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες; Θα έχουν σχέση με το λεγόμενο ηλεκτρονικό φακέλωμα, τη χρήση ακόμα και των πιο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων; Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων της ΕΕ, αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται της Ευρωζώνης, να εκδίδονται με ορισμένα από τα λεγόμενα βιομετρικά δεδομένα, αυτά να ελέγχονται και να αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων. Θα υπάρχει δε και «συνεργασία» (βλ. ανταλλαγή των στοιχείων) μεταξύ των αρχών ασφαλείας ΕΕ και ΗΠΑ.

Οσον αφορά τα καθήκοντα που ανατίθενται στους ΑΣΜ, αυτά είναι κατά βάση τριών ειδών: 1) «συμβολή στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, 2) βοήθεια για την επιστροφή των λαθρομεταναστών και 3) συμβολή στη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης». Ητοι, παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, μετατροπή της ΕΕ σε φρούριο κλειστό για όποιον η άρχουσα τάξη κρίνει «ανεπιθύμητο» και ένταση των επαναπροωθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από βάρβαρα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα (πχ. οι κομμουνιστές από την Τουρκία ή τις Βαλτικές χώρες). Αδιευκρίνιστο παραμένει προς το παρόν αν οι ΑΣΜ θα προέρχονται από το στράτευμα ή την αστυνομία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Ελπίζουν» παρά τις (πολλές) διαρροές...

Σε ...«ιδιαίτερα μαθήματα» από δημοσκόπους και αναλυτές της κοινής γνώμης, επιδίδονται στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να καθορίσουν την προεκλογική τακτική τους. Σε χτεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, με τη συμμετοχή μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής και του ΕΓ, τέθηκαν υπόψη των μετεχόντων τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτές, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται μεταξύ 17-19%, ενώ για κάθε έναν ψηφοφόρο που φεύγει από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ από 7 έως 9...

Με βάση τις σχετικές μετρήσεις, τα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την εκλογική αναμέτρηση είναι η Οικονομία (κορυφαίο), η Υγεία, η Παιδεία και η επαγγελματική αβεβαιότητα, που δηλώνουν ότι αισθάνονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Κατά τους αναλυτές του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό της τάξης του 3% των ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος φαίνεται να διαρρέει προς τα αριστερά του, και να μοιράζεται 2 προς 1 μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ, με τον τελευταίο να μην έχει εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή. Οσο για τη ΝΔ, θεωρείται ότι ένα 3% των ψηφοφόρων της «φλερτάρει» με το ΛΑΟΣ, το οποίο δε δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, γεγονός που βάζει τη Χαριλάου Τρικούπη στον «πειρασμό» να συνεχίσει να πλαγιοκοπεί τη ΝΔ, «ενισχύοντας» ακροδεξιές εκφράσεις...

Στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων έλκεται από την αντιδεξιά ρητορεία, όχι, όμως, με όρους παρελθόντος, αλλά αναζητά διαχωριστικές γραμμές μα βάση το παρόν. Γεγονός, που προβληματίζει τους επικοινωνιολόγους του ΠΑΣΟΚ, διότι εύκολα μπορούν να μιλούν για διαφορές με τη Δεξιά της εποχής του ...Δόβα, αλλά σήμερα χρειάζεται να ανακαλυφθούν «διαφορές» από τη ΝΔ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Παρ' όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πιστεύουν ότι η «καλύτερη συνολική εικόνα» του Κ. Σημίτη έναντι του Κ. Καραμανλή, όπως λένε οι αναλυτές τους, αφήνει ελπίδες για την τελική έκβαση της αναμέτρησης...

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στη συζήτηση υπήρξε διχογνωμία, αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει να κερδίσει επικοινωνιακά κοιτώντας προς τα «κεντροδεξιά» του ή προς τα «κεντροαριστερά» του, θέση που φέρεται να υποστήριξε ο παρών στη σύσκεψη Χρ. Παπουτσής.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην επιχείρηση «συστράτευσης» των στελεχών του κομματικού μηχανισμού, χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα σχετικά με όσα αποδίδονται στον Κ. Λαλιώτη και την άρνησή του να «επιστρέψει» στο κόμμα. «Είμαι βέβαιος - περιορίστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - ότι στην πορεία όλα τα στελέχη θα είναι παρόντα στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλάτες για διαρκή λιτότητα

Τα «άδεια ταμεία» και την «καμένη γη» αναδεικνύει διαρκώς η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να δείξει την «αναγκαιότητα» μιας «συνεπούς» νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, με παράταση της λιτότητας και «διαρθρωτικές αλλαγές». Ταυτόχρονα επιχειρεί να «εκθέσει» την κυβέρνηση ως «ανίκανο» διαχειριστή αυτής της πολιτικής.

Επιχειρώντας να μεταθέσει το πεδίο της δικομματικής αντιπαράθεσης στα «πραγματικά προβλήματα», η ηγεσία της ΝΔ άδραξε την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων που δείχνουν τριπλασιασμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο εννιάμηνο του 2003, προκειμένου να ασκήσει κριτική «από τα δεξιά». Στην πραγματικότητα έρχεται να βάλει πλάτες στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ευθυγραμμιζόμενη με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εκφράστηκε διά του αντιπροέδρου της Λ. Παπαδήμου.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την οικονομία», σχολίασε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Σημίτης είχε πει ότι το 2003 το έλλειμμα θα ήταν 5,3 δισ. ευρώ. Ακόμα δεν έχει τελειώσει ο χρόνος και το έλλειμμα έχει φτάσει ήδη τα 6,5 δισ. ευρώ». «Δυστυχώς, οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών συνεχίζουν να χάνονται στις μαύρες τρύπες της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης», αποφάνθηκε, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Τη δικαίωση της Κομισιόν, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2004 θα είναι διπλάσιο (2,4%) από αυτό προβλέπει η κυβέρνηση, επισήμανε στη δική του δήλωση ο αρμόδιος συντονιστής Γ. Αλογοσκούφης. Σχολιάζοντας τα ανατριχιαστικά, όπως τα χαρακτηρίζει, στοιχεία για τη χρήση ειδικών λογαριασμών εκ μέρους της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «στην ουσία συνιστούν έναν παράλληλο, κρυφό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση τρεχουσών δαπανών του ελληνικού δημοσίου». Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «η δημοσιονομική ισορροπία έχει διαταραχτεί επικίνδυνα και ότι δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία και τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ