ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γολγοθάς για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην ευρωζώνη η υποδεέστερη θέση της γυναίκας απέναντι στον άνδρα παγιώνεται. Βρίσκει δυσκολότερα δουλιά, παίρνει λιγότερα χρήματα, απολύεται ευκολότερα, προβληματίζεται στην ανατροφή των παιδιών. Οι δε ανήλικοι αναγκάζονται να εργάζονται από τις πολύ τρυφερές ακόμα ηλικίες, για να συνδράμουν στο διαρκώς μειούμενο οικογενειακό εισόδημα. Δουλιά οκτώ ώρες την ημέρα έξι μέρες τη βδομάδα, δουλιά σε ορυχεία, δουλιά πριν το σχολείο, δουλιά «βρώμικη», ακόμα για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιών των μεγάλων δυνάμεων, καθώς δε διστάζουν να τους στρατολογήσουν. Δουλιά μέχρι και την «κάσα», εφόσον και οι ηλικιωμένοι δεν προβλέπεται να γνωρίσουν τη σύνταξη και την ξεκούραση, αλλά να θυσιαστούν στο βωμό της «ενεργούς γήρανσης».

Την πραγματικότητα δε γίνεται να παρακάμψει ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Στην Εκθεσή του σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ κατά το 2002, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ακόμα και μέσα από αυτό, το «προσεγμένο» και «κομψό» προς τις κυρίαρχες δυνάμεις κείμενο, προκύπτει η ανάγκη ανατροπής της σημερινής εικόνας. Οσο κι αν επιμένουν αντίθετα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, όσο κι αν προπαγανδίζουν τους διαβόητους ευρωμονόδρομους.

Εργαζόμενη ή δουλικό;

Το ΕΚ «εκφράζει τη λύπη του» επειδή η επαγγελματική ένταξη των γυναικών (κυρίως όσων προέρχονται από μειονότητες) απέχει πολύ ακόμη από την πλήρη πραγμάτωσή της. Γενικά σημειώνει ότι οι ανισότητες λόγω φύλου (περιλαμβανομένης της ανισότητας ως προς την αμοιβή εργασίας, που είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερη κατά 16% από τους άντρες) εξακολουθούν να είναι «σημαντικές». Στη Γαλλία οι αμοιβές των γυναικών είναι κατά 19% μικρότερες των ανδρών, στη Γερμανία κατά 25% και στην Αυστρία κατά 35%. Επίσης οι γυναίκες υφίστανται κάθετο διαχωρισμό: Μόνο 21% των εργαζόμενων γυναικών κατέχουν στελεχιακές θέσεις έναντι περίπου 70% των ανδρών.

Μερικά ακόμα ενδεικτικά στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας (κύρια πηγή το «Συμβούλιο της ΕΕ για την ισότητα των ευκαιριών»):

-- Στο Βέλγιο το 80% των γυναικών ηλικίας 25-29 ετών συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, αλλά αποτελούν το 90% των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης και την πλειονότητα των εργαζομένων υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Το Γενάρη 2002 το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν σε 9,9% για τους άνδρες, έναντι 14% για τις γυναίκες. Η αμοιβή τους ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 84% της αμοιβής των ανδρών.

-- Στη Φινλανδία το 2002 η αμοιβή των ανδρών που εργάζονταν στη βιομηχανία, ήταν κατά 24% υψηλότερη από την αντίστοιχη των γυναικών.

-- Στην Πορτογαλία, λόγω του χαμηλού ύψους των αμοιβών τους, οι γυναίκες έχουν συχνά δυο «απασχολήσεις». Ετσι οι Πορτογαλίδες μάνες αφιερώνουν το λιγότερο χρόνο στα παιδιά τους, σε σύγκριση με τις άλλες της ΕΕ.

-- Στην Ιρλανδία οι γυναίκες εκτίθενται σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εξορυκτικές εργασίες.

-- Στη Δανία η Επιτροπή του ΟΗΕ για την κατάργηση όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος των γυναικών διαπίστωσε τον Ιούνη 2002 ότι μόλις το 41% των γυναικών, που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, συμμετέχει στην αγορά εργασίας.

Αλλά και όπου υπάρχει δουλιά για τις γυναίκες, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Δεν μπορεί να είναι στον καπιταλισμό. Ετσι, άλλο ένα ζήτημα που τις προβληματίζει είναι ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η γονική άδεια λαμβάνεται κυρίως από τις μητέρες και όχι από τους πατέρες, γεγονός που τις εξωθεί για αρκετό διάστημα από την εργασία, με ό,τι αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην επαγγελματική εξέλιξή τους, στα οικονομικά τους, στη σύνταξή τους κλπ.

Επιπλέον - όπως αναγνωρίζει και το ΕΚ - δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας των παιδιών ενόσω οι γονείς εργάζονται. Αυτό σημαίνει είτε ότι η μάνα περιορίζεται στο σπίτι, είτε άλλο ένα δυσβάσταχτο έξοδο για τη μικρομεσαία οικογένεια (καλείται να πληρώσει «γυναίκα» να «φυλάει» το παιδί).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι στην Ιταλία υπάρχουν υποδομές για τη φύλαξη μόλις του 4% των παιδιών κάτω των τριών ετών. Στην Ισπανία μόνο για το 8,6%. Η κατάσταση είναι ομολογουμένως πολύ καλύτερη στη Σουηδία (υποδομές για το 77% των παιδιών κάτω των τριών ετών). Ισως αυτές οι παροχές και ο φόβος να μη χαθούν οδήγησαν τους Σουηδούς στη μεγάλη τους πλειοψηφία να πουν «όχι» στο ευρώ, στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Βία και Ελλάδα

Πέρα από την επαγγελματική ανασφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς η γυναίκα στην ΕΕ αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Εκθεση που εκπόνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2002 φανέρωσε ότι για τις γυναίκες της ΕΕ ηλικίας 16-44 ετών η οικογενειακή βία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας, πριν ακόμα από τον καρκίνο, τα τροχαία ατυχήματα και τους πολέμους.

Τέλος, για την Ελλάδα σημειώστε και τα εξής στοιχεία που δημοσιοποίησε αρχές Νοέμβρη θυγατρική του ΟΑΕΔ («Παρατηρητήριο Απασχόλησης - Ερευνητική Πληροφοριακή ΑΕ»): Το 61,5% των ανέργων στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Επιπλέον, στο σύνολο των επισήμως καταμετρηθέντων 178 χιλιάδων μερικώς απασχολούμενων, οι 121,5 χιλιάδες είναι γυναίκες. Δηλαδή, αν δεν είναι άνεργες, είναι με την ανασφάλεια του πρόσκαιρου μεροκάματου!


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Παιδική εκμετάλλευση

Το ΕΚ στηλιτεύει το γεγονός ότι σε πολλά κράτη - μέλη (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες) «οι κανόνες σχετικά με την παιδική εργασία, όπως προβλέπονται από τον Κοινωνικό Χάρτη και τον αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη, δεν τηρούνται ακόμη. Δηλαδή η κατάσταση είναι χειρότερη και απ' αυτή που τυπικά προβλέπουν οι ίδιοι οι νόμοι του καπιταλισμού που κάθε άλλο παρά προστατεύουν τα παιδιά. Ζητά λοιπόν από τα κράτη - μέλη να τροποποιήσουν τις νομοθεσίες τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προκύπτει ότι:

- Σε Ιταλία και Πορτογαλία η απαγόρευση εργασίας των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών δεν τηρείται, ιδίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην Ιταλία 360.000 έως 430.000 παιδιά ηλικίας 11 - 14 ετών εργάζονται οκτώ ώρες ημερησίως και ορισμένες φορές έξι μέρες την εβδομάδα. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για τη διάρκεια της εργασίας των νέων ηλικίας 15 - 18 ετών. Φυσικά το ιταλικό υπουργείο Εργασίας, στις 12 Ιούνη 2002, παρουσίασε διαφορετικά στοιχεία: Μόνο 144.000 παιδιά που εργάζονται περιστασιακά, εκ των οποίων μόλις 31.000 γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν είναι μόνο ο Δ. Ρέππας «ευέλικτος»...

- Στη Γαλλία ο νόμος της 22ης Φλεβάρη 2001 απαγορεύει μεν τυπικά την εργασία παιδιών κάτω των 15 ετών σε οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δε ρυθμίζεται η περίπτωση των παιδιών - «μοντέλων» ή των παιδιών που συμμετέχουν σε «θεάματα» και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σωστά τις σχολικές υποχρεώσεις τους. Επίσης ο νόμος επιτρέπει την «κατ' εξαίρεση» συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 18 χρονών σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες. Τρίζουν τα κόκαλα όσων αγγέλων σκοτώθηκαν στις στοές των ορυχείων.

- Στις Κάτω Χώρες τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι δυνατό να τοποθετούνται σε δίωρες βάρδιες στις 6 το πρωί, γεγονός που παρεμποδίζει τη σωστή σχολική φοίτησή τους, και δε διαθέτουν επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τις σχολικές διακοπές. Τέλος για τους ανήλικους δεν προβλέπεται προειδοποίηση απόλυσης.

Κατά τα λοιπά το ΕΚ καλεί την Ισπανία να αναθεωρήσει το αστικό της κώδικα ώστε να καταργηθεί η αναφορά σε «εύλογες τιμωρίεςς» που μπορεί να δεχτεί ένας ανήλικος. Να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα κορίτσια τα προερχόμενα από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και για την καταπολέμηση της απουσίας από το σχολείο.

Καλεί τη Βρετανία και τη Δανία να τερματίσουν την κράτηση παιδιών σε φυλακές ενηλίκων. Επίσης τη Βρετανία να μην στρατολογεί ανηλίκους κάτω των 18 ετών. Το Βέλγιο να σταματήσει την πρακτική της προσωρινής κράτησης παιδιών. Την Ελλάδα να επανεξετάσει την κατάσταση των ανηλίκων άνω των 17 ετών που είναι δυνατό να κρατούνται σε φυλακές για ανηλίκους.

ΑΜΕΑ

Στην ΕΕ υπολογίζεται ότι ζουν 37 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία (σωματική ή πνευματική και άλλες πολλαπλές διαταραχές). Το ΕΚ κρίνει ανεπαρκή τη νομοθεσία σε Βέλγιο, Δανία και Ελλάδα όσον αφορά την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην απασχόληση (καμία προστασία σε περίπτωση απόλυσης κατόπιν ατυχήματος και αμοιβές κατώτερες κατά 5 έως 30%).

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΑΣΚΑΛΑ

(του λαού μας)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ γραφτά, που μερικές φορές μπορεί να γράφτηκαν εδώ και πολλά χρόνια κι όμως είναι σαν η πένα να τα έχει γράψει για το σήμερα. Αυτήν αναμφίβολα τη διαχρονική αξία έχει ο λόγος της κορυφαίας παιδαγωγού και αγωνίστριας Ρόζας Ιμβριώτη στο άρθρο της με τον τίτλο «Εκάς οι βέβηλοι», που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» το 1958 κι αναδημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Ριζοσπάστη» στις 21 του Νοέμβρη, ύστερα από 45 χρόνια.

ΤΗΝ αφορμή για να γράψει τότε η Ρόζα το άρθρο εκείνο την έδωσε η καταγγελία του παιδαγωγού Μιχ. Παπαμαύρου ότι ο σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας επισκέφτηκε τον Ελληνα υπουργό Παιδείας και του ζήτησε να δεχτεί να δώσουν οι Αμερικανοί τα σχολικά μας βιβλία. Θα τα γράφουν αυτοί και θα μεταφράζονται στη γλώσσα μας...

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ εκείνο με τους Αμερικανούς γκαουλάιτερς ν' αξιώνουν να μας γράφουν τα σχολικά μας βιβλία συμπίπτει με την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας μας σχετικά με το «εκπαιδευτικό πακέτο», που δώρισε στο υπουργείο Παιδείας η κ. Μπόνι Μίλερ, σύζυγος του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ.

ΤΟ «ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ», που οργισμένα η Ρόζα βροντοφωνάζει στις στερνές λέξεις του άρθρου της εκείνου, είναι αυτό που πρέπει και σήμερα ν' ακουστεί στο «εργαλείο» διαπαιδαγώγησης, που θέλει να μας σερβίρει η κυρία Μίλερ και που στόχος τους είναι να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας στις αξίες της ελεύθερης αγοράς και της υποταγής στη «νέα τάξη»!!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, βέβαια, η πρώτη φορά που έχουν δοκιμάσει με διάφορους τρόπους να περάσουν στα νιάτα της Ελλάδας της υποταγής τη λογική και του «YES MEN». Βγήκαν όμως γελασμένοι όσοι προσπάθησαν να περάσουν το «συνταγολόγιο της φρονιμάδας»...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ εκείνο, γραμμένο εδώ και χρόνια για την αμερικανική παρέμβαση να μας γράψουν τα σχολικά μας βιβλία, αλλά και τα πρόσφατα όλα αυτά με το «εκπαιδευτικό πακέτο» της κυρίας Μίλερ, μας φέρνουν ξανά στην κορυφαία παιδαγωγό, τη δασκάλα του λαού μας, την Ρόζα Ιμβριώτη.

Η ΡΟΖΑ της Εκπαίδευσης και της Επανάστασης, έτσι τιτλοφόρησαν οι ΕΠΟΝίτες της ΠΕΑΦΕ το βιβλίο που έβγαλαν μ' όλα τα υλικά μιας εκδήλωσης που αφιέρωσαν στη μεγάλη παιδαγωγό και αγωνίστρια, που στάθηκε δίπλα τους στον Αγώνα, στη μεγάλη προσφορά στην ΕΠΟΝ. Ο αξέχαστος σύντροφος κι ακριβός φίλος, ο παιδαγωγός Γιώργος Μωραΐτης - κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωσή μας εκείνη - μας έδωσε σ' ένα λόγο αδρό, δωρικό, τη διαχρονική επικαιρότητα της παιδαγωγικής προσωπικότητας της Ρόζας Ιμβριώτη.

ΤΟ ΗΘΟΣ της Ρόζας, είπε ο Γ.Μ., δοκιμάστηκε για 50 και περισσότερα χρόνια στον αγώνα και στην κομμουνιστική ιδεολογία. Δεν είναι η παλικαριά που έλαμψε στο στερέωμα κι έσβησε σαν το διάττοντα μέσα στα ερέβη του χάους. Εγινε φωτεινό μετέωρο, που καταύγασε την κοινωνική και εκπαιδευτική μας συνείδηση. Εγινε, κατά την έκφραση του Αδαμαντίου Κοραή, για τους δασκάλους λαμπάδα που κάηκε φωτίζοντας.

«ΕΙΝΑΙ, καθώς παρατηρεί ο Γιώργος Μωραΐτης, περίπτωση περίπου παράλληλη με την περίπτωση του Δ. Γληνού. Συνεργάστηκαν και δούλεψαν και οι δύο για το καλό του λαού μας, για το καλό της εκπαίδευσης. Την ώρα που είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν το μετερίζι τους με κοινωνικές θέσεις και με την αναγνώριση από το κατεστημένο, αυτοί προτίμησαν το πεδίο της πάλης. Η επιλογή τους ήταν αταλάντευτη. Μαζί με το λαό και για το λαό...».

Η ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ, θα προσθέσει ο Γ. Μωραΐτης, κλείνει με την παρουσία της τη δράση και το έργο της τη μεγάλη σειρά των παιδαγωγών της εκπαιδευτικής μας αναγέννησης, που η παράδοσή της έρχεται από πολύ μακριά. Και η παρουσία της δεν είναι το τέλος. Είναι μια νέα αρχή. «Ενα νέο ξεκίνημα για νέους αγώνες».

Η ΡΟΖΑ Ιμβριώτη, θα πει τέλος η σ. Φρόσω Κοττορού, δεν ανήκει στο παρελθόν, ούτε καν στο παρόν. Η Ρόζα Ιμβριώτη ανήκει στο μέλλον, και όχι ως εκπαιδευτικός - που είναι ανεξάντλητη στον τομέα αυτό με τα έργα της, τις ιδέες της και τη δράση της - αλλά ανήκει στο γυναικείο κίνημα, στο νεολαιίστικο κίνημα, στο φιλειρηνικό. Ανήκει στην καινούρια κοινωνία, που παλεύουμε να ξημερώσει και που πιστεύουμε ότι θα 'ρθει.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ